GAMZE TAŞCIER: “AŞI KARŞITLIĞI BİR YANLIŞ BİLİNÇ SALGINIDIR!”

CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşcıer, aşı karşıtlığına karşı TBMM’ye sunduğu kanun teklifini, Dünya Aşı Haftası dolayısıyla tekrar bir basın toplantısı ile dile getirerek, hızla artan aşı karşıtlığına önlem alınması gerektiğini belirtti. 2011 yılında ailelerin aşıyı reddetmesi nedeniyle aşı olmayan çocukların sayısının 183 olduğunu hatırlatan Taşcıer, 2017’de bu sayının 23 bine ulaştığını ve bugün bu artışın hızla devam ettiğini ifade etti.

Vekil Haberleri 26.04.2019, 14:00 26.04.2019, 14:27
GAMZE TAŞCIER: “AŞI KARŞITLIĞI BİR YANLIŞ BİLİNÇ SALGINIDIR!”

CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşcıer, aşı karşıtlığına karşı TBMM’ye sunduğu kanun teklifini, Dünya Aşı Haftası dolayısıyla tekrar bir basın toplantısı ile dile getirerek, hızla artan aşı karşıtlığına önlem alınması gerektiğini belirtti. 2011 yılında ailelerin aşıyı reddetmesi nedeniyle aşı olmayan çocukların sayısının 183 olduğunu hatırlatan Taşcıer, 2017’de bu sayının 23 bine ulaştığını ve bugün bu artışın hızla devam ettiğini ifade etti.

“DÜNYADA HER YIL 2 MİLYON İNSAN AŞILANMADIĞI İÇİN HAYATINI KAYBEDİYOR”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 24-30 Nisan tarihlerinin Dünya Aşı Haftası olarak belirlendiğini hatırlatan Taşcıer, “Yapılan tüm çalışmalara rağmen, dünyada her yıl 2 milyon insan, aşılama ile önlenebilecek hastalıklar neticesinde hayatını kaybediyor. Dünya tarihi boyunca, bulaşıcı hastalıklar insanlığın en önemli sorunlarından biri olmuştur. Bilimin gelişimiyle, bu hastalıklarla mücadelede bilinen en etkili yolun başında da aşılama gelmektedir. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, yani UNICEF’in yayınladığı istatistiklere göre, önlenebilir altı hastalık, boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, çocuk felci ve verem sebebiyle tüm dünyada gerçekleşen çocuk ölümleri 1989 yılında 5 milyon civarında iken, gelişen aşılama uygulamaları sayesinde bu oran günümüzde 100 bin dolaylarına geriledi. DSÖ kızamık aşısı yapılmadığında yılda 2.7 milyon çocuğun kızamık yan etkileri nedeniyle öleceğini öngörmekte.” dedi.

 “AŞI KARŞITLIĞI BİR YANLIŞ BİLİNÇ SALGINIDIR!”

“Aşılama, sadece tekil olarak sizin veya benim çocuklarımı korumaz.” diyen Taşcıer, aşılama sayesinde toplum sağlığının ve toplum bağışıklığının sağlandığını hatırlatarak, “Salgın hastalıklar aşılar sayesinde çok büyük oranda azaltılır. Aşılama, özellikle çocuklukta sık rastlanan bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde çok önemli ve alternatifsiz bir koruyucu sağlık hizmetidir. Ancak son yıllarda aşı karşıtlığının bir salgın gibi artış gösterdiğini endişe ile takip ediyoruz. Sağlık Bakanlığı rakamlarına göre 2011 yılında ailelerin aşıyı reddetmesi nedeniyle aşı olmayan çocukların sayısı sadece 183’tü.  Ama bu sayı 2017’ye gelindiğinde 23 bine çıkmış durumda. 2 yıl daha geçti ve bu sayı çok daha arttı. Ben bir sağlıkçı olarak söylüyorum, bu yanlış bilinç salgını açıkça halk sağlığını tehdit ediyor.” ifadelerini kullandı.

“AŞILAMA KİŞİ TERCİHİNE BIRAKILAMAYACAK BİR TOPLUM SAĞLIĞI KONUSUDUR”

Aşı karşıtları birçok argümanla aşılara karşı çıktığını ancak bunların hiç birinin bilimsel gerçeklere dayanmadığını ifade eden Taşcıer, “Örneğin aşıların otizme yol açtığı gibi hiçbir kanıtı olmayan düşünceler, insan vücuduna zararlı maddelerin olduğu gibi yanlış bilgiler var. Toplumda küçük de olsa böyle bir kesimin bulunması zaman içinde salgın hastalıkların baş göstermesine neden olacak. Bu noktada çok önemli bir detayın altını çizmek istiyorum. Aşı karşıtları, yalnızca kendilerinin ve çocuklarının sağlıklarını tehdit etmiyor. Tüm çocukları ve tüm toplumun sağlığını tehdit ediyor. Bu nedenle bu sorun kişilerin tercih hakkına bırakılmayacak kadar önemli bir toplum sağlığı sorunudur ve bu soruna karşı gerek Anayasa gerekse uluslararası hukuk metinleri devletlere görevler yüklemiştir. Dolayısıyla günden güne artan aşı karşıtlığının önlenmesi için eğitimin yanında, yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğu açıktır.” dedi.

ÇOCUĞUNA AŞI YAPTIRMAYANA HAPİS CEZASI

Aşı karşıtlığına karşı bir yasa teklifi hazırladığını ve Meclis Başkanlığına sunduğunu hatırlatan Taşcıer, “Verdiğim teklife göre, Sağlık Bakanlığı Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamındaki aralarında kızamık, polio (çocuk felci), kabakulakın da olduğu 13 hastalığa karşı aşıları yaptırmak zorunlu hale gelecek. Çocuklara bu aşıların yapılması ücretsiz olacak ve veli rızası da aranmayacak. Eğer yasaya rağmen zorunlu aşı reddedilirse, öncelikle iki aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilecek. Tekrarı halinde iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek. Aşı yaptırmanın zorunlu olmasıyla ilgili bir teklif daha komisyonda bekletiliyor. Bu teklifler bir an önce değerlendirilmeli ve bu salgına dur denmeli.” dedi.

 

İTALYA VE AMERİKA’DA DA AŞI YAPTIRMAYANA CEZA VERİLİYOR

“Bu salgına karşı adım atan tek ülke olmayacağız.” diye de hatırlatan Taşcıer, “İtalya’da geçtiğimiz ay bir yasa çıkarıldı ve zorunlu aşıları bulunmayan çocukların okula alınması yasaklandı. Aşısız çocuğunu okula gönderen velilere de 500 Euro ceza verilecek. Amerika Birleşik Devletleri’nde de New York eyaletinde geçtiğimiz ay kızamık salgını baş gösterince acil durum ilan edildi ve aşısız çocukların kamusal alanlara girişi yasaklandı. Yasağı ihlal eden ebeveynlere 500 dolar ceza ve 6 ay da hapis cezası verilecek. Sonuç olarak, partiler üstü, toplum sağlığını ilgilendiren bir konuda Meclisimizin hızla düzenleme yapması gerektiğini düşünüyorum. Çocuklarımızı aşıdan değil, hastalıklardan sakınmamız lazım.”  diyerek çağrı yaptı.

Yorumlar (0)