GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİ DE AMACINA UYGUN GERÇEKLEŞMEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

CHP Niğde Milletvekili  Ömer Fethi Gürer genç çiftçi uygulaması kırsal alanda yaşayanlar için getirilmiş bir destek olmasına rağmen IPARD desteklerinde herkes için uygulanan bir avantaj konumuna geldiğinin Sayıştay raporlarında yer aldığını belirtti.

Vekil Haberleri 01.02.2020, 11:39
GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİ DE AMACINA UYGUN GERÇEKLEŞMEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Milletvekili Gürer ”Bakanlığın genç çiftçi projesinde “genç çiftçi” kırsal alanda ikamet eden 18-40 yaş aralığında tarımsal faaliyet gösteren ve göstermek isteyen gerçek kişiler olarak tanımlanmıştır. Genç çiftçi olmanın şartlarından birisi, kırsal alanda ikamet etmektir. IPARD kapsamında TKDK uygulamalarında Bakanlığın getirmiş olduğu genç çiftçi tanımına uyulmamış, 40 yaşın altındaki her başvuru sahibi genç çiftçi olarak kabul edilmiştir.  IPARD desteklerinde ikamet şartı aranmaksızın -40 yaşın altındaki herkes için- genel bir uygulama haline gelmiştir. IPARD desteklerinde genç çiftçi uygulaması kırsala yönelmemesi önemli bir eksiklik” dedi.
Ömer Fethi Gürer” IPARD projesinde dahi amaçlanan kırsal kesimlerin hedeflenmemesi, aralarında Niğde gibi tarım kenti olan kentlerin kapsam dışında bırakılması AKP dönemlerinin tarıma ne kadar uzak bir bakışın içinde olduğunun göstergesidir” dedi.


GÜRER “SORUNLAR VAR”
Gürer,  IPARD Programı fonunun .%75’i Avrupa Birliği, %25’i Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılandığını ve yalnız 42 ilde uygulanmaya devam ettiği belirtip uygulandığı illerde diğer illere göre farklı avantajlar getirildiğini söyledi.
Gürer” Tarım kenti Niğde’de IPARD kapsamına alınmamıştır. Bakan  başarı ile uygulamalardan söz etse de Sayıştay raporlarında 2017 yılı sonu itibariyle IPARD la ilgili toplam 130 dava bulunduğu  görülmektedir. Yine IPARD-işlemlerinde destek türlerinin alt ve üst sınırları arasında büyük farklılıklar bulunmasına rağmen bürokratik işlemlerde ayrım yapılmadığı, Büyük bütçeli ve karmaşık projeler için istenen belgeler, küçük bütçeli ve basit projeler için de istendiği, destek miktarlarının alt sınırı 5000 Avro, üst sınırı 3.000.000 Avro olduğu ve Alt ve üst sınırlar arasında % 600 oranında fark bulunduğu bu durumda Miktarları düşük ve kırsal kesimde yaşayanlara yönelik desteklerde bürokratik işlemlerin azaltılması ve basitleştirilmesi   gerektiğini Sayıştay raporunda  dikkat çekmektedir. Kırsal kesimde yaşayan ve görece olarak gelirleri düşük faydalanıcılar için bu bağlamda düzenleme yapılmalıdır.
IPARD Programının ana hedef kitlesinin kırsal alanlarda yaşayanlar olmasına rağmen faydalanıcı olarak bu hedef kitlesine yeterince ulaşmadığı da raporda dikkat çekicidir. Sayıştay  IPARD Programı ile desteklenen yatırımların, istihdam sağlayarak kırsal alanların ekonomik kalkınmasına katkı sağlaması, kırsal alanlarda ekonomik faaliyet düzeyinin yükseltilmesi, kırsal nüfusun azaltılmasının tersine çevrilmesi gibi katkıları olsa da Programın faydalanıcı olarak kırsal alanlarda yaşayanlara çok fazla ulaşamadığı  da  Sayıştay saptamıştır” dedi.

BAKAN YANITI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer   42 ilde uygulanan Avrupa Birliği Kırsal  Projesi uygulamalarını  ile ilgili sorularına Tarım ve Orman. Bakanı Bekir Pakdemirli yanıt verdi. 42 il dışında kalan illerinde talep ettiği IPARD kapsamı AB tarafından genişletilemediği Gürer yazılı sorusunda dönemin Bakanı açıklamıştı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ”Son 7 yılda IPARD programı kapsamına alman 14500 projenin illere göre dağılımı nasıldır? IPARD programı kapsamında 4 milyar TL hibe desteği sağlanan projelerin, illere göre tutar dağılımı nasıldır? Hibe ve destekler sayesinde kırsal alanda 10 milyar TL tutarında yapıldığı ifade edilen yatırımların içerisinde tamamlanan ve yarıda bırakılanların sayısı ayrı ayrı ne kadardır? IPARD kapsamında destek alınmasına karşın kaba inşaat halinde kalan yapılar hakkında ne gibi çalışmalar yapılması planlanmaktadır?

Yorumlar (0)