Gökan Zeybek:Bir mimar olarak söylüyorum; Deprem şehircilik meselesidir.

İstanbul'da meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin can kaybına sebep olmayışının sevindirici olduğunu belirten Zeybek, deprem sonrası ilçe ve büyükşehir belediyelerinin çalışmaları sonucunda tehlike arz eden binaların tespit edilip boşaltılmasının yerinde bir müdahale olduğunu kaydetti.

Vekil Haberleri 10.10.2019, 10:35
Gökan Zeybek:Bir mimar olarak söylüyorum; Deprem şehircilik meselesidir.

Deprem sonrası çeşitli iletişim mecralarına stüdyo konuğu olan yer bilimcilerinin konuşmalarını ve değerlendirmelerini doğru bulmadığını da sözlerine ekleyen Gökan Zeybek, bir mimar olarak depremin şehircilik meselesi olduğunu dile getirdi. "Bir depremi kriz olarak değerlendirip 'bu krizi nasıl yönetiriz?' diyerek çözümlere odaklanmış bir ülkeyiz maalesef" diyen Zeybek, sözlerine şöyle devam etti:

Deprem sonrası panik durumunun önlenmesi, vatandaşların bilinçlendirilmesi ve görev bilincinin oluşturulması konusunda planlamaların yapılması şart.

"Hükümet afet sonrası sonuçlara odaklanıyor fakat sonuçlardan ziyade deprem olmadan yapılması gerekenlerin düşünülmesi ve uygulanması gerekiyor. Deprem sonrası panik durumunun önlenmesi, vatandaşların bilinçlendirilmesi ve görev bilincinin oluşturulması konusunda planlamaların yapılması şart."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay "İşte gördünüz bir deprem meydana geldi ve hiçbir sorunumuz yok" diyor. İstanbul'da 40 mahallede kapısına mühür vurulmuş hemşehrilerimiz var.

Deprem sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın "İşte gördünüz bir deprem meydana geldi ve hiçbir sorunumuz yok" sözlerini yorumlayan CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, "Benim bildiğim İstanbul'da 40 mahallede kapısına mühür vurulmuş, evine giremeyen, eşyasını alamayan nerede konaklayacağı bile belli olmayan hemşehrilerimiz var." dedi.

Cumhurbaşkanlığı’nın derhal belediyeler ve kamu kuruluşlarıyla bir araya gelerek riskin azaltılması konusunda yol haritasını oluşturması gerekir.

Cumhurbaşkanlığı’nın derhal belediyeler ve kamu kuruluşlarıyla bir araya gelerek riskin azaltılması konusunda yol haritasını oluşturması gerektiğinin de altını çizen Zeybek, "Doğan Medya Grubu'nun Demirören Medya Grubu'na satışı konusunda kamu bankaları eğer 1 milyar dolar krediyi bir talimatla verebilecek kadar zenginlerse o zaman bu 1 milyar doların karşılığında olan 6 milyar TL'nin de riskli yapılarının onarılması, güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılabilmesi için faizsiz olarak yurttaşlarımıza kredi sağlanması gerekir." diye konuştu.

Doğan Medya Grubu'nun Demirören Medya Grubu'na satışı esnasında kamu bankaları 1 milyar $ krediyi bir talimatla verdiyse; şimdi de bir talimatla riskli yapılarının onarılması, güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılabilmesi için faizsiz olarak yurttaşlarımıza kredi sağlaması gerekir.

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, son olarak deprem ile ilgili vatandaşlara uyarıda bulundu. Evlerin bodrum katlarının su ile nemden arıtılması ve binaların etrafındaki zemin sularının temel seviyesinin altında tutulması gerektiğini belirten Zeybek, "5 katlı ve üzeri apartmanların çatılarına herhangi bir depolama yapılmamalı. Vatandaşların afet durumunda ne yapacakları konusunda bilinçlenmesi gerek." ifadesini kullandı.

5 katlı ve üzeri apartmanların çatılarına herhangi bir depolama yapılmamalı.

Yorumlar (0)