ENSAR AYTEKİN'DEN HASTANE TEPKİSİ: HASTANELERİNİZ İNSANI HASTA EDİYOR!

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin yazılı bir açıklama yaparak Balıkesir’deki hastanelerin temizlik sorununa dikkat çekti: Hastaneleriniz insanı hasta ediyor!

Vekil Haberleri 21.11.2018, 13:42 21.11.2018, 13:42
ENSAR AYTEKİN'DEN HASTANE TEPKİSİ: HASTANELERİNİZ İNSANI HASTA EDİYOR!

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:

 

“Sağlıkta Dönüşüm” ile birlikte kentlere yapılan Şehir Hastaneleri hasta-hekim ilişkisinden çok müşteri odaklı bir anlayışla yönetilmektedir. Nitekim Cumhurbaşkanının da “Şehir Hastaneleri için müşteri gelecek” sözleri hala hafızalardadır. Kentlerin ortasında “müşteri” garantisi verilerek yükselen devasa kompleksler olan şehir hastaneleri, sağlık sisteminde “yerinde hizmet” anlayışını da baltalamaktadır. Hastaneler genel olarak tıbbi tanılama, görüntüleme gibi hizmetlerin bedeli vatandaşlara yüklenmektedir. Tedavi amaçlı giden yurttaşlar, yerine göre saatlerce sıra beklemektedir. Örneğin Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinde riskli doğum birimi olan perinotoloji servisinden randevu istediğinizde 20 gün sonraya randevu alıyorsunuz. Riskli doğum biriminde tedavi almak isteyen kadın “20 gün bekle” diyerek kaderine terk ediliyor. Daha da kötüsü hastanenin kimi bölümlerinde ise hala doktor yok!

 

Atatürk Şehir Hastanesi’nde tıbbi durum böyleyken fiziki durumda da sıkıntı yaşanmaktadır. Bina içindeki bazı asansörler çalışmamaktadır. Yeni doğan servislerinde yatmakta olan yeni annelere verilen yemekler de sağlıksız koşullardadır.

 

Balıkesir’in birçok hastanesinde temizlik sorunları mevcuttur. Hastalar, tedavi için gittiği birimlerde steril olmayan alanlarda beklemekte, tıbbi atıkların arasında şifa aramaktadır. Balıkesir’in iki ayrı ucunda yer alan Edremit Devlet Hastanesi ve Bandırma Devlet Hastanesi temizlik ve hijyende ciddi sorunlar taşımaktadır. Edremit’teki eski SSK hastanesi olan ve sağlık hizmetleri verilen bina, duvarlarıyla zeminiyle, steril alan yetersizliğiyle hastaları tedirgin ederken, Bandırma Devlet Hastanesinden gelen görüntü ise, hastanelerdeki son skandalı gözler önüne sermiştir. Hastaneye ait çöpler hasta sedyesine konularak görevlilerce dışarıya taşınmakta, yöneticilerden hiç kimse de “siz ne yapıyorsunuz” dememektedir. Sağlıkta taşeron hizmetlerinin temizlik hizmetlerinde sıklıkla tercih edilmesi ve hastane temizliğini sıradan bir alan temizliği olarak görülmesi bu durumun sonucudur.  Hastanelerdeki doktor, personel, yatak sayısı gibi kalemlere gelmeden daha fiziki olarak yapının hijyen koşullarındaki yetersizlik sağlıklı insanı hasta eder haldedir.

 

Balıkesir’in iki büyük lokomotif ilçesinde bu problemler yaşanırken nüfus olarak daha küçük ilçeleri ve kırsalda yer alan ilçelerinde ise sorunların daha detaylı olduğu bilinen bir gerçektir. Bundan iki yıl önce İvrindi’de bir hasta, dahiliye servisinde yattığı odada camdan düşerek hayatını kaybetmiştir. Temizlik koşullarını dahi sağlayamayan ve piyasacı anlayışı sağlık alanına entegre etmeye çalışan bu iktidar ve hastaneleri, şifa dağıtmaktan çok insanları hasta etmektedir. Sedye üzerinde hasta taşınır çöp kutusu değil. Bakanlığın, gerekli tedbirleri alması ve ilgili müfettişlerce inceleme yapılması şarttır.

Yorumlar (0)