“FETÖ’cülerin borçları silinirken akademisyenler dolar mağduru oldu”

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, devlet bursuyla yurtdışında lisansüstü eğitimi alan akademisyenlerin dolar kuru üzerinden devlete borçlandıklarını belirterek, akademisyenlerin de dolar mağduru olduğunu söyledi.

Vekil Haberleri 29.07.2019, 11:00
“FETÖ’cülerin borçları silinirken akademisyenler dolar mağduru oldu”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

AKADEMİSYENLERİN SIKINTILARI İÇİN BİR ÇALIŞMA YAPILIYOR MU?

Önergesinde YLSY projesi kapsamında yurtdışında lisansüstü eğitimlerini tamamlayan ve geri ödemeli devlet bursundan faydalanan akademisyenlerin sıkıntılarını gündeme getiren Milletvekili Köksal, "Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) projesi kapsamında yurtdışında lisansüstü eğitimlerini tamamlayan ve geri ödemeli devlet bursundan faydalanan akademisyenlerin döviz kurlarının artmasından dolayı yaşadığı sıkıntılar için Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar var mıdır? Varsa nelerdir?” dedi.

TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA BIRAKILIYORLAR…

YLSY bursunun bağlı olduğu yönetmelikte sonradan değişiklik yapıldığını belirten Köksal, "Doktorasını Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kendisine tanınan süre içerisinde bitiremeyen adayların tazminata düşürülmesi kararı alındı. Önceki uygulamada doktorasını belirlenen süre içerisinde bitiremeyen öğrenciler kendileri için yapılan harcamaların karşılığı olan borcu ödemek üzere adına görevli olarak gönderildikleri üniversitede göreve başlıyor ve borcunu zorunlu hizmette bulunarak ödüyordu. Ancak son değişiklikle birlikte yalnızca doktorada başarısız olan değil, okumakta olduğu üniversitenin doktora programı süresi Bakanlık tarafından belirlenen süreden uzun olan veya doktora süreci çeşitli sebeplerle bu süreden birkaç sene daha uzun süren öğrenciler, doktora derecelerini almış ve başarıyla yurda dönmüş olsalar dahi tazminat ödemek zorunda bırakılıyor. Bahse konu durum hak kaybına neden olmakta, hak kaybına neden olmayacak alternatif çalışmalar yapılmakta mıdır?” ifadelerini kullandı.

BORÇLAR YAPILANDIRILACAK MI?

Köksal önergesinde Bakan Selçuk'a şu soruları yöneltti:

"Özellikle son yıllarda döviz kurlarındaki olağanüstü artışlar ve taahhüt senetlerinde sonradan yapılan değişikliklerle çoğu bursiyerlerin başarısız olmamasına rağmen tazminat ödemek zorunda bırakılmaları göz önünde bulundurularak, YLSY tazminat mağdurlarının sorunlarını çözecek veya hafifletecek şekilde bir uygulamanın gerçekleştirilmesi mümkün müdür? Bakanlığınızca, bursiyerlerin sorunlarını çözmek için, sabit kur uygulaması, YLSY tazminat borçlarının yapılandırılması veya artan döviz kurundan muafiyet vb. gibi uygulamalar yapmayı düşünüyor musunuz? FETÖ ile hiçbir alakası olmayan Devlet bursu ile okuyan öğrencilere sabit kur uygulaması bile getirilmezken KHK’yla ihraç olanların borçlarının silinmesi ile adeta ödüllendirilmiş olmuyor mu?"

Yorumlar (0)