GAMZE TAŞCIER: “BU PAKETİN NE DERECE REFORM OLDUĞU SORU İŞARETİDİR”

CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşcıer, TBMM Adalet Komisyonu’nda Yargı Reformu Paketi görüşmelerinde söz alarak, kadına ve çocuğa karşı işlenen şiddet, cinayet ve cinsel suçlarda iyi hâl ve haksız tahrik indirimlerinin kaldırılması teklifinin pakete eklenmesini istedi.

Vekil Haberleri 08.10.2019, 11:45
GAMZE TAŞCIER: “BU PAKETİN NE DERECE REFORM OLDUĞU SORU İŞARETİDİR”

Taşcıer, “Yargıda yapılacak bir değişiklik ya da yeniliğin reform olabilmesi için her şeyden önce toplumun vicdanını en çok kanatan konuların da çözüm bulması gerekir.” dedi.

“BU PAKETİN NE DERECE REFORM OLDUĞU SORU İŞARETİDİR”

Yargı Reform Paketi görüşmelerinde söz alan ve aynı zamanda Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi olan Taşcıer, “Her zamanki gibi bir reformdan bahsediyoruz ama yine kadının adı yok. Yargıda yapılacak bir değişiklik ya da yeniliğin reform olabilmesi için her şeyden önce toplumun vicdanını en çok kanatan konuların da çözüm bulması gerekir. Mesela ülkemizde son on yılda kadın cinayetlerinin yüzde 1.400 oranında arttığını düşünürsek, sadece 2018 yılında 440 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 1.217 çocuk istismarının yaşandığını düşünürsek, toplumun vicdanını yaralayan bu önemli başlıkların pakette olmamasından dolayı, indirimlerin kaldırılmamasından dolayı, bunun ne derece reform olduğu soru işareti oluyor.” ifadelerini kullandı.

KATİL İNDİRİM ALACAĞINI BİLİYOR

Öğrencisi tarafından öldürülen akademisyen Ceren Damar davasının ilk duruşmasında yaşananları hatırlatan Taşcıer, “Katil aslında ilk ifadesinde kopya çektiğini yakaladığı için öğretmenini öldürdüğünü ifade etmişti ancak muhtemelen kulağına biri fısıldadı ve ‘Aman sen eğer bir ilişkin olduğunu söylersen ya da tahrik olduğunu ifade edersen indirimden yararlanırsın. Bunun yaşanmış örnekleri var.’ dedi.” diye konuştu. “Neden katil zanlısı böyle bir açıklama yapma ihtiyacı hissetti?” diye devam eden Taşcıer, “Çünkü ‘aşırı sevgim vardı’ derse ya da ‘erkekliğime laf söyledi’ derse ya da ‘başkasını seviyordu’ dediğinde bir indirimle karşılaşacağını biliyordu.

KADINA VE ÇOCUĞA YÖNELİK ŞİDDET, CİNAYET VE CİNSEL SUÇLARDA İNDİRİM KALKSIN

“Yasa koyucunun aslında kanunu yerleştirdiği bir konuyu istismar ediyor ve erkek egemen bir bakışın hâkim olduğu yargıdan da faydalanacaktı böyle bir durumda. Bu nedenle de ben artık bunun son bulmasını ve milyonların talebinin yerine getirilmesini istiyorum.” diyen CHP’li Taşcıer, “Bu anlamda, özellikle kadına ve çocuğa karşı işlenen şiddet, cinayet ve cinsel suçlarda iyi hâl ve haksız tahrik indirimlerinin uygulanmamasını istiyoruz. Kadını vahşice bıçaklayan bir katilin mahkemede kravat taktı diye, hâkime iyi davrandı diye indirim almasını toplum vicdanı kabul etmiyor. Bu şu anki yargı paketinde yok ama kesinlikle olması gerekir çünkü toplumun kanayan bir yarası. Aynı zamanda, ülkemizin de taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin 42’nci maddesi de aslında devlete bu anlamda yükümlülük de öngörüyor, diyor ki: ‘Şiddet eylemlerinin gerçekleşmesinden sonra başlatılan ceza davalarında kültür, töre, din, gelenek veya sözde namusun gerekçe olarak öne sürülmesinin önlenmesini temin etmek üzere gerekli yasal ve diğer tedbirleri almakla yükümlüdür.’ Yine, her ne kadar bazı gerici zihniyetler İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmaya çalışsa da, bizim her fırsatta ilk imzacısı olmakla övündüğümüz bu sözleşme bir anlamda da kadınların sigortasıdır ve uygulanması noktasında bir an önce ivedilikle de bu tekliflerin hayata geçmesi gerekiyor. Bir sonraki yargı paketinde değerlendirilebilir diyorsunuz ama bence bir an önce bu yargı paketinde değerlendirilip, tek bir kişinin dahi böyle bir gerekçeden dolayı indirim almasının önüne geçilmesi gerektiğini de buradan vurgulamak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)