Gergerlioğlu'ndan "21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımında" hayatını kaybedenler için kanun teklifi

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü İlan Edilmesi Hakkında Kanun teklifi verdi.

Vekil Haberleri 20.05.2022, 11:54
Gergerlioğlu'ndan "21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımında" hayatını kaybedenler için kanun teklifi

İşte Gergerlioğlu'nun o açıklaması:

21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü İlan Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

GEREKÇE

İnsanlık varoluşundan bu zamana kadar pek çok trajediye tanıklık etmiştir. Kadim halklar binlerce yıldır gücü elinde bulunduran kişilerin, devletlerin, imparatorlukların baskıları zulümleri altında kalmışlardır. 

Bu büyük zulümlerden birisi de 1864 yılında Kafkas Halklarına yönelik yapılmıştır. 1864 Çerkes Soykırımı sürecinde bir milyondan fazla insan katledilmiş, Çerkesya Karadeniz sahil şeridi boyunca; Anapa, Soğucak, Gelendjik, Tuapse ve Soçi'yi içine alacak şekilde Abhazya'ya kadar tamamen Çerkeslerden nüfusu uzaklaştırılmış, Kuzeyde Kuban nehrini takip ederek doğuda Mozdok'a kadar olan bölgede ise çok az sayıda Çerkesin yaşamasına müsaade edilmişti.

Aralık 1864’te sadece Trabzon’a sürülen Çerkes muhacir sayısı 100 bini geçmiş, çoğunun üzerinde giyeceği bir parça elbisesi bile olmayan, salgın hastalıklara yakalanmıştır. Trabzon ve Samsun’a yaklaşık olarak 350 bin Çerkes getirilmiş, fakat sadece Trabzon’da hastalık, açlık ve sefalet yüzünden 40 bininin öldüğü kayıtlara geçmişti.

1864’ün ekim sonuna kadar sürülenlerden 40 bini Trabzon ve 60 bini de Samsun’da olmak üzere 100 binden fazla Çerkes ölmüş, şehirlerin çevresi Çerkes mezarlıkları ile dolmuştu. Trabzon kıyılarına ayak basan muhacirlerin sayısı yaklaşık olarak 220 bini bulmuş ve bunlardan dul ve yetimler başta olmak üzere yaklaşık 10 bini açlık ve hastalıktan ölmektense köle olarak satılmak zorunda kalmıştı.

1 Milyonun üzerindeki Çerkes’in çıktığı bu ölüm yolunda 500 Binin üzerinde insan hayatlarını kaybetmiştir. Bu yaşananları uluslararası hukukta tanımlayabilecek tek kelime vardır O da “Soykırım”dır. Ne yazık ki halen günümüzde yaşanan trajedinin adı ülkemizdeki başka olaylarda olduğu gibi siyasi gerekçelerle tam koyulamamıştır. Korkulması gereken Soykırım kelimesi değil bu gerçekle yüzleşmemiş ve ders çıkarmamış toplumların gelecekteki facialara da davetiye çıkarmış olmasıdır.

Çerkesler sadece 1864 yılında sürgünde katledilmemiştir. Türkiye’de yaşayan Çerkeslerin dilleri ve kültürleri de katledilmeye çalışılmıştır. Halen daha Türkiye’de de Çerkeslerin dil ve kültür mücadeleleri devam etmektedir.

Biz siyasilere düşen ülkemizde bütün halkların kimliklerini ve kültülerini koruyarak toplumun barış içinde yaşamalarını tesis edecek düzenlemeleri hayata geçirmektir. Bu sayede çocuklarımıza Barış içinde huzurlu yaşayacakları bir ülke bırakabiliriz.

Bu büyük zulmün 158. sene-i devriyesinde Çerkes dostlarımın acısını yürekten paylaşıyorum. Torunlarının acılarını bir nebze olsun hafifletebilmek için de 21 Mayıs gününün “21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü” ilan edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

  

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımında hayatını kaybedenleri anma ve yas günü olarak ilan edilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

21 MAYIS 1864 ÇERKES SOYKIRIMINDA HAYATINI KAYBEDENLERİ ANMA VE YAS GÜNÜ İLAN EDİLMESİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ İLAN EDİLMESİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

 

MADDE 1- Her yılın 21 mayıs günü "21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü " dür. 21mayıs gününü içine alan hafta boyunca ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri iş birliğiyle anmalar ve nefret söylemi, linç ve soykırım konusunda duyarlılığı artırmaya yönelik etkinlikler düzenlenir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Yorumlar (0)