CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN ‘AMBARGO LİSTESİ’ AÇIKLAMASI

Bazı gazete ve televizyonların çalışanlarına basın kartı verilmemesi için ‘ambargo listesi’ hazırlandığı iddiasına Cumhurbaşkanlığı’ndan cevap geldi.

Vekil Haberleri 17.10.2019, 17:17
CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN ‘AMBARGO LİSTESİ’ AÇIKLAMASI

İktidara muhalif medya kuruluşunda çalışan gazetecilerin basın kartı başvurularının aylardır hiçbir gerekçe belirtilmeden bekletilmesi tartışılmaya devam ediyor.

OKTAY’DAN ‘AMBARGO LİSTESİ’ İDDİASINA CEVAP

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda bazı gazete ve televizyonların çalışanlarına basın kartı verilmemesi için ‘ambargo listesi’ hazırlandığı iddiasına ise Cumhurbaşkanlığı’ndan cevap geldi. CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın soru önergesine yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda ‘basın kartı onaylanmayacak basın mensupları ve kuruluşlar’ şeklinde bir liste bulunmadığını” savundu.

Oktay, basın kartı başvurularının değerlendirme işlemlerinin, 14 Aralık 2018 tarihli ve 30625 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Basın Kartı Yönetmeliğinde yer alan hükümlere göre yapıldığını belirtti.

Oktay, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda ‘basın kartı onaylanmayacak basın mensupları ve kuruluşlar’ şeklinde bir liste bulunmamaktadır’ ifadelerini kullandı.

“CİCİ ÇOCUK OLUN” MESAJI

Diğer yandan iktidar yanlısı olmayan medya organlarındaki gazetecilerin basın kartı mağduriyeti sürüyor. Muhalif gazetecilerin basın kartı başvurularının 2 yılı aşkın süredir sonuçsuz kalması tepki çekiyor.

Konuyla ilgili daha önce de basın açıklaması yapan CHP’li Mahmut Tanal, yıllardır “sarı basın kartı” olarak anılan basın kartlarının renklerinin "turkuvaz" olarak değiştirilmesinin sadece bir renk değişimi olarak görülmemesi gerektiğini, bunun yeni bir dönemin habercisi olduğunu söylemişti. Kart başvurularının makul süreyi aşan bir uzunlukta Basın Kartı Komisyonu’nda bekletilmesinin muhalif gazetecilere mesaj niteliği taşıdığını kaydeden Tanal, “Basın kartları bekletilerek, muhalif gazetecilere karşı psikolojik yönden yıpratma politikası güdülüyor. Yani ‘İktidarı zor durumda bırakacak, rahatsız edecek haberlere imza atmayın. Uslu uslu oturun, cici çocuk olun. Aksi takdirde kartı alamazsınız’ mesajı veriliyor” demişti. Tanal, Basın Kartı Komisyonu üyelerinin iktidara yakın isimlerden oluştuğuna dikkat çekmişti.

FAHRETTİN ALTUN’DAN SAVUNMA!

Tanal’a cevap veren Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Bazı basın mensuplarının basın kartlarının bilinçli olarak bekletildiğini, amacın da gazetecileri yıpratmak olduğunu iddia etmek, bilgi kirliliğinden beslenen çevreler dışında kimseye fayda getirmeyecek bir karalama operasyonunun ürünüdür” savunmasını yapmıştı.

Yorumlar (0)