“Çocukların Yeri, işyerleri ya da sanayi bölgeleri değil, okul ve oyun alanlarıdır”

CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ VE TBMMM İDARE AMİRİ KADİM DURMAZ’DAN 12 HAZİRAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ AÇIKLAMASI: “Çocukların Yeri, işyerleri ya da sanayi bölgeleri değil, okul ve oyun alanlarıdır”

Vekil Haberleri 12.06.2019, 10:18
“Çocukların Yeri, işyerleri ya da sanayi bölgeleri değil, okul ve oyun alanlarıdır”

CHP Tokat Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz, 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele günü dolayısıyla bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamasında, Türkiye’de emek alanındaki sorunların ertelenemez bir noktaya geldiğine dikkat çekerek, emek sömürüsünün en zalim ve en vahşi yüzünün çocuk emeği sömürüsünde ortaya çıktığını söyledi. İşçi ve emekçilerin krizle birlikte yaşam şartlarında ciddi bir gerileme yaşandığına da dikkat çeken Durmaz, AKP hükümetlerinin yasal düzenlemeler yoluyla çocuk işçiliğini önleyeceği yerde; mesleki eğitim adı altında bu sömürüyü adeta yasal hale getirdiklerini kaydetti. 


Emek alanının Türkiye tarihinde hiç olmadığı kadar ciddi bir baskı altında olduğunu ifade eden Durmaz; “Çalışanların en temel talebi olan insanca yaşam ve insanca çalışma hakları dahi ciddi bir tehdit altındadır. AKP’nin darbecilerin bile el uzatmaya cesaret edemediği “kıdem tazminatı” hakkına el uzatmaları bunun en açık göstergesidir. Krizle birlikte artan yoksulluk ve işsizlik, ucuz iş gücünü gündeme getirirken, çocuk emeğinin sömürülmesinin de artmasına neden olmaktadır.” dedi.

Yaşadığımız sayısız acı deneyime rağmen çocuk işçiliği ve çocuk istismarının önlenmesi konusunda ülke genelinde etkili ve sonuç alıcı bir yaklaşım ortaya konmuyor” diyen Durmaz; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı” hazırladığını hatırlatarak, 2018 yılının “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı” ilan edilmesine rağmen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre 2018 yılının sadece ilk on ayında en az 62 çocuk işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Ayrıca aynı dönemde ölen 25 işçi de 18 yaşındaydı, dedi.

Ülkemizde çocuk işçiliği konusunda durumun giderek vahim hale geldiğini belirten Durmaz: “Dünyada çocuk işçiliği konusunda bir düşüş gözlenirken Türkiye’de çocuk işçiliğinin artma eğiliminde olduğu görülmektedir. AKP hükümetinin bu gerçeği saklamaya dönük çabası da özellikle dayandığı sermaye gruplarının çıkarlarını koruma gayretinden başka bir şey değildir.” dedi. 

Türkiye’de İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin son beş yıllık raporları incelendiğinde karanlık bir tablonun ortaya çıktığını söyleyen Durmaz; son beş yılda yüzlerce çocuk işçinin hayatını kaybettiğini söyledi. Araştırmalarda inşaat, metal, konaklama, ticaret, gıda ve tekstilde hatırı sayılır sayıda çocuk işçi çalıştırıldığı tespit ettiklerini ifade eden Durmaz 4+4+4 eğitim sisteminin de bu tabloda payı olduğunu iddia etti. 

Açıklamasının devamında “Çocuklarımızı bu sömürü düzeninden kurtaracak acil bir sosyal politikaya ve bu politikayı ortaya koyacak bir siyasi iradeye ihtiyaç vardır.” diyen Durmaz:

Yoksulluğu önleyici politikalar hayata geçirilmeli, çocuk işçiliğine karşı etkili kampanyalar yürütülmeli ve hem yasal hem de toplumsal bir denetim mekanizması kurularak bu konudaki farkındalık artırılmalıdır, dedi.

Yorumlar (0)