Emine Gülizar Emecan: SMA taraması evlilik öncesinde zorunlu olsun

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Türkiye’de ve dünyada sayısı artan ve gündemde yoğun şekilde tartışılan SMA hastalığını 30 Aralık 2020 tarihinde verdiği önerge ile Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 04.01.2021, 11:21
Emine Gülizar Emecan: SMA taraması evlilik öncesinde zorunlu olsun

Tedavinin yanında özellikle bu hastalığın oluşmasının önüne geçilmesi konusunda gereken adımların atılmadığına dikkat çeken CHP’li Emecan, “Son yıllarda SMA hastalığına dair farkındalık özellikle partimiz, STK’lar ve SMA hastalığı ile mücadele eden dernekler aracılığıyla bir hayli arttı.

Fakat bu hastalığın mevcut durumu ve ilaç temini kadar hastalığın oluşmasının önüne geçilmesi de çok ciddi önem taşımakta. Maalesef bu adım atlanıyor. Evlilik öncesi yapılan testler arasına SMA taraması mutlaka eklenmeli ve çocuk sahibi olmak isteyen SMA taşıyıcısı kişilerin tüp bebek masrafları SGK tarafından karşılanmalı. Sosyal devletin gereği budur. SMA taşıyıcılık testinin evlilik ve gebelik öncesi zorunlu testler kapsamına alınması; hastalığın azaltılmasında atılacak en önemli adımlardan biri. Tüm bu önlemlerin maliyeti, SMA hastası olarak doğup yaşam boyu ihtiyaçları karşılanan bir birey için SGK’nın ödediğinden kat be kat azdır.” dedi.

Yorumlar (0)