ET VE SÜT ÜRETİMİNE GEREKLİ DESTEKLER SAĞLANSIN

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;(KİT) Kamu iktisadi Teşebbüsleri alt komisyonunda Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünün 2017-2018 yıllarına ait Sayıştay denetim raporlarının görüşüldüğü toplantıda; Ülkemizde, yurttaşlarımızın ihtiyacını karşılayabilecek et ve süt üretiminin yeterli olmadığı için, bu sebeple yurt dışından ürün ithalatı yaptınız! Öncelikle sağlıklı ürünleri kendi üreticimize ürettirebilmek için daha çok destekler verilmelidir'' ifadesinde bulundu.

Vekil Haberleri 14.02.2020, 16:07 14.02.2020, 16:11
ET VE SÜT ÜRETİMİNE GEREKLİ DESTEKLER SAĞLANSIN

Zeybek; Süt üretimi mevsimsel etkilerden dolayı yılın bazı aylarında fazla, bazı aylarında ise yetersiz olmaktadır. Ürünlerin fazla olduğu dönemlerde üreticilerin desteklenmesi, sütlerinin alınabilmesi için et ve süt kurumunun altyapı ile işleme üniteleri yeterli olmalı ve destekleme taban fiyatlardan alım yapmalısınız. Et ve süt kurumu aracılığı ile iktidar üretime destek sağlamalıdır. 2018 yılının son ayları ile 2019 yılı başında piyasa et fiyatları 28 TL iken Et ve süt kurumu 22-23 TL’ye düşürmesi sonucunda; besiciler zararına hayvanlarını kestirmemek için 4-5 ay gibi bir süre üreticiye alım randevuları verdiniz. Üreticinin zarar ettirilmesi, ülkenin zarar ettirilmesi demektir. Üreticin zararını önlemek için et ve süt kurumu etkin olarak görev yapmalıdır. Zeybek; Et ve süt kurumun kuruluş amaçları arasında yer alan; üretici ve tüketicinin desteklenmesiyle piyasada oluşacak olumsuz hareketlerin önüne geçmektir. Yurttaşların temel et ihtiyaçlarını karşılamak için Et ve Süt Kurumu bazı marketlerle sözleşmeler imzalamış, parça et ve kıyma satışını gerçekleştirmiştir. ET ve Süt Kurumunun sözleşme imzaladığı marketlerin tamamı yabancı sermayelidir. Et ve Süt Kurumu tüketiciyi desteklerken, üreticiyi de unutmamalı ve gerekli desteği yerli üreticiye sağlamalıdır.

HASTALIKLI ET VE CANLI HAYVAN GİRİŞİ ENGELENMELİDİR
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Ülkemizde yetiştirilen ürünlerin yetersiz olması durumunda ithalat yoluna gidilmesi durumunda; Ülkemize getirilecek canlı hayvan ve karkas etlerin hastalık taşımaması için gerekli önlemler titizlikle uygulanmalıdır. Laboratuarın hızla devreye sokulması ülkemize hastalıklı hayvan ve karkas et girişini engelleyecek, ekonomik kayıplar önlenecek, insanlarımızın sağlıklı et tüketimi sağlanacaktır. Ülkemize getirilecek canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin sağlıklı olup olmadığı iyi şekilde tahlil edilmeden ülkemize sokulmamalıdır.

Zeybek; Farklı siyasi düşünce sahip olmamız, farklı siyasi partilerde bulunmamız; önemli konularda bir araya gelmemizi ortak düşünceleri paylaşmamıza engel olmamalıdır. Et ve Süt Kurumu ile birlikte iktidarın üreticiyi özendirici tedbirleri devreye sokarak üretim artışı sağlanmalı, insanlarımızın et ve süt ihtiyaçları yerli üretimle karşılanmalıdır. Et ve Süt Kurumu ülkemiz, üretici ve tüketicileri için çok önemlidir. Kurumun mali yapısına, iktidar tarafından kaynak aktarılarak üreticiye daha fazla destek olması sağlanmalıdır.

Yorumlar (0)