Doğum Yapan İnek İçin Destek Verilmeli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: Buzağı ölümleri artıyor, besici tam anlamıyla bu destekten yararlanamıyor, destek doğum yapan inek için verilmelidir, dedi.

Vekil Haberleri 29.12.2019, 11:51
Doğum Yapan İnek İçin Destek Verilmeli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Soy Kütüğü Projesi ve suni tohumlamadan doğan buzağı desteklemelerinden faydalanan kişi sayısına ve çiftçilere verilen yayım ve danışmanlık desteğinin miktarı ile verilen desteklerden yararlanan çiftçi sayısına ilişkin yönlendirmiş olduğu yazılı soru önergelerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, yanıtlanması istemiyle, “2017 ve 2018 yıllarında çiftçilere verilen yayım ve danışmanlık desteği ne kadardır? Verilen destekten kaç çiftçi yararlanmıştır? Verilen desteklerden faydalanan çiftçilerin ikamet ettiği ilk on il hangileridir?” şeklindeki ilk önergesine verdiği yanıtta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli şu bilgileri kaydetti:

“Bakanlığımıza 2017 yılında; 47.217 işletmeye, 27.234.300 TL, 2018 yılında; 59.445 işletmeye, 37.544.000 TL yayım ve danışmanlık desteği verilmiştir.

2017 yılında verilen desteklerden faydalanan çiftçilerin ikamet ettiği ilk on İl; Giresun, Samsun, Ordu, Kahramanmaraş, Malatya, Manisa, Gaziantep, Mersin, Van ve Şanlıurfa'dır.

2018 yılında verilen desteklerden faydalanan çiftçilerin ikamet ettiği ilk on İl; Samsun, Giresun, Ordu, Van, Mardin, Şanlıurfa, Mersin, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep'tir.”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, diğer yazılı soru önergesinde ise şu soruları yöneltti. “2018 ve 2019 yıllarında Soy Kütüğü Projesi ve suni tohumlamadan doğan buzağı desteklenmelerinden faydalanan kişi sayısı ne kadardır?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yönelttiği sorulara verdiği yanıtta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli:

“2017 ​yılı buzağı desteklemeleri; 1 'inci ve 2'inci dönem destekleme ödemeleri 2018 yılında, 3'üncü dönem destekleme ödemesi ise 2019 yılında yapılmıştır. Bu kapsamda 2017 yılında 842.378 işletme faydalanmıştır.

2018​ yılı buzağı desteklemeleri; 2018 yılı l'inci dönem destekleme ödemesi 2019 yılında ödenmiş olup, 2'inci dönem destekleme ödemesi icmal çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda l'inci dönemde 447.851 işletme destekten faydalanmıştır.

2019 ​yılı destekleme kapsamında 2019 yılında doğan 4 ay işletmede bulunan ve aşı yaptıran yetiştiricilerin buzağılarına 350 TL/baş, Kararda belirtilen illerde doğan buzağılara ilave 100 TL/baş, soy kütüğüne kayıtlı suni tohumlamadan doğan hayvan başına ilave 175 TL/baş, soy kütüğü buzağı desteklemesi, ayrıca Döl Kontrolü Protokolü kapsamındaki boğalardan doğan ve mevzuattaki diğer şartları taşıyan buzağılara 50 TL/baş ilave destek verilmektedir. Karar kapsamındaki şartları taşıyan etçi veya kombine ırklarla suni tohumlama sonucu doğan buzağılara 600 TL/baş destek verilmektedir.

Bakanlığımız tarafından bütçe imkânları dikkate alınarak, soy kütüğüne kayıtlı işletmelerdeki suni tohumlama sonucu doğan buzağılar, döl kontrolü kapsamındaki boğaların dondurulmuş sperması ile tohumlanan boğalardan elde edilen buzağılara farklı destek verilmesi, ayrıca suni tohumlamayı teşvik etmek için ırk bazında farklı destek uygulanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, desteklerin zamanında verilmediğini hatırlattığı açıklamasında, “Ayrıca buzağı ölümleri ülkemizde % 14’lü rakamlara kadar çıkmaktı, bu durumda buzağı yaşamadığı için desteği besici alamamaktadır. Besicinin talebi, doğum yapan inek için destek verilmesidir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)