GAZİLER ARASINDAKİ AYRIM MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen gaziler arasındaki ayrımcılığı verdiği soru önergesiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Vekil Haberleri 15.10.2018, 11:18 15.10.2018, 11:18
GAZİLER ARASINDAKİ AYRIM MECLİS GÜNDEMİNDE

Antmen, teröristlerle çatışma esnasında veya görev anında sakatlanan, yaralanan ve zarar gören askerlerin, % 60 bedensel bir engel ile karşı karşıya kalmamış iseler gazilik hakkı alamadıklarını, daha sonra terörle mücadele esnasında kolunu, parmaklarını ve uzvunu kaybeden bazı askerlere verilmeyen gazilik unvanı ile ilgili 'yüzde 60 bedensel engel' şartının kaldırıldığını ancak bu defa da gaziler arasında 1’den 6’ya kadar derecelendirilme yapıldığını ifade etti.

 

CHP’li vekil önergesinde “684 Sayılı KHK ile, 1 den 6'ya kadar derecelendirme yöntemiyle gazilik hakkının terörle mücadele esnasında yaralanan vatandaşlara da verileceği açıklandı. Ancak terörle mücadele esnasında bedensel ve psikolojik olarak zarar gören vatandaşların çoğu bahsi geçen kanun maddesinden faydalanamadı ve yaptıkları başvurular reddedildi” ifadelerini kullandı.

 

Alpay Antmen 15 Temmuz’da yaralanan vatandaşlara 675 Sayılı KHK ile hiçbir bedensel engel şartı aranmadan gazilik unvanı verilerek ilgili haklardan yararlanmalarının önünün açıldığını söyleyerek “FETÖ’nün hain darbe girişimine karşı duran bütün vatandaşlarımız tarihsel bir kahramanlık örneği sergiledikleri için her zaman tarihin en saygın sayfalarında yerlerini alacaklardır. Ancak terör örgütü PKK ile mücadele ederken yaralanan, zarar gören askerlerimiz de ülkemizin milli bütünlüğü adına canını tehlikeye atmış ve bedenini ülkeye siper etmiştir. Gazilerimiz arasında ayrım yapmak en başta ülkemizin birlik, beraberliğine aykırılık teşkil etmektedir. Türkiye genelinde yaklaşık 19000 ‘gazimiz’, gazilik hakkının kendilerine tanınması için beklemektedir” dedi.

 

Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

 

– Gazilerimiz arasında ayrım veya derecelendirme yapılmasını doğru buluyor musunuz? Bu ayrımın ülkenin birlik ve bütünlüğüne verdiği zarar ve halkın arasında yarattığı ayrım ortadayken bunun giderilmesi adına bir adım atılacak mıdır?

 

– Terör örgütleriyle çatışırken veya görev esnasında yaralanan, bedensel ve psikolojik zarar gören ancak gazi sayılmayan kaç kişi bulunmaktadır?

 

– SGK’ya kaç yurttaşımız gazilik unvanı ve hakkı için başvuruda bulunmuştur? Kaçının başvurusu olumlu değerlendirilmiş ve unvanları verilmiş, kaçı olumsuz cevap almıştır? Bunların gerekçesi nedir?

 

– Ülkemizde şu anda kaç gazimiz bulunmaktadır? Gazilerimizin kaçı, sırasıyla belirtilmek üzere hangi terör örgütü veya görev esnasında yaralanmış ve gazi olmuştur?

Yorumlar (0)