FINDIK ÜRETİCİSİNİN BEKLEDİĞİ O ÖNERGE AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ!!!

Dün akşam saatlerinde “Fındık üreticilerinin sorunları ve devletin alması gereken tedbirler” üzerine verilen önergenin AK Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda gergin dakikalar yaşandı.

Vekil Haberleri 18.10.2018, 13:34 18.10.2018, 13:34
FINDIK ÜRETİCİSİNİN BEKLEDİĞİ O ÖNERGE AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ!!!

Önerge  üzerinde konuşmak için İYİ Parti Grubu adına Samsun Milletvekili Bedri YAŞAR söz aldı.

Yaşar; Fındık üreticilerinin sorunları konusunda Parlamentonun tamamının hemfikir olduğunu belirterek şunları kaydetti; “sadece zamanlama konusunda bugün ya da yarın yapalım gibi, işte bu hafta olmazsa önümüzdeki hafta, olmazsa ondan sonraki hafta, o da olmazsa süresi olmayan bir zaman dilimini bu yüce Mecliste müzakere edip duruyoruz. Değerli arkadaşlar, Meclisimizin bu kadar bol zamanı yok; ülke bu kadar sıkıntılı durumlardan geçerken, sadece "İktidar partisi mi önce bu teklifi verdi, muhalefet mi verdi?" gibi böyle küçük meselelere takılmamanın lazım geldiğini düşünüyorum.”

Bu fiyatlar millî ve yerliyse biz millî de değiliz, yerli de değiliz!

Fındık üreticilerinin girdilerindeki artışlara rağmen fiyatlarında hiçbir değişme olmadığını belirten Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “Yani beğenmediğiniz 2002 yılında fındık fiyatları yaklaşık 4 dolarlar civarındaydı, 2005-2006'da 5 dolarlar civarında, geldiğimiz 2018 yılı itibarıyla rakamlar 2,18 dolarlar civarında. Şimdi, siz "Millîyiz, yerliyiz." diyorsunuz ya şu fiyatları bir mukayese ettiğiniz zaman bu fiyatlar millî ve yerliyse biz millî de değiliz, yerli de değiliz. 5 liradan 2 liraya gelen rakamları nasıl izah edeceksiniz?” diyerek hükümetin milli ve yerli söylemini de eleştirdi.

    Kürsüdeki konuşmasına şu sözlerle devam eden Yaşar; “E aynı şekilde, biliyorsunuz bir afet yaşandı, fındık rekoltesinde çok ciddi düşüşler oldu. Bizim bölgemizde, Samsun bölgesinde bütün ziraat odası başkanları feryat ediyor, bırakın fiyatların belirlenmesini, daha neyin ne olacağını bile bilmiyor "Hasat mevsiminde fiyatlar belli olsun, bu rakamlar 12'nci aya kalmasın. Fiyatlar belli olsun ki belki biraz daha fındığımız para eder." diyor. Biz, bırakın daha erken belirlenmesini, bugüne geldik, hâlâ Türkiye'de fındık fiyatları açıklanmış değil.” sözleriyle fındık fiyatlarının açıklanmamış olmasına olan tepkisini ifade etti.

Fındığı İtalyanlar, Fransızlar idare ediyor!

Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir yabancı firmanın fındık için fiyat açıklamasına tepki gösteren İYİ Partili milletvekili; “aynı şekilde, hani "Hem millîyiz, hem yerliyiz." diyorsunuz ya ama Türkiye'deki fındığı bildiğiniz gibi Fransızlar, İtalyanlar idare ediyor. Peki, bunun neresi millî, bunun neresi yerli? Yani dünyadaki rekoltenin yüzde 70'ini biz üreteceğiz ama bizim fındığımızın gerek iç piyasada gerekse dış piyasada fiyatını yabancılar belirleyecek, biz de millî ve yerli olacağız. Kusura bakmayın arkadaşlar, millî ve yerli olmak üreticinin yanında olmaktır, onun hemen yanı başında olmak demektir. Biliyorsunuz, bunların tamamı küçük üreticiler yani 8 milyon nüfusu ilgilendiriyor, 300 kilogram üreten de var, 500 kilogram üreten de var. Vatandaş bunu nasıl organize edecek? Değerli vekillerimiz diyor ki: "Organizatör kuruluşlar oluşturalım FİSKOBİRLİK gibi, fiyatları belirleyelim. Hiç olmazsa az da olsa vatandaş ne yapacağını, ne edeceğini bilsin." Yani tüccarlar fiyatları aşağı çekmek için elinden geleni yapıyor. Ama şunu söyleyeyim: Vatandaşın talepleri bitemiyor. Okula öğrencileri gidecek, elektrik faturası var, su faturası var, giderleri var, kışı var, yazı var ama bizde hâlâ fındığın ne fiyatı var ne de kendisi var. Onun için, artık madem bu problemlerde hemfikiriz, bırakın iktidarını muhalefetini Sayın Cumhurbaşkanımız Meclis açılış konuşmasında dedi ki: "Gelin, hep beraber çalışalım." Yani dört grup bir araya geliyor, siz "Durun, bunu daha sonra yapalım." Arkadaşlar, bunu hiçbir şekilde izah edemezsiniz.” sözleriyle hükümete yüklendi.

İYİ Parti Grubunun, fındık üreticilerinin sorunlarına ilişkin verilen önergeye “evet” oyu kullanacağını belirten Yaşar;  “Ben ve grubumuz bu önergeye de milletin faydasına, yararına olan bu araştırma önergesine de her zaman "evet" oyu kullanacağız. Bugün reddederseniz size de "evet" oyu kullanacağız. Ama millet burada sizi seyrediyor, hepimizin adına sizleri görüyor.” İfadeleriyle üreticinin yanlarında olduklarını ve üretici lehine yapılan bütün çalışmaları desteklediklerini belirtti.

Önergenin Genel Kurul’da yapılan oylaması esnasında ise kısa süreli de olsa gerginlik yaşandı. 4 parti grubunun önergeyi desteklemesine rağmen AK Partili milletvekillerinin önergeye “hayır” oyu kullanması ve önergenin genel kurulda kabul edilmemesi tepkilere neden oldu.

Tarih de, çiftçimiz de, vatandaşımız da bu yanlışları affetmeyecek!

Önergeye “hayır” oyu kullanılmasını eleştiren Bedri Yaşar, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Fındık üreticilerinin sorunları ve devletin alması gereken tedbirlerin belirlenmesi" amacıyla "Meclis Araştırma Komisyonu Kurulması"na ilişkin verilen önergeler AK Parti grubunun oyları ile reddedildi.

Tarım politikalarının bu kadar yanlış uygulandığı, çiftçinin bu kadar mağdur edildiği bir dönemi daha görmemiştik. Tarih de, çiftçimiz de, vatandaşımız da bu yanlışları affetmeyecek!”

Yorumlar (0)