Dr. Gergerlioğlu ÖFG TV’de konuklarıyla gündemdeki konuları değerlendirdi!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yönettiği ÖFG TV’nin konuğu Kocaeli Yukarı Hereke Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği Başkanı Sn. İlhan oldu. Gergerlioğlu şunları söyledi:

Vekil Haberleri 25.11.2021, 16:23
Dr. Gergerlioğlu ÖFG TV’de konuklarıyla gündemdeki konuları değerlendirdi!

Kocaeli Milletvekili olarak Yukarı Hereke halkımızın sorunlarını yoğun bir şekilde gündeme getirdik.

İkinci konuğumuz olacak Kocaeli Yukarı Hereke Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği Başkanı Sn. İlhan bey konuğumuz. Biz son zamanlarda Yukarı Hereke’den çok üzücü ve sıkıntılı haberler almaya başladık. Yukarı Hereke’de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bir çöp tesisi yapmayı planlıyor. Bunun için girişimlere başlamış, inşaat faaliyetlerine başlamış ancak Yukarı Hereke halkının bundan haberi yok. Yukarı Hereke halkına sorulan bir durum yok! Yukarı Hereke zaten birçok şehir plancılığı açısından mağduriyet yaşamış bir bölgemiz, çok güzel bir doğamız var ama mahkumiyetler ve mağduriyetler ile dolu bir sosyal tablosu var yakından takip ediyorum Kocaeli Milletvekili olarak Yukarı Hereke halkımızın sorunlarını yoğun bir şekilde gündeme getirdik. Bu sorunlar yetmezmiş gibi şu anda da Yukarı Hereke’nin başına tabir-i caizse bir bela açılmaya çalışılıyor. O müthiş doğa ve tertemiz hava katledilmeye çalışılıyor gördüğümüz kadarıyla, burada da büyük bir sorunsuzlukla bölgede yaşayan halk çoğu da Kürt halkıdır. “Bunlar sesini çıkarmaz, başka yere yapamadık, buraya yapalım ve böylece biz istediğimizi yapmış olalım.” Gibi bir anlayış görüyoruz. Bütün bunlar çerçevesinde biz İlhan Başkanımız ile konuşmak istiyoruz. İlk önce kendinizi kısaca tanıtarak nedir bu mesele? Tüm Türkiye kamuoyuna, Uluslararası kamuoyuna ve Kocaeli kamuoyununa insani felaket tehdidi konusunda bilgilerinizi vermenizi isteriz. Şu anda bir hashtag çalışmamız var. #YukarıHerekeÖFGTVde tweet ile katkılarınızı bekliyoruz.

Yöneticilerimizden tesis ve yatırımlar beklerken bir sabah uyandığımızda Yukarı Hereke’ye çöp tesisinin yapılacağı haberi ile uyanmış olduk.

İlhan Karadaş:Ülkemizin bu kadar gündem maddelerinin yoğun olduğu bir ortamda, bizlere Yukarı Hereke’mize zaman ayırdığınız için sizlere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bahsettiğiniz gibi öncelikli olarak Yukarı Hereke’den bahsetmek istiyorum. Yukarı Hereke diye nitelendirdiğimiz alan Cumhuriyet, Yukarı Hereke ve 17 Ağustos mahallelerinden oluşan eski bir yerleşim yeridir. Yeşili bol, havası temiz, manzarası muhteşem aynı zamanda tarihi bir yerleşim alanından bahsediyoruz. Bizler böyle tarihi bir değerli olan temiz havası olan Yukarı Hereke’mizin daha iyi tanıtılıp, korunması ve değerinin arttırılması için neler yapabileceğimizi düşünürken ve yöneticilerimizden tesis ve yatırımlar beklerken bir sabah uyandığımızda Yukarı Hereke’ye çöp tesisinin yapılacağı haberi ile uyanmış olduk. Bu bizi derin üzüntülere soktu. Ne yapabiliriz diye tartışırken Yukarı Hereke Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği’mizi daha etkin hale getirerek, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti teşkilatları ve halkımızla çeşitli istişarelerde bulunduk. Muhtarlarımız ile de görüştük. Geçen hafta çarşamba günü Çevre Koruma Daire Başkanlığı Atık Şube Yönetim Müdürlüğü ile bir toplantı düzenledik. Oraya da bu konuda vatandaşlarımızın tepkili olduğunu, böyle bir tesisin istenmediğini belirttik fakat yöneticilerimiz büyükşehir belediye başkanımız böyle bir tesisin buraya inşa edilmesinde kararlı olduğunu fark ettik. Yaptığımız görüşmeler neticesinde atık depolama tesisinin yapılmasında bahsettiğim gibi ne yapabiliriz diye tartışırken belli yerlerden görüşme talep ettik. Büyükşehir Belediyesi Özel Kalemden de randevu talep ettik cevap bekliyoruz. Bizim buna karşı olduğumuz neresi diye sorarsanız. Böyle bir tesisin yer seçiminin yanlış olduğunu düşünüyoruz. 30 Ocak 2020’de yayınlanan planda da görürsünüz.

28 bin nüfuslu bu alanımızın, yerleşkemizin hemen hemen hepsi bu çöp tesisine karşı ve seslerini bir şekilde duyurmak istiyorlar.

Yukarı Hereke’de bu tesisisin yapılması planlanan yer yeşilliklerle, bitki örtüsü ile kaplı 160 dönümlük alandan bahsediyoruz. İlk aşamada etüd ve fizibilite çalışmaları yapılmış, sondajlar gerçekleşmiş, sondajlar yapılırken birçok ağacın katledildiğini ve doğaya zarar verildiğini fark ettik. Aynı zamanda yapılması planlanan tesis sit alanının çok yakınında ve hatta sit alanının içinde olabileceği endişesi de bizde doğmaktadır. Bu sit alanı; 1800-1900 yıl önce M.S. 100-200. Yüz yıllara ait lahit mezarların kapaklarına ulaşılmış, bu kapaklar görülmüş. Bu sit alanına da zarar vereceğini düşünüyoruz. Doğaya vereceği zarar da var. Halkımıza ve vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde kafamızda bazı endişeler oluşmakta, böyle bir tesis yapıldığında ne gibi zararları olacaktır? Bize herhangi bir zararını nasıl engelleyebiliriz? Bunun için düşündüğümüzde öncelikli olarak hava kalitemiz azalacak. Ortaya toz kütlesi çıkacak ve getirecekleri atıklar içerisinde farklı maddeler olacağından bir koku yayılacak ve bunlarla beraber haşereler, sivri sinek, kara sinek oluşacak. Hastalıklar ortaya çıkacak ve aynı zamanda doğa katliamları olacak. Biz bunların önüne geçmek için elimizden ne geliyorsa yapmak durumunda hissettik ve kendimizde bilinci hissettiğimizden sizin de bahsettiğiniz gibi; TBMM’de Kocaeli Milletvekillerimiz siz Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Tahsin Tarhan bey gündeme Yukarı Hereke atık sisteme getirdiniz ve bu sorulara cevap bekleniyor. Siz beklediğiniz gibi biz de cevap bekliyoruz. Acaba yapılacak tesisin özelliği nedir? Bu tesiste atık olarak neler kullanılacaktır? Bu atıklar oradaki alt yapıya, yer altı sularına zarar verecek mi? Ağaç katliamlarının önüne nasıl geçilecek? Bunların hepsini sorduk fakat cevap gelmedi. Bahsettiğimiz Yukarı Hereke yaklaşık 28 bin nüfusa sahip bir yerleşim alanından bahsediyoruz ve 28 bin nüfuslu bu alanımızın, yerleşkemizin hemen hemen hepsi bu çöp tesisine karşı ve seslerini bir şekilde duyurmak istiyorlar. Bütün bunlara rağmen, tüm bu kalabalığa rağmen böyle bir şeyin yapılmasına anlam veremiyoruz. Bu konuda tekrardan kötü düşüncelere de meyil vermek istemiyoruz, biz buraya bize söylenen üçüncü sınıf bertaraf atık tesisi olacağını; üçüncü sınıf molozlar, beton parçaları, beton kütleleri, tuğla, kiremit parçacıkları, mermer tozları diye görüyoruz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Sanayi ve kimyasal atıklar değil gibi açıklanıyor.

Hepimizin kafasında soru işareti var.

İlhan Karadaş: Hepimizin kafasında soru işareti var. Alanı gezdiğimizde alan yeşil bir alan. Bu atıkların depolanmasına uygun bir alan olmadığını düşünüyoruz. O zaman kafamızda İMES ve kimyacılar organize sanayi bölgelerine yakın olması hasebiyle buralardan atık gelebileceği ihtimaline binaen karşı çıkmak istiyoruz. Hukuk ve anayasanın bize verdiği yasal çerçeveler doğrultusunda hakkımızı arayacağımızı ve haklı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi belirtmek istiyoruz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Yukarı Hereke’de her kesimden mi tepki var.

İnsanlar da derneğimize ve Yukarı Hereke’mize sahip çıkarak buna tepkili olduklarını ve ne yapmamız gerekiyorsa yanımızda olacaklarını belirttiler.

İlhan Karadaş:Kürt halkının yoğun olarak yaşadığı, manav diye nitelendirdiğimiz ve farklı illerimizden insanlarda buralarda yaşamakta ve ciddi tepkiler almaktayız. Bunlar bizden önce buraya yerleşmiş insanlar da derneğimize ve Yukarı Hereke’mize sahip çıkarak buna tepkili olduklarını ve ne yapmamız gerekiyorsa yanımızda olacaklarını belirttiler.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Yukarı Hereke’yi seçmesi; “Yukarı Hereke halkı zaten sosyo- ekonomik seviyesi düşüktür, kültürel düzeyi düşüktüri buradan bir ses çıkmaz. Yapalım gitsin buraya.” Mantığı mı var? Nedir bu?

Yangından mal kaçırır gibi kararlar alınmış ve etüt çalışmaları başlamış, etüt çalışmalarından bizim haberimiz yok.

İlhan Karadaş: Bizim de öngörümüz bu şekilde. Bu kararlar alınırken bizden, ya da Yukarı Hereke’de oturan kimsenin bilgisi olmadığı gibi bilgi verilmemiş ve fikir alışverişinde bulunulmamış. Yangından mal kaçırır gibi kararlar alınmış ve etüt çalışmaları başlamış, etüt çalışmalarından bizim haberimiz yok. Biz orayı gezmeye, temiz hava almaya gittiğimiz de fark ettik. “Bizim öngörümüz susarlar, bize karşı çıkmazlar, kendi içlerinde bir şekilde tartışıp bunu unuturlar, biz de oraya istediğimiz tesisi yapar, hareket ederiz.” Diye düşündüler.

Yukarı Hereke’deki çöp tesisinin halka verdiği zararlar konulu raporlar ile karşılaşmak istemiyoruz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Size söylenen üçüncü derece atık ifadesi var ama biz bu tür idarecilerin sözlerinin yerine getirilmediğini, her türlü atığın atılabildiğini kendi deneyimlerimizden biliyoruz ve çevrede nasıl bir hava kirliliği olduğunu maalesef Kocaeli’ndeki farklı yerlerden iyi biliyoruz. Kocaeli’nde çöp tesislerinin olduğu bölgelerde büyük sağlık sorunları yaşanıyor ve bununla ilgili raporlar yayınlanıyor, bundan sonrasında da Allah korusu Yukarı Hereke’deki çöp tesisinin halka verdiği zararlar konulu raporlar ile karşılaşmak istemiyoruz. Siz de istemiyorsunuz çünkü çoluk, çocuk var orada, belli yaşın üstünde, altında bu tür sorunlardan daha da yoğun etkilenecek insanlarımız var tıbbi olarak sıkıntılar büyük. Zaten ben biliyorum Yukarı Hereke’de sağlık sorunları da had safhada, sağlık hizmeti alınma açısından da çok büyük sıkıntılar yaşayan bir yer. Siz bu arada kısaca Yukarı Hereke’mizin genel sorunları hakkında da bilgi verir misiniz? Yukarı Hereke’nin birtakım sıkıntıları varken bu çöp tesisinin neler katabileceği konusunda da size sorumuz olsun?

Yukarı Hereke genç nüfusu potansiyeli olan bir yerleşim alanı, bir mahalle, bölge.

İlhan Karadaş: Sizin de belirttiğiniz gibi 28 bin nüfuslu bir yerde bir tane sağlık ocağı var, orada iki doktorumuz mevcut ve insanlarımız bazı uzakta oturanlar buralara ulaşım araçları ile kalmak zorunda kalıyor. Çocuklarımızın vakit geçirip oynayıp eğlenebileceği park alanları, başka ilçeler ve mahallelerle kıyasladığımızda bir taneden bahsedebiliyoruz. Ciddi altyapı sorunları var, belli zamanlarda yağışın bol olduğu zamanlarda özellikle yağışın bol olduğu zamanlarda ana arterlerde yürüyen çocuklarımız inanın ki sel derecesinde, sulara maruz kalarak ıslak bir şekilde okula gidip evlerine gelmek zorunda kalıyorlar ve bunun yansıra bahsettiğiniz gibi daha ciddi sorunlarımız varken; alt tarafta zaten maden ocakları işlemekte, gürültüleri ve çıkardığı tozlar bize zarar vermekte. Daha önce maden tesisi olarak kullanılan alanlara CURUF adı altında bazı katı atık depo alanları yapılmakta ve bunların da ciddi sağlık sorunları oluşturacağı öngörüsü oluşturmaktadır. Alt tarafta maden ocakları, üst tarafta da böyle bir tesis yapıldığı zaman bizim en büyük endişemiz Yukarı Hereke genç nüfusu potansiyeli olan bir yerleşim alanı, bir mahalle, bölge. Buradaki insanlarımız dar bir bölgeye sıkıştırılarak ilerleyen süreçte buradan göç etmek durumunda kalacak ve genç yaşlardan sonra belli bir olgunluğa eriştikten sonra kendi oturduğu bölgeye hizmet etmesi gerekirken burada zoraki göçlere zorlanacaktır diye düşünüyoruz. Bunlardan dolayı biz gerekli görüşmelerimizi yapıyoruz, bahsettiğimiz gibi sözlerimizi, mücadelemizi haklı bir şekilde sürdüreceğiz, yanlış tavır içerisinde olmadan bundan tüm halkımızın ve tüm vatandaşlarımızın kalbi müsterih olsun. Biz illegal faaliyet içinde değil tamamen legal çerçevede haklarımızı arayıp, mücadelemizi haklı bir şekilde sürdüreceğiz.

Kocaeli Milletvekili olarak Kocaeli halkımıza Yukarı Hereke mahallemize reva görülen bu haksızlığa yoğun bir gündemle dur demek istiyoruz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Yukarı Hereke halkına, Körfez halkına, Kocaeli halkına ve tüm duyarlı vatandaşlarımıza tekrar çağrımızı yapıyoruz. Programımız devam ederken hashtag çalışması devam ediyor. #YukarıHerekeÖFGTVde hashtag çalışmamıza destek verin. Bu programımızın yoğun bir şekilde izlenmesi ve paylaşılması önemli. Biz her vesile ile sesimizi yüksek bir şekilde duyurmak istiyoruz, Kocaeli Milletvekili olarak Kocaeli halkımıza Yukarı Hereke mahallemize reva görülen bu haksızlığa yoğun bir gündemle dur demek istiyoruz. Meclis’te bu konuda basın toplantısı düzenledim, açıklama yaptım, yazılı soru önergesi verdik Sn. Tahsin Tarhan’ın da bu konuda bir açıklaması oldu, muhalefet vekilleri olarak biz gayret gösteriyoruz ama iktidar vekilleri ne yapıyor? İktidar yöneticileri ne yapıyor? Görüşmeleriniz var mı? Başka yerlere kurulması planlandıktan sonra geri adım atılan bu çöp tesisi şu anda Yukarı Hereke’ye kurulmaya çalışılıyor. Başka yerlere kurulmaya çalışılırken tepkiler üzerine geri adım atmış Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ama şu anda “Sesi az çıkar bir yer” diye bulmuş ve buraya dikte etmeye çalışıyor. Peki iktidar yöneticileri vekilleri ne diyor bu konuda görüşmeleriniz oldu mu? Tavırları konusunda görüşlerinizi alalım Sn. İlhan Karataş başkanım?

Bir yol haritası çizmişler kendilerine. Bizim öfkemiz; bu şekilde bundan dolayı. Bizim görüşlerimiz alınmadan

İlhan Karadaş:Bizim görüşebildiğimiz tek merci Çevre Koruma Daire Başkanlığı Atık Yönetim Şube Müdürü Birol bey oldu. Onun haricinde iktidar yöneticileri ile Büyükşehir Belediyesi ve Körfez Belediyesi’nden herhangi birileri ile görüşemedik. Bizim bu süreçte kısa bir süreç, geçen hafta salı günü haberimiz oldu. Onun üzerinden aktif olarak çalışmalar başlattık. Pazar günü yönetim kurulumuz ve dernek üyelerimiz ile toplantı gerçekleştirdik bunun neticesinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı’mızın özel kalem müdüründen randevu talebinden bulunduk, konunun ivediliği ve aciliyetinden dolayı. Kendisini Pazartesi de aradık randevu vereceklerini fakat cevap gelmedi bizlere. Bizler biliyoruz ki; eğer Yukarı Hereke’nin menfaatine, lehine bir oluşum, bir tesis yapılacaksa, yapılması planlanıyorsa bunlar haftalar, aylar öncesinde billboardlara asılır, reklam panolarında boy gösterilir, afiş ve pankartlar asılır. Şunu biliyoruz ki; kimseye haber verilmeden, hızlı bir şekilde, gizli bir şekilde gerçekleşen bu çalışmanın bizlere faydasının olmadığını aslında kendileri de biliyorlar ve bu şekilde bir yol haritası çizmişler kendilerine. Bizim öfkemiz; bu şekilde bundan dolayı. Bizim görüşlerimiz alınmadan ki zaten zararlı olduğunu onlar da biliyor bizler de söyleyeceğiz. Böyle bir tepki ile karşılaşacaklarını ummuyorlardı, konunun Meclis’e gideceğini, muhalefet partileri tarafından gündeme geleceğini, halkın eylem sürecine girebileceğini düşünmemişlerdir ama bugünden sonra bizi de ciddiye aldıklarını düşünüyoruz! Belki geri adım atarlar diye ümit ediyoruz! Atmazlarsa da bu şekilde mücadelemize devam edeceğiz.

Yukarı Hereke’nin sorunları oldukça yoğun ve biz bunlara çözüm bulamamışken iktidarın böyle bir adım atmasını kınıyoruz ve bu girişimin iptal edilmesini bekliyoruz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Biz de haklı mücadelenizde yanınızdayız Sn. İlhan Karadaş Başkanım. Yukarı Hereke halkımızın yanındayız. Sıkıntıları iyi biliyoruz, takip ediyorum. Büyük bir üzüntü ile karşıladık çünkü bölge halkının sorunları zaten yoğun Yukarı Hereke’nin sorunları oldukça yoğun ve biz bunlara çözüm bulamamışken iktidarın böyle bir adım atmasını kınıyoruz ve bu girişimin iptal edilmesini bekliyoruz. Bugün de sizinle bu konuyu konuştuk, sosyal medyada da #YukarıHerekeÖFGTVde hashtagimiz ile yoğun bir katılım bekliyoruz halkımızdan son olarak eklemek istediğini cümleleriniz varsa onları alalım ve programımızı burada bitirelim.

Bugün buna susarlarsa, bir şekilde susup bu mücadeleye destek vermezlerse yarın onların da başına gelebileceğini, başka insanlarımızın da başına yanlış şeyler yapılabileceğini vurgulayarak desteklerini bekliyoruz.

İlhan Karadaş:Bizler daha temiz, daha yaşanılabilir bir ortamı olan Yukarı Herekemizi kimse ellemeden, “Gölge yapmayın yeter” mantığı ile hizmet etmedikleri gibi köstekte olmayacak, bizlere zararlı yatırımlar, tesisler yapılmadan bir hayat sürdürebilmek için elimizden gelen mücadelizi vereceğimizi belirtmek istiyorum. En büyük ricam; Yukarı Hereke’de oturan veya diğer mahallelerde oturan. Bugün Yukarı Hereke’mizin sorunu, başka bir zaman başka mahallemizde gündeme gelecek. Bugün buna susarlarsa, bir şekilde susup bu mücadeleye destek vermezlerse yarın onların da başına gelebileceğini, başka insanlarımızın da başına yanlış şeyler yapılabileceğini vurgulayarak desteklerini bekliyoruz. Bize sosyal medyada ve YukarıHerekeÖFGTVde hashtagi ile desteklerinde bulunmalarını. Toplantı ve söylemlerde yanımızda olmalarını, özellikle Yukarı Hereke’de oturan bireylerin bu süreçte ciddi destek ve katkılarını beklediğimizi vurgulamak istiyorum. Yöneticilerimize ve Kocaeli’ne aynı adalet duygusu içerisinde yönetim sağlamalarını talep ediyoruz. Vicdanlı ve izanlı hareket etmelerini. 28 bin nüfuslu bir yerin kalabalığın seslerine kulak vermelerini ve bunlara kulak tıkamamalarını talep ediyoruz. İnşallah dileklerimiz gerçekleşecek haklı mücadelemizde başarıya ulaşacağız ve bununla birlikte daha güzel bir Yukarı Hereke’yi umut ederek hayatımızı sürdüreceğimizi belirtmek isterim.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Yukarı Hereke Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği Başkanı Sn. İlhan Karadaş ile Yukarı Hereke sorunlarını ÖFG TV’de konuştuk. Sn. Başkanımız iktidar yetkililerine destek olmuyorsanız bari köstek olmayın dedi. Kendisine teşekkür ediyoruz. Her zaman yanınızda olacağız. Haftaya salı günü saat 21.00’da sizlerle birlikte olmak üzere tekrar programımıza son veriyoruz, hepinize hayırlı akşamlar.

 

Yorumlar (0)