GÖKAN ZEYBEK, TEMELİ BOŞLUKLARLA DOLU İMAR BARIŞI YASASININ YOL AÇTIĞI HUKUKSUZLUKLARIN PEŞİNİ BIRAKMIYOR…

CHP İstanbul Milletvekili, PM Üyesi ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Mimar Gökan ZEYBEK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan, 6 haziran 2018 çarşamba günü 30443 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 31 aralık 2018 tarihinde başvuruların sona ereceği ilan edilen imar barışı yasasında yaşanan suistimaller nedeniyle oluşan hukuksuzlukların araştırılması, bütün detayları ile incelenmesi ve uygulanacak önlem ve çalışmaların belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurulması talebiyle TBMM’ye araştırma önergesinde bulundu…

Vekil Haberleri 13.11.2018, 15:36 13.11.2018, 15:36
GÖKAN ZEYBEK, TEMELİ BOŞLUKLARLA DOLU İMAR BARIŞI YASASININ YOL AÇTIĞI HUKUKSUZLUKLARIN PEŞİNİ BIRAKMIYOR…

ZEYBEK : İmar Barışı kanununda yer alan boşluklar sebebiyle ülkemizin tüm yayla, mera, sahil şeritlerine on binlerce kaçak inşaat yapılmaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan, 6 haziran 2018 çarşamba günü 30443 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 31 aralık 2018 tarihinde başvuruların sona ereceği ilan edilen imar barışından faydalanmak için yaklaşık 5 aylık süre zarfında Türkiye genelinde 7 milyon civarında başvuru olmuştur. 13 milyon konutu kapsayan imar barışından, 31 Aralık 2017’den önce yapılmış binalar yararlanabilmektedir ancak Türkiye’nin hemen her bölgesinde, özellikle Doğu Karadeniz’de, İç Anadolu’da ve İstanbul’da fırsatçılar hız kesmeden kaçak yapılaşmaya günümüzde devam etmektedir. Ülkemizin tüm yayla, mera, sahil şeritlerine on binlerce kaçak inşaat yapılmaktadır.

 

ZEYBEK : İmar barışı başvurusunda beyan esas olduğundan, şikayet olmadığı sürece hali hazırda devam eden kaçak yapılaşmalar da imar affından yararlanabilmektedir. 

 

Türkiye’nin tüm bölgelerinde olduğu gibi İstanbul’da da bazı ilçelerde binaların en üst katlarında ve çatılarında kaçak inşaatlar tüm hızıyla sürmektedir. Bunun cezası bulunmaktadır ancak imar barışı başvurusunda beyan esas olduğundan şikayet olmadığı sürece hali hazırda devam eden kaçak yapılaşmalar da imar affından yararlanabilmektedir. 

İnternetten başvuru yaparken, kaçak yapının kat sayısını dijital ortamda kullanılan 'Photoshop' programı aracılığı ile değiştirip, sanal ortamda kat üstüne kat çıkanlar bulunmaktadır. Bu şekilde kaçak yapılara yeni katı ekledikten sonra imar barışına başvuranlar olduğu gözlemlenmektedir.

ZEYBEK : Sürekli suç işlemeye meyilli insanları korumaktan vazgeçip, kurallara uyan vatandaşlarımızı korumamız gerekmektedir.

 

Üstelik sadece konutlarda değil, fabrikalarda, alışveriş merkezlerinde de bu gibi kaçak inşaatlar günümüzde sürmektedir. İstanbul özelinde baktığımız zaman imar barışı müracaatları, yapılaşma olmayan uzak ilçelerde de yoğun durumdadır. Örneğin;  Silivri, Çatalca, Beykoz gibi ilçeler. Bu da İstanbul’un sayfiye bölgelerinde de kaçak yapılaşmanın tüm hızıyla devam ettiğini net olarak göstermektedir.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon ile Giresun sınırında yer alan ve iki ilin ortak kullandığı 2.182 metre rakımlı Sisdağı Yaylası’nda da benzer bir süreç devam etmektedir. Toplam 1070 kaçak yapının oluşturduğu çarpık yapılaşma nedeniyle neredeyse yeşil alan kalmayan ve doğal güzelliği yok olan Sisdağı Yaylası'nda inşaata halihazırda devam eden kaçak yapı sahiplerinin tamamı 'İmar Barışı' uygulamasından yararlanmak için başvuru yapmış durumdadır. Kaçak yapı sahiplerinin bir kısmı yapı kayıt belgelerini almış durumdadır.

ZEYBEK : Sisdağı Yaylası'nda toplam 1070 kaçak yapı 'İmar Barışı' uygulamasından yararlanmak için başvuru yapmış ve tamamı yapı kayıt belgelerini almış durumdadır.

İç Anadolu Bölgesi’nde 60 milyon yılda oluşan ve birinci derece arkeolojik ve doğal sit olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’da peribacalarında, mağaralarda,  Ortahisar, Avanos, Ürgüp, Uçhisar ve Göreme’yi kapsayan yaklaşık 10 bin hektarlık alanda, kaçak yapılaşma bu yasayla birlikte hızla arttı. Çok sayıda otel, kafe, restoran ve konut sahibi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapmadıkları inşaatlar için bile başvurarak yapı kayıt belgesi aldı. Yasa, 31 Aralık 2017’den önce yapılmış binaları kapsamasına rağmen, kaçak alanı olanlar yapı kayıt belgesinde alanı çok daha büyük göstererek, bu süreçte kaçak alanı iki-üç kat genişletti. Hazine arazisini işgal eden de oldu, sit alanına ahır, bağ evi yapan da. Hafriyatları ise Aşk Vadisi’ne, Kılıçlar Vadisi’ne döküldü.

 

ZEYBEK : UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’da 10 bin hektarlık alanda, kaçak yapılaşma bu yasayla birlikte hızla arttı. Hazine arazisini işgal eden de oldu, sit alanına ahır, bağ evi yapan da.

Yasaya uygun olmayan şekilde beyanda bulunanlarla ilgili yapılacak işlemler yasada belirlenmiştir. Ancak yanlış beyanın tespiti nasıl yapılacaktır?

Asıl sorun buradadır.

Bu bağlamda;

Konunun araştırılması, bütün detayları ile incelenmesi ve uygulanacak önlem ve çalışmaların belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ederiz.

 

Saygılarımızla,

Gökan ZEYBEK

CHP İstanbul Milletvekili / CHP PM Üyesi

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi

Yorumlar (0)