Gülizar Biçer Karaca: Deprem Eylem Planı Yer Yarıldı İçine mi Girdi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın deprem konusundaki takibi sürüyor.

Vekil Haberleri 28.01.2021, 14:33
Gülizar Biçer Karaca: Deprem Eylem Planı Yer Yarıldı İçine mi Girdi?

Kasım ayında deprem ile ilgili TBMM’ye sunduğu soru önergesinin cevabı nihayet geldi.  Bakanlık; Denizli’de Depreme İlişkin Eylem Planı’nın akıbetini TBMM’ye taşıyan Gülizar Biçer Karaca’nın Denizli halkı adına sorduğu deprem soruları yanıtsız bıraktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği; olası deprem riskine karşı alınan önlemlere ilişkin önergedeki kritik sorulara yüzeysel cevaplar verilmesi, bazı soruların yanıtsız bırakılması Denizli’de olası depremlere karşı ne kadar hazırlıklı olunduğuna dair soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Bakanlık Parayı Verip Takibini Yapmamış!  Nerde Nerde Deprem paraları nerde!

“Denizli’de kamu binalarında güçlendirme çalışmaları ve dayanıklılık testi yapılıp yapılmadığını ve buna ilişkin detayları sorduk. Bu soruya yanıtları; Bakanlık tarafından başlatılan Afetlere Karşı Güçlendirme Çalışmalarının Önceliklendirilmesi Projesi (KAYES)’i Denizli’de de başlattık.” Bakanlığın “12 Haziran 2003 tarihinde bütün kamu kuruluşlarına depreme karşı rehabilitasyon için gerekli ödeneklerin birim maliyetleri iletilmiştir.” cevabından anlaşıldığı üzere, Bakanlık parayı verip takibini yapmamış! Bu çalışma kapsamında Denizli’de sadece 13 adet kamu binası tespit edilmiş. Kamu binalarının depreme dayanıklılığı ayrı bir sorun olarak karşımızda dururken, yıkım çalışmalarının kurumların talebine göre yapılması risklerin önlenmesinde yetersiz kalıyor.”

Olası Deprem ve afetler için kamu görevlileri “Öntedbirlilik” ilkesini yerine getirmiyorsa sorumlusu kim olacak?

Gülizar Biçer Karaca’nın kamu binalarının dayanıklılık tespiti ve güçlendirme çalışmaları için Denizli’de yeterli teknik donanımın olup olmadığına dair sorularına da yanıt yok. Deprem toplanma alanları ile ilgili sorduğumuz soruya yanıt yok!  Denizli’de Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili olarak sorduğumuz, ZDS kapsamında bulunan bina sayısı, toplanan para miktarına dair sorduğumuz sorulara da Bakanlık tarafından yanıt verilmemiş. Görünen o ki Bakanlık bu konularda yükümlülüklerini yerine getirmemiş, topu çeviriyor, genelgeçer bilgilerle geçiştirme yolunu seçerek kamuoyunu bilgilendirmekten kaçınıyor.  İmar Barışı İçin Toplanan Paralar Nereye Harcandı? Kaç binaya Yapı Kayıt Belgesi verildiği, İmar Barışı kapsamında toplanan para miktarı ve bu miktarın nereye harcandığı sorularımıza da Bakanlık tarafından yanıt yok. Çevre ve Şehircilik Bakanı, ön tedbirlilikten habersiz mi? Deprem bölgesi Denizli’de olası afetlerin sorumluluğunu kim taşıyor?

Denizli Büyükşehir Belediyesi hangi önlemleri alıyor?

Riskli alanlarla ilgili olarak soruya gelen cevapta Sümer Mahallesindeki alan işaret edilerek dönüşüm uygulamaları Denizli Büyükşehir Belediyesi’nce yapılacak bilgisi veriliyor: Bakanlığa göre, Denizli Merkez’e bağlı Sümer Mahallesi sınırları içerisindeki yaklaşık 4.09 hektar büyüklüğündeki alan 2013 yılında “Riskli Alan” ilan edilmiştir. Alanda, 137 adet yapı ve 145 adet bağımsız birim bulunmaktadır. Bakanlık bu “Riskli Alan”a ilişkin, “Bakanlık tarafından yapılan yetkilendirmeye istinaden yapılacak dönüşüm uygulamaları, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığınca yürütülmektedir. Söz konusu alanda kentsel dönüşüm uygulamaları devam etmektedir.” Deprem Komisyonu’nu sadece 1 kez toplayan, Deprem Eylem Planı’nı hala açıklamayan Denizli büyükşehir Belediyesi’nin web sayfasında ya da basında bu konuda bir kentsel dönüşüm faaliyetinin varlığına biz rastlayamadık. Belediye Başkanı Osman Zolan’a CİMER aracılığıyla sorduk, bir kez daha soralım: Deprem Eylem Planı yer yarıldı içine mi girdi?

Denizli’de 2012’den bugüne 3067 riskli yapıdan 2523’ünün yıkımı gerçekleşmiş

Bakanlık tarafından verilen bilgiye göre, “Kentsel Dönüşüm Kanunu” olarak bilinen 6306 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 2012 yılından bugüne kadar Denizli’de 5926 adet bağımsız bölüm içeren toplam 3067 adet yapı hakkında “riskli yapı” tespiti yapılmış ve bu yapılardan, 4296 adet bağımsız bölüm içeren toplam 2523 adet riskli yapının yıkımı gerçekleştirilmiştir.

Yorumlar (0)