Gürer; Döviz kuru dikkate alındığında üreticinin işi zor.

Gürer; “Üreteni zorda, tüketeni zorda.. Aracı haksız kazanç ile zenginlik yolunda, bu düzen mutlaka değişmelidir.”

Vekil Haberleri 07.10.2018, 12:47 07.10.2018, 12:47
Gürer; Döviz kuru dikkate alındığında üreticinin işi zor.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elma ve patates hasadının devam ettiği Niğde’de, üreticilerin bu iki üründen  döviz kuru dikkate alındığında maliyetine ürün satabildiğini, ancak üreticinin yüksek fiyatla ürünün yansıdığını  söyledi.

Ömer Fethi Gürer, Türk Lirası bazında elma ve patates fiyatlarının yükselmiş  gibi algılandığını ancak artan döviz kurları dikkate alındığında, geçen yılla bu yıl arasında değişen bir durumun olmadığını belirtti. 

 PATATES VE ELMADA REKOLTE DÜŞTÜ…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin patates üretiminde ülke genelinde ilk sırada, elma üretiminde ise ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Elma hasadının büyük oranda tamamlandığını, kışlık patates sökümüne de başlandığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Resmi verilere göre bu yıl 236 bin dekar alanda yaklaşık 430 bin ton elma rekoltesi bekleniyor. Diğer taraftan Mayıs ayında ekimi yapılan 220 bin dekar alanda ise  750 bin ton patates hasadı tahmin ediliyor. Hem patates üretiminde hem de elma üretiminde Niğde’de geçen yıla göre  bir azalma olduğu görülüyor” dedi. 

ÜRETİCİNİN YÜZÜ YİNE GÜLMEDİ 

Rekoltedeki düşüşe rağmen kışlık patateslerin 70 kuruş ila 1 TL arasında değişen fiyatlarla tüccarın alıcı bulduğuna işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Geçen yıl da patates 50 kuruşa satılamamıştı. Bu yıl 70 kuruş ila 1 TL aralığında fiyatlarla satılıyor olması, ürünün geçen yıla göre daha çok gelir getirdiği anlamına gelmiyor. Çünkü geçen yıl dolar 3.25 kuruştu, bu yıl ise son iki aydaki dalgalanmalarla birlikte ortalama geçen yılın iki katında bir seyir izliyor. Diğer taraftan gübre, ilaç, mazot ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik kullanım bedellerindeki yüksek artış göz önünde bulundurulduğunda, patates 1 TL’den bile alıcı bulsa, maliyetini karşılamakta zorlanıyor.

Çiftçi büyük sorunu, ekim için tohum, ilaç, gübre alıp ekime gittiğinde daha belirgin hissedecektir. Akaryakıt ve enerji zamları da çiftçiyi, üreticiyi zorlayacaktır. Bu arada tüketiciler aracılar nedeni ile çok pahalı ürün almak zorunda kalarak daha çok mağdur olacaktır. Sorunun aşılması, üreticiden doğrudan tüketiciye ürün ulaşması ile olacaktır. Kooperatifler, üreticiden tüketiciye doğrudan satış yollarını açıp, tüketici mağduriyetini acilen düşürmelidirler. Üreteni zorda, tüketeni zorda.. Aracı haksız kazanç ile zenginlik yolunda, bu düzen mutlaka değişmelidir” dedi.

 DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK 

Üretimde ülke genelinde ikinci sırada olan elma için de benzer ifadeler kullanan Ömer Fethi Gürer, “Bazı bölgelerde elma 1 TL’den alcı buluyor. Cinsine göre, üç aşağı beş yukarı 1TL civarında fiyatla satılan elma üreticisi de patates üreticisinde olduğu gibi bu yıl da üründen umduğunu bulamadı. Artan döviz kurları ve yüksek enflasyon elmada girdi maliyetlerini geçen yıla göre iki katından fazla artırdı. Rafta, tezgâhta ise fiyatlar el yakıyor. Tarladan, bahçeden satış fiyatı 5-6 kat fazlasına tüketici ürün alıyor” diye konuştu. 

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ 

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patateste ihracat teşvik priminin de geçen yıla göre iki kat artması, tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedellerinin yarı oranında indirilmesi ve elmada da üreticilerin desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. “İlaç, tohum, gübre, enerji ve diğer girdiler için bakanlık sürekli üreticiye destek  sağlamalıdır” dedi.

Yorumlar (0)