Dr. Gergerlioğlu: Uygur Türklerine uygulanan zulüm, artık herkesin malumudur

HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis'te ‘Uygur Türklerine Çin’de yapılan zulmü’ hatırlatarak Dışişleri Bakanlığına çağrıda bulundu.

Vekil Haberleri 27.12.2018, 10:41 27.12.2018, 10:41
Dr. Gergerlioğlu: Uygur Türklerine uygulanan zulüm, artık herkesin malumudur

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Uygur Türklerine yapılan zulme ilişkin 5 Eylül tarihinde sunulan soru önergesine hâlen sessiz kalındığına değindi.

 

“ Niye bu konuda büyükelçilikten bilgi almıyorsunuz, niye nota vermiyorsunuz? “

 

Aynı durumun daha önce yaşandığını, Özbeklerin iade sonucu öldürüldüğünü hatırlatan Gergerlioğlu, şu an havaalanında bekleyen 11 Uygur Türk’ünün durumunun ciddiyetini aktardı.

 

“ Eğer Türkiye devleti iade ederse bu insanlar öldürülebilir ve hâlen bir netlik yok, oldukça ciddi bir durum. Zulüm Kürt'e de yapılsa, Türk'e de yapılsa, Arap'a da yapılsa, Ermeni'ye de yapılsa zulmün karşısında duruyoruz ve duracağız. “dedi.

 

Sayın Gergerlioğlu, Çin yetkililerine; 30 milyon Türk’ün yıllardır Doğu Türkistan'da yaşadığı zulmün sona erdirilmesi çağrısında bulundu. “Türkiye'de Vatandaşlık verilmemesi hadisesi birincil derecede sorundur” dedi. Zulümden kaçan insanların yollarda yaşadıkları mağduriyetlere değinen Gergerlioğlu “Şu anda İstanbul'dan Ankara'ya yürüyen bir grup var, Uygur Türkleri İstanbul'dan Ankara'ya yürüyorlar.” bilgisini aktarırken ana akım medyada tek bir haberin olmadığına değindi.

 

Türkiye’ye gelenlerin hâlen sorun yaşamaya devam ettiğini belirten Gergerlioğlu; “Türkiye'de kayıtlı Uygur Türkü sayısının 7.500 civarında olduğu tahmin ediliyor, kayıt dışılarla birlikte sayı 10 bin civarındadır. Millî eğitime kayıt yaptıramıyorlar, bunun sebebi de çocuklarını kayıt yaptırırlarsa kendilerinin de Çin'e gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya kalmaları. Bu durumdan dolayı intihar edenler var.” dedi.

 

Zulümden kaçan insanların yollarda yaşadığı mağduriyetlere ve çok az insanın yardım alabildiğine değinen Gergerlioğlu; “ Türkiye'ye gelişleri Kamboçya üzerinden Malezya'ya oluyor. Burada kişiler pasaportlarını atıyorlar ve kendilerinin Türkiyeli olduklarını söylüyorlar. Vatandaşlık olmadığı için insanlar evliliklerde sorunlar yaşıyor arkadaşlar. Çin Konsolosluğuna gitmeleri gerekiyor ancak bu insanlar zaten kaçtıkları bir ülkenin konsolosluğuna nasıl gitsinler?” dedi.

 

Türkiye'de on üç yıldır mülteci statüsünde yaşayan Uygur Türk’lerinin önemli önderlerinden Abdulkadir Yapcan’ın, Çin'le yaşanan yakınlaşma süreci yüzünden tutuklandığını ve yakında Çin'e iade edileceğini söyleyen Gergerlioğlu, konuşmasının sonlarında şunları belirtti:

 

“ Bu konuya karşı duyarsızlığın nedeni Berat Albayrak'ın Çin'den aldığı 3,6 milyar dolarlık kredi mi, bunun payı var mıdır bu suskunlukta? Bunu tekrar soruyorum, Dışişleri Bakanı bunu cevaplayana kadar da 

 

Yorumlar (0)