Fikret Şahin:CHP için Türkiye'nin çağdaşlaşma azminin ihmal edilemez bir unsuru olduğunu bir kez daha yineliyoruz

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda 13 Mart 2019’da yapılan oylamada 109’a karşı 370 oyla kabul edilen ve Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını tavsiye eden karar, x,9 oranında AB üye olmak isteyen Türkiye kamuoyunu derinden üzmüştür.

Vekil Haberleri 15.03.2019, 11:24 15.03.2019, 11:24
Fikret Şahin:CHP için Türkiye'nin çağdaşlaşma azminin ihmal edilemez bir unsuru olduğunu bir kez daha yineliyoruz

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda 13 Mart 2019’da yapılan oylamada 109’a karşı 370 oyla kabul edilen ve Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını tavsiye eden karar, %78,9 oranında AB üye olmak isteyen Türkiye kamuoyunu derinden üzmüştür.

Raporda Türkiye-AB ilişkilerinin askıya alınmasında gerekçe olarak İnsan hakları ihlalleri, Yargı Bağımsızlığının yetersizliği ve Basın özgürlüğündeki eksiklikler gösterilmiştir.

İktidar tarafından bağlayıcı olmadığı gerekçesiyle hafife alınan ve değersiz bulunan bu karar, Türkiye için çok önemlidir. Ayrıca, bu kararın önem ve değerini AKP iktidarından çok Avrupa Birliği kurumları belirleyecektir. Zira bu karar 23-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek doğrudan seçimlerle göreve gelecek yeni AP’nin önümüzdeki beş yıl süresince Türkiye ile ilişkilerine temel oluşturacaktır. Yeni dönemde Türkiye için vize serbestisi, Gümrük Birliği Anlaşması’nın revize edilmesi gibi konularda ilerleme sağlanmasının giderek güçleşmesi riski büyüktür.

Türkiye’nin içine sürüklendiği bu olumsuz tablonun aslî sorumlusu olan AKP iktidarı, Cumhuriyetin her alandaki kazanımlarını olduğu gibi Türkiye'nin Avrupalı geleceğini de yıkıma uğratmıştır. Bu tablonun diğer aktörleri ise, Avrupa ilkeleri ile çelişkili tutum ve eylemleri nedeniyle Türkiye ile üyelik müzakerelerinde temel hak ve özgürlükler, yargı bağımsızlığı gibi alanlardaki başlıkların dahi görüşülmesini veto eden ve Türkiye’deki tek adam yönetimine gerekçeler sunan, dar görüşlü Avrupalı liderler ve önde gelen AB siyasetçileridir

Bu tutum en basit ifadesiyle Avrupalı bir tutum değildir. Avrupa güçlü bir fikirdir, dönüşüm ve ilerlemeye dayanır. Bu özgüveni ve Avrupalı sorumluluğu, geleceğin Avrupa’sını kurgulamak üzere hissetmeyenler AB'yi de içine kapalı, küreselleşemeyen bir aktör olmaya mahkûm edeceklerdir.

CHP olarak, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini Cumhuriyet’in kurucu değerleri ekseninde temel bir hedef ve yurttaşlarımızın çağdaş dünyanın eşit bireyleri olacakları bir mihenk taşı olarak görüyoruz. AB’ye tam üyelik perspektifine sahip çıkıyoruz. AB’ye tam üyeliğin, CHP için Türkiye’nin çağdaşlaşma azminin ihmal edilemez bir unsuru olduğunu bir kez daha yineliyoruz.

Yorumlar (0)