ENSAR AYTEKİN: YERE BATSIN SİZİN MİLLLİĞİNİZ, YERLİLİĞİNİZ!

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, Afrin’den getirilmesi planlanan zeytinyağına sert tepki gösterdi: “Yerin dibine batsın yerliliğiniz, milliliğiniz.”

Vekil Haberleri 15.11.2018, 12:47 15.11.2018, 12:47
ENSAR AYTEKİN: YERE BATSIN SİZİN MİLLLİĞİNİZ, YERLİLİĞİNİZ!

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin yazılı bir açıklama yaparak, haber bültenlerine yansıyan Afrin’den zeytinyağı ithaline sert tepki gösterdi. 50 bin ton zeytinyağının ithal edileceği söylemine dikkat çeken Ensar Aytekin “iktidarın yerli milli anlayışı bir kez daha kamuoyunun gözleri önünde cereyan etmiştir” ifadelerini kullandı. CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:

 

“Geçtiğimiz günlerde yazılı ve görsel haber bültenlerinde iktidarın Afrin’den zeytinyağı ithal etmeyi düşündüğü yönünde haberler yer aldı. 50 bin tonluk zeytinyağının Afrin’den Türkiye’ye getirileceği ve iç piyasaya sürüleceği iddiaları Türkiye’deki zeytin ve zeytinyağı üreticilerini ciddi şekilde kaygılandırdı. Zor şartlarda yapılan zeytin ve zeytinyağı üretimi ülkemizdeki üreticileri kara kara düşündürmekteyken, 50 bin ton zeytinyağının Türkiye’ye getirileceği iddiası bile başlı başına bir skandaldır.

 

Ortalama 2 bin 500 TIR’a tekabül eden 50 bin ton yağ, vergisiz şekilde Türkiye’ye sokulacak ve iç piyasada tüketime yönlendirilecektir. Son zamanlarda üreticimiz, düşen rekolteyle ve yüksek girdi maliyetleri nedeniyle zor zamanlar geçirip hükümetten destek alımı beklerken, hükümetin üreticimizin bu beklentisini hiçe sayıp savaş coğrafyası Afrin’den yağ ithal etmeyi düşünmesi büyük bir sorumsuzluk ve aymazlıktır. Her fırsatta yerli ve milli olmayı dilinden düşürmeyen iktidarın, zeytin gibi stratejik önemi olan bir ürün ve türevlerini desteklemek yerine ithalatı düşünmesinin bir mantığı yoktur. Kaldı ki savaşın coğrafyasında toplanan zeytinin de yağın da niteliği ayrı bir tartışma konusudur. Muhatap kimdir? İthalatçı kimdir? Üreticisi savaş sürerken bu ürünü nasıl elde etmiştir soruları cevapsızdır. Dolayısıyla, tüm bu sorular ve sorunlar ortadayken hükümetin bu konuda atmayı düşündüğü adım Türkiye’deki ve Balıkesir Körfez’indeki zeytin üreticilerini ciddi şekilde mağdur edecektir. Dalgalı kur yüzünden girdi maliyetleri yükselen ve mahsulünü tarlada bırakmaya başlayan zeytincilerimiz, bu kararın hayata geçmesi ile birlikte ölüme mahkum edilecektir. İktidarın 2B gibi, zeytin kanunundaki değişiklikler gibi hamlelerle üreticiyi iyice zora soktuğu bir yerde, bu kararın temel niteliği zeytinciliğin ölüm fermanını imzalamaktır. Hükümet, derhal bu konuda bir açıklama yapmalı ve zeytin üreticilerimizin kaygılarını gidermeli, yapılması düşünülen ithalatı durdurmalıdır. Bu ithalatı yapan kimdir? Müstahsil makbuzları ölülere kesilip, zeytin destek primi alınmış mıdır? Bu soruların da iktidar tarafından cevaplandırılması şarttır”

 

Konuya ilişkin soru önergesi de veren Aytekin, üreticinin mağdur edilmemesi için mücadeleyi sürdüreceklerinin de altını çizdi.

Yorumlar (0)