Gürer, enerji üretiminde dışa bağımlılığı, soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yönelttiği soru önergesinde, enerji üretim tesislerinde kullanılan ekipmanlardaki yerli ürün oranının artırılması için bir çalışma yapılın yapılmadığını sordu. Önergeye yanıt veren Bakan Dönmez tribün, jeneratör ve hız regülatörlerinin yerli ürün olabilmesi için Ar- Ge çalışması başlattıklarını bildirdi.

Vekil Haberleri 10.10.2018, 11:36 10.10.2018, 11:36
Gürer, enerji üretiminde dışa bağımlılığı, soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde enerji sektöründe dışa bağımlılığın azaltılmasına yönelik çalışmaların olup olmadığını sordu. Gürer, “Türkiye'nin enerji sektöründeki dışa bağımlılığını azaltmada; yerli kaynakların kullanımını artırmak önem taşımakla birlikte, aynı zamanda enerji üretim tesislerinde yer alan teçhizattaki yerli dizayn ve imalat paylarının artırılması için çalışma yapılmakta mıdır? Bu noktadan hareketle, termik santrallerde tüketimi fazla olan yüksek kaliteli çelikten üretilen kazan boruları, türbin kanatları gibi malzemeler ile hidrolik santrallerde türbin dizayn ve üretimi hususları öncelikli olmak üzere santrallerde yer alan tüm elektromekanik teçhizattaki yerli dizayn ve üretim oranlarını artırıcı çalışmaların yapılması düşünülmekte midir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

 

Bakan Fatih Dönmez ise enerji üretim tesislerinde kullanılan elektromekanik ekipmanların yerli tasarım ve yerli katkı oranının artırılması için başlatılan çalışmaların devam ettiğini açıkladı. 

 

Termik santrallerde kullanılan gaz türbinlerinin kanatlarının tasarım ve üretiminin ülkemizde gerçekleştirilebilmesi amacıyla; E sınıfı bir gaz türbini parçalarının geliştirilmesi ve üretilmesine yönelik AR-GE çalışmalarının devam ettiğini bildiren Bakan Dönmez, “Ayrıca hidrolik santrallerde kullanılan türbin, jeneratör ve hız regülatörü gibi önemli bileşenlerin yerli tasarım ve üretimi konusunda da Ar-Ge çalışmaları yürütülmektedir” açıklamasında bulundu. 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer; “AKP iktidarları döneminde başlatıldığı ifade edilen AR-GE çalışmalarının çoğunda sonuca ulaşılmadı. Çalışmalar devam ediyor demek yerine, sonuç alınıp uygulamaya geçildi yanıtının verileceği döneme ulaşılması gerekiyor. Dışa bağımlılığın sonlanıp  yerli üretimin artırılması ve bu bağlamda üretici konumuna geçilmesi gerekmektedir” dedi.

Yorumlar (0)