Gürer: “Ekonomik paketten vatandaş için bir şey çıkmadı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, virüsün etkilerini azaltmak adına alındığı belirtilen ekonomik tedbirlerde, ülkemizin yoksul ve gelirsiz kesiminin yaşadığı mağduriyete çözüm üretilmediğini söyledi.

Vekil Haberleri 20.03.2020, 10:48
Gürer: “Ekonomik paketten vatandaş için bir şey çıkmadı”

İktidarın, mağdur vatandaşların yaşadığı sorunlara mutlaka çözüm bulması gerektiğini belirten Gürer, temel gıda ürünlerinden alınan yüzde 8’lik KVD oranının sıfırlanması, çiftçi borçlarının faizlerinin silinerek 5 yıl süreyle ötelenmesi ve  bu süreçte doğrudan etkilenen işsiz, işçi, engelli, esnaf, memur, işinden olanlara  ,kahvehane gibi kapatılan yerlere desteğin şart olduğunu ifade etti.

MAĞDUR KESİME DESTEK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Corona virüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı’nın ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik tedbirlerde, mağduriyet yaşayan vatandaşların sorunlarının çözümüne yönelik hiçbir şeyin olmadığını vurguladı. Türk Tabipler Birliği ve DİSK gibi önemli toplum kesimleri toplantıya çağrılmaması da böylesi zor ve sorunlu süreçte ayrımcı bir yaklaşım olması da doğru olmamıştır” dedi.

KAHVECİLER DESTEK BEKLİYOR


İşyerleri kapanan esnaf ve burada çalışanların durumları dikkate alınarak gereken desteğin verilmesi gerektiğini belirten Gürer  zorunlu iş yeri kapatılana kredi desteği verilmesi, vergi ve sigorta borçlarının  ve  vakıf kira borçlarının ertelenmesini, KOSGEB kredi kapsamına bu iş yerlerinde alınmasının gerektiğini söyledi.


GEÇ KALINMADAN CİDDİ ÖNLEMLER ALINMALI 

İktidarın, yoksul kesimin yaşadığı mağduriyetin çözüme kavuşturulması adına geç kalmadan ciddi kararlar alması gerektiğine dikkat çeken Gürer,  işsizler, açlık sınırı altında yaşayanlar, işini kaybedenlerden oluşan, sorundan doğrudan etkilenenler için iktidar moral ve güven verici destekler vermelidir. İş yerleri kapananlar, okulundan mahrum kalanlar  bu süreç ile sorun yaşayanlar iktidarın bu bağlamda geliştireceği çalışmaları beklemektedir. Muhalefet olarak biz uyarıcı olmayı sürdürüyoruz. Yaşamın sorunlarını en aza indirmesi gereken yönetenlerdir ve bu anlamda çözüm mercii olarak gereken her önlemi almalıdırlar.” diye konuştu.

GÜRER’DEN KANUN TEKLİFİ; TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNDE KDV ORANI SIFIRLANMALI 

Ömer Fethi Gürer, öncelikle Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nda değişiklik yapılıp gıda ürünlerinden alınan yüzde 8 oranındaki KDV’nin kaldırılması gerektiğini belirtti. Bu konuda hazırladığı Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sunduğunu  anlatan  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu durum dünden daha sorunlu bir sürece evrilmiştir. Bu kanun teklifimiz derhal dikkate alınmalıdır. Tüm zorunlu gıda ürünlerinde KDV kaldırılmalıdır” diye konuştu. Gürer Asgari ücretinde vergi dışı bırakılmasını istedi.

VATANDAŞ SAĞLIKLI VE YETERLİ GIDAYA ULAŞMALI

Ülkemizde asgari ücret, asgari ücretin altında çalışan ve emeklilerin hayat standartları düşünüldüğünde sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşmalarının  sorunlu olduğunun net bir şekilde görüldüğüne işaret eden CHP Milletvekili Gürer, bu gelir grubundaki vatandaşların üst üste gelen zamlarla mağdur idi. Yeni süreç ödeme güçlüğüne düşen herkese zorunlu ihtiyaçları engellemeden ulaşmalıdır. CHP’li belediyeler yaptığı örnek borçluyu mağdur etmeme uygulamasını iktidar tüm alanlara taşımalıdır. İşini kaybeden , iş yeri zorunlu kapatılan için kira elektrik, su, ısınma giderleri için gereken destekler verilmelidir” diye konuştu.

EN MAĞDUR KESİM YİNE GÖRÜLMEDİ 

Virüsün etkilerini azaltmak adına Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik pakette, vatandaşın sorunlarının çözümüne yönelik maddelerin yer almadığını kaydeden CHP Milletvekili Gürer, “ Pakette işsiz, işçi, memur, küçük esnaf, engelli, işyeri kapanan emekçi mağduriyeti için bir çözüm üretilmedi. En mağdur kesim yine görülmedi. Atanamayan sağlıkçılara bir umut verilmedi. Ücretli öğretmen işsiz kaldı. Maaş alamıyor. Bu duruma çözüm getirilmedi. Hastalık ile açıkta kalan, doğrudan etkilenen her kesim için iktidar alması gereken önlemler derhal almalıdır” dedi. 

ÇİFTÇİ BORÇLARI 5 YIL SÜREYLE ÖTELENSİN 

Yoksul ve gelirsiz kesim için virüsün yarattığı ekonomik sorunlara mutlak çözüm yaratmanın iktidarın görevi olduğunu belirten CHP Milletvekili Gürer, “Çiftçi borçları 5 yıl vadeye yayılarak ötelenmeli, faizlerin silinmesi sağlanmalıdır. Ülkemizde eğer çitçi üretmez ise bu ülkenin geleceği sorunludur. Ekim yapamayan çiftçi Ekim desteği sağlanmalıdır. Hububat, bakliyat ekim alanları artırılmalıdır. Çiftçi tohum, ilaç, gübre desteği verilmeli, icra işlemleri durdurulmalıdır, borç faizleri silinerek ötelenmelidir ”diye konuştu. 

BU VİRÜSÜ YENECEĞİZ 

Yaşamın acı derslerle dolu olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu virüsü yeneceğiz. En az zararla aşmanın yolu hepimizin sorumluluğudur. İktidar öncelikle alması gereken kararları geç kalmadan almalıdır. Zorunlu üretim gerektirmeyen fabrikalar işçi ücreti kesilmeden 15 gün kapanmalıdır” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)