Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya: Hastalıkların Sebebi Kötü Kömürler!

Gaziantep’te kalitesiz kömür kullanımına bağlı olarak hava kirliliğinde artış meydana geldiğini belirten CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığını uyardı.

Vekil Haberleri 05.02.2020, 15:43
Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya: Hastalıkların Sebebi Kötü Kömürler!

Hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit ettiğinin altını çizen Yılmazkaya açıklamasında, “Dünyada her yıl 7 milyon kişi hava kirliliği nedeni ile erken ölmekte.  Türkiye'de hava kirliliği, 2017’de 51 bin 574
ölüme yol açarken, bu rakam aynı yıl trafik kazalarından ölenlerin 7 katı” ifadelerini kullandı. Dünya Sağlık Örgütü‘nün verilerine göre Avrupa’da hava kirliliği en fazla olan 10 şehirden 8’i Türkiye’de.
Bunların başında Gaziantep’in geldiğini belirten Yılmazkaya, Gaziantep'te hava kirliliği, bazı günler sokağa çıkmamayı gerektirecek kadar ileri seviyeye gelmekte” dedi.


Kalitesi Düşük Ücretsiz Kömürler Gaziantep’in Havasını Kirletiyor!


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması için yazılı önerge veren Yılmazkaya Gaziantep’te yaşanan hava kirliliği ve dağıtılan kötü kömürlerle ilgili şu sorulara cevap aradı; “Gaziantep özelinde hava kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı yerleşim alanları ücretsiz kömürlerin kullanıldığı bölgeler olarak ölçümlere de yansımaktadır. Bu bölgelerde yaşayan vatandaşın ileride karşılaşacağı birçok solunum yolu hastalığının kaynağı bu kötü değerlere sahip ücretsiz dağıtılan kömürler olarak görülmektedir. Dolayısıyla bu kömürlerin kullanıldığı bölgelerde insan sağlığı üzerinde yaratacağı
ölümcül sonuçlara ilişkin önleyici bir çalışmanız var mı?”


Vatandaşın Hastalığının Sebebi Kötü Kömürler


Yılmazkaya, “Gaziantep'te hava kirliliği, bazı günler sokağa çıkmamayı gerektirecek kadar ileri seviyeye gelmektedir. Gaziantep özelinde hava kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı yerleşim alanları ücretsiz
kömürlerin kullanıldığı bölgeler olarak ölçümlere de yansımaktadır. Bu bölgelerde yaşayan vatandaşın ileride karşılaşacağı birçok solunum yolu hastalığının kaynağı bu kötü değerlere sahip ücretsiz dağıtılan kömürler olarak görülmektedir. Dolayısıyla bu kömürlerin kullanıldığı bölgelerde insan sağlığı üzerinde yaratacağı ölümcül sonuçlara ilişkin önleyici bir çalışmanız var mı?”


Hava Kirliliği Ölümlerde Artışa Yol Açacak!


Ülkemizde yaşanan hava kirliliği ve buna bağlı yaşanan ölümlerle ilgili araştırma önergesini hazırladığını belirten Yılmazkaya, “Meteoroloji müdürlüğünün ölçümlerine göre Gaziantep'te hava kirliliği, bazı günler sokağa çıkmamayı gerektirecek kadar ileri seviyeye gelmektedir. Hemen herkes hava kirliliğinden etkilenmiş olmasına karşın, hava kirliliği ile ilgili hastalıkların dağılımı ve yükü eşitsizdir. Yoksul ve güçsüz durumdaki, gecekondu sakinleri de dahil olmak üzere, yoğun yollar veya sanayi sitelerinin yakınında yaşayanlar, genellikle yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kalmaktadır. Gaziantep ilimizde bu kömürün dağıtıldığı yoksul bölgelerde hava kirliliğinin yoğun olarak yaşanması ve dolayısıyla hastalıklarda ve ölümlerde artışa yol açacak sağlıkla ilgili riski yükselttiği bilinmesine rağmen neden gerekli önlemler alınmamaktadır?” dedi.


Trafik Kazalarından Dolay Hayatını Kaybedenlerden 7 Kat Daha Fazla


“Türkiye’de her yıl on binlerce kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği, hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybedenlerin, trafik kazalarından dolay hayatını kaybedenlerden 7 kat daha fazla olduğu bilim insanlarınca ifade edilmesine rağmen neden bir önlem alınmamaktadır? Bu insanların
hayatı dağıtılan bedava kömürden daha mı ucuz?” Dağıtılan Kötü Kömürler İçin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ne Diyor? “Çevre kirliliği ve hava kirliliği açısından dağıtılan kömürün yakıt olarak kullanılmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak görüşünüz alındımı? Hava kirliliğinin, halk sağlığı açısından güçlü kanıtlara dayalı olarak endişe verici kirleticileri partiküller maddeler ve özellikle karbon monoksit, ozon, azot oksitler, kükürt dioksit ve uçucu organik bileşikler olmak üzere gazlardır. Dağıtılan kömürün kükürt, kül, nem miktarları nedir? Kalori değeri, maksimum kül değeri nedir? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu konuda bilginiz var mı?”

Yorumlar (0)