Gökan Zeybek:İstanbul'da 1000 yıl önce nasılsa, şimdi de aynıdır

CHP İstanbul Milletvekili, Parti Meclisi Üyesi ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Mimar Gökan ZEYBEK, İstanbul’un bir çok ilçesinde, son bir kaç ay içerisinde çatlayan yollar ve çöken binaları bir araştırma önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 15.05.2019, 16:00 15.05.2019, 16:36
Gökan Zeybek:İstanbul'da 1000 yıl önce nasılsa, şimdi de aynıdır

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gökan Zeybek, İstanbul'un kanayan yarası olan şehir hasarlarının araştırılması için araştırma önergesi verilmesini Meclis gündemine taşıdı.


 

İşte Zeybek'in o önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 

İstanbul’da son bir kaç ay içerisinde yollar çatlamaya, binalar çökmeye başlamış durumdadır.

 

-İstanbul Beyoğlu Sütlüce’deki İmrahor Caddesinde bir binanın altında meydana gelen toprak kayması sonucu yıkılma tehlikesi sebebiyle boşaltılan bina 2 saat içinde yerle bir oldu.

-İstanbul Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi Akıncı Sokak'ta bir inşaatın, zeminde kayma yaratması sonucu istinat duvarının yıkılması sonrası 4 katlı bir bina çöktü.

-İstanbul Esenyurt Güzelyurt mahallesinde bulunan bir inşaatın yakınında zemin hareketlenmeleri meydana geldi. Bu nedenle bölgedeki yollarda çatlaklar oluştu. 34 bina boşaltıldı.

-İstanbul Kartal Orhantepe Mahallesi, Bankalar Caddesi Sema sokaktaki 8 katlı Yeşilyurt apartmanı çöktü. 21 vatandaşımız hayatını kaybetti.

-İstanbul Sancaktepe'de Safa mahallesinde bir çocuk oyun parkı ve basketbol sahasında derin çatlaklar oluştu. Parkın kapısı mühürlendi.

-İstanbul Avcılar Ambarlı Mahallesi Erencan Sokakta bulunan 5 katlı Çiğdem Apartmanının bodrum katındaki bir dairenin kolon ve kirişleri çatladı. Bazı iç duvarlarda ise çökme meydana geldi. Bina çökme riski nedeniyle boşaltıldı. Belediye binayı mühürledi. 

 

 

Bu tür haberler son yıllarda ülkemizde sıklıkla duyduğumuz haberler haline gelmiştir. Bu örneklerdeki evler boşaltılmış, yollar kapatılmış, yıkılma tehlikesi olan yapılar kontrollü bir şekilde yıkılmıştır. Fakat ne yazık ki enkazlar altında onlarca vatandaşımız da can vermiştir. İstanbul Kartal’da çöken 8 katlı bina, öncesinde Sütlüce’de ardı ardına yıkılan istinat duvarları ve çöken yollar, Kağıthane'de oluşan toprak kaymasının ardından Esenyurt, Sancaktepe ve Avcılar 'da oluşan çatlaklar İstanbul’un bir çok ilçesinde yaşayan vatandaşlarımızı ciddi derecede endişeye sevk etmektedir. Bu yıkılmalar ve çökmeler sonrası; binalara ve yollara olan güven ciddi biçimde azalmış durumdadır. Bu üzücü olayların nedeninin ihmaller ve hatalar kaynaklı olduğu gün gibi apaçık ortadadır. 

 

Bu şehrin zemini 1000 yıl önce nasılsa, şimdi de aynıdır. Yapay ve insan kaynaklı müdahaleler zemin yapısını bozmuş durumdadır. 

Devletin anayasal görevlerinden olan sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir kentler kurabilmek ve yaşanabilir çevre oluşturabilmek için sağlıklı yapı ve altyapı üretiminin gerçekleştirilmesi zorunludur. 

 

Ülkemizde sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir kentler kurmak için; doğal varlıkları, ekolojiyi, tarihi, kültürel ve toplumsal değerleri koruyan, yaşatan, geliştiren bir arazi kullanımı ve yerleşim politikası temelinde bütüncül bir planlama yaklaşımına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kapsamda çevreyi gözeten, dönüşüm alanlarında yaşayanların ihtiyaçlarını göz önüne alan, "insanı ve insanca yaşamı" temel hedefine koyan bir planlama süreci acil olarak başlatılmalıdır.

 

Bu bağlamda; 

Konunun araştırılması, bütün detayları ile incelenmesi ve uygulanacak önlem ve çalışmaların belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ederiz.

Yorumlar (0)