Gerçek Beka Sorunu İklim Krizidir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesiyle ilgili konuşan CHP’li Murat Bakan “Yıllar içinde, genel bütçe içindeki payı düşe düşe binde 26’ya kadar düşmüş bir Bakanlık” dedi, Murat Kurum’a “Utanın sayın Bakan” diye seslendi

Vekil Haberleri 15.12.2019, 17:05
Gerçek Beka Sorunu İklim Krizidir

TBMM’de 2020 Bütçesi’nin görüşmeleri sürüyor. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesiyle ilgili konuştu. Türkiye'nin iklim krizi konusunda ulusal bir politikası olmadığına ve uluslararası politikalara da dâhil olmadığına dikkat çeken Bakan, “Uluslararası arayışla sonuç elde edemeyince ulusal düzeydeki çalışmaların duruyor olması bu konudaki duyarsızlığınızı ve umursamazlığınızı zaten gözler önüne seriyor” diye konuştu.

“Ölü gezegende gelecek olmaz” diyen CHP’li Bakan, “Yüz milyar galaksiyi gezip üzerinde canlı yaşamı olan başka bir mavi gezegen bulamayabiliriz. Hiçbirimiz dünyayı omuzlarında taşıyan Atlas değiliz. Aksine, bu dünya hepimizi taşıyor. İklim krizi; gelecek krizi demektir.” dedi.

İKLİM KRİZİNE PARA AYIRAMIYORUZ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesini eleştiren Bakan, “Ben şu an Sayın Murat Kurum’un oturduğu koltukta oturmak istemezdim. Yıllar içinde, genel bütçe içindeki payı düşe düşe binde 26’ya kadar düşmüş bir Bakanlığın koltuğunda oturuyor. Zaten payı azdı, daha da azalmış. Oysa tüm bakanlıklar içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hepimiz için yaşamsal öneme sahip. Maalesef ne saray ne de Bakan bunun farkında. Bu utanç, bütçeyi hazırlayan Saray’ın, bu bütçeyi savunup ‘evet’ oyu veren AKP sıralarınındır. İklim krizine para ayıramıyoruz ama IMF’ye borç vereceğimiz safsatasını sürdürüyoruz” diye konuştu.

İKLİM KRİZİ GELECEK KRİZİ DEMEKTİR

CHP’li Bakan sözlerini şu şekilde tamamladı: “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Gezi’den Cerrattepe’ye, Efemçukuru’ndan, Hasankeyf’e, Salda Göl’ünden, Munzur’a, Kadıralak Yaylası’ndan, Kazdağları’na uzanan; incirlerin, zeytinlerin, orkinosların, yüz yıllık ağaçların çığlıklarını yükselttiğimiz, bu talana, bu yağmaya, bu ranta karşı verdiğimiz mücadele devam edecek. Gerçek beka sorunu iklim krizidir. İklim krizi; hava, su toprak krizi demektir. İklim krizi; gıda krizi demektir, sağlık krizi demektir. İklim krizi; ekonomik kriz demektir. İklim krizi; gelecek krizi demektir. Çünkü ölü gezegende gelecek olmaz.”

BirGün

Yorumlar (0)