CUMHURBAŞKANINDAN RESMİ GAZETE YANITI!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Resmi Gazete’nin 98 yıllık kağıt baskısına son verilme gerekçesini ‘abone ve baskı sayısındaki düşüş’ olarak açıkladı.

Vekil Haberleri 06.11.2018, 10:44 06.11.2018, 10:44
CUMHURBAŞKANINDAN RESMİ GAZETE YANITI!

Oktay, Resmi Gazete’nin internette yayınlanmamasıyla birlikte kaynakların daha etkin ve verimli kullanılmasının sağlandığını belirtti. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Resmi Gazete’nin sadece dijital olarak yayımlanmasını TBMM gündemine taşımıştı. Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, “98 yıllık Resmi Gazete’nin basılı yayına hangi ‘olağanüstü gerekçelerle’ son verilmiştir?” diye sormuştu. CHP’li Tanrıkulu’nun önergesine yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Resmi Gazete’nin 2000 yılından itibaren internet ortamında yayınlamaya başlaması ile birlikte abone ve baskı sayılarında ciddi düşüş meydana gelmiştir. 2000 yılında 22.496 olan abone sayısı, Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesinin kapatıldığı 9 Temmuz 2018 tarihinde 446’ya; 32.081 olan baskı sayısı ise 821’e düşmüştür” dedi. 

YAZILI SORU ÖNERGESİNE İLİŞKİN CEVAP

Gelişmiş hukuk sistemlerinde, vatandaşların Resmî Gazete yayınlarına daha kolay ve hızlı bir şekilde erişim sağlayabilmeleri için Resmî Gazete internet ortamında erişime sunulmaktadır.

İnternet ortamında Resmî Gazete'ye erişim ücretsiz olmakla birlikte, vatandaşlar, Resmî Gazete yayınlarını internet sayesinde günü gününe takip etme imkanını bulabilmektedirler.

Ülkemizde Resmî Gazete, 27/06/2000 tarihinden itibaren internet üzerinden günlük olarak yayımlanmaya başlanmıştır. Ayrıca geçmiş yıllara ilişkin Resmî Gazete arşivi, 07/02/1921 tarihinden günümüze değin internet ortamında yayına sunulmuştur. Diğer taraftan ülkemizde Resmî Gazete'ye erişimi hızlandırmak ve kolaylaştırmak amacıyla 10 sayılı Resmî Gazete Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci maddesinde, "Resmî Gazete, internet ortamında Cumhurbaşkanlığınca yayımlanır. Ayrıca lüzum görüldüğü takdirde, ihtiyaç duyulan sayıda basılı ortamda da yayımlanabilir."hükmüne yer verilmiştir. Bu düzenleme ile Resmî Gazete'nin internet ortamındaki haline hukuki geçerlilik tanındığı gibi, Resmî Gazete'nin yazılı ortamda yayımlanmasına da imkân tanınmıştır.

Resmî Gazete'nin 2000 yılından itibaren internet ortamında yayımlanmaya başlaması ile birlikte abone ve baskı sayılarında ciddi bir düşüş meydana gelmiştir. 2000 yılında 22.496 olan abone sayısı, Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesinin kapatıldığı 09/07/2018 tarihinde 446'ya; 32.081 olan baskı sayısı ise 821'e düşmüştür.

Resmî Gazete'nin internet ortamında yayımlanması ile birlikte kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması sağlanmaktadır. Resmî Gazete'nin arşivlerine dijital ortamda ulaşım konusunda sorunlar yaşanmaması için bilgi ve veri güvenliğine yönelik her türlü tedbir alınmıştır.

Basında yer almış ve soru önergesinin de konusunu oluşturmuş olan, "Dünyada sadece üç ülkede (Türkiye-Fransa ve Suudi Arabistan) bulunan tek renk baskı yapan ve saatte 60 bin baskı kapasitesi olan web ofset makinemiz var. Bir üniversiteye alınması için teklif iletildi fakat ilgilenmediler. Hurdaya gitmesine üzülüyorum." iddiası her yönüyle gerçekliği yansıtmamaktadır. Şöyle ki iddia konusu web ofset makinesi, günümüz teknolojisi ile kıyaslandığında oldukça eski teknoloji ürünüdür. 1975 model olup, 1983 yılından itibaren Resmî Gazete formatına uygun olmaması ve işçilik giderlerinin yüksek olması nedeniyle kullanılamamaktadır. Ayrıca bir üniversiteye alınması için herhangi bir teklifte de bulunulmamıştır. Son olarak iddia edildiği gibi bu makinenin hurdaya ayrılması gibi herhangi bir işlem ya da tasarrufta da bulunulmamıştır. Söz konusu makine, 703 sayılı KHK ile Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi kapatılmış olduğundan bu KHK'nın 228 inci maddesinde yer alan hüküm gereğince Çevre ve Şehircilik Bakanlığına (Milli Emlak Genel Müdürlüğüne) devredilmiştir.

Yorumlar (0)