banner773

"ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ ÇALINIYOR"

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı.

Vekil Haberleri 12.06.2019, 13:47
"ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ ÇALINIYOR"

Açıklamasında ülkemizde yirmi üç milyon çocuktan yaklaşık iki milyonunun çalışma hayatının içinde fiilen yer aldığını kaydeden Yüceer,  “Çocuk işçiliğinin artışında en önemli etken çocuk yoksulluk oranının yüksekliğidir. Çocukların büyük bir çoğunluğunun kayıt dışı çalıştırılıyor, Devlet de buna göz yumuyor” dedi.

DEVLET KENDİ MEVZUATINA UYMUYOR

Dünya genelinde yarısı “tehlikeli” işlerde olmak üzere 152 milyon çocuğun çalışmak zorunda kaldığını bildiren Candan Yüceer, Türkiye’de de 6-17 yaş arasında olan 23 milyon çocuktan, iki milyona yakınının çalışma hayatının içinde fiilen yer aldığını ve bu çocukların sosyal güvenceden yoksun ve ağır koşullar altında çalıştırıldığını ifade etti. Devlet’in kendi mevzuatına dahi uymadığını belirten Yüceer, “yeterli denetim yapılmıyor, çalışan çocuklar korunmuyor ve çalışması yasak olan işkollarında 15 yaşın altında çocukların çalıştırılmasına göz yumuluyor” dedi.

ÇOCUKLAR EKONOMİK İSTİSMARA MARUZ BIRAKILIYOR, İŞ CİNAYETLERİNE KURBAN EDİLİYOR

2019 yılının ilk beş ayında en az 26 çocuk işçinin yaşamını yitirdiğinin altını çizen Yüceer “son beş yıl içinde 250’yi aşkın çocuk iş kazasında hayatını kaybetti. Bu Devletin göz yumduğu çocuk cinayetlerinden başka bir şey değildir. Çocuklarımızın ekonomik istismara maruz kalıyor ve Çocuk haklarına uymayan bir şekilde işleyen ve geleceklerini ipotek altına alan bir ekonomik yapıya mahkûm ediliyorlar” dedi.

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER GÖZ GÖRE GÖRE ÇİĞNENİYOR

BM Çocuk Hakları Sözleşmesinde yer alan “çocuğun ekonomik sömürüye karşı korunmasını, riskli ya da eğitimini engelleyecek, sağlığına veya bedensel, akılsal, ruhsal, ahlaksal, toplumsal gelişimine zarar verecek işlerde çalıştırılmayacağı” yönündeki ibareyi hatırlatan Yüceer, “ancak bu görmezden geliniyor. Çocuklar çok ağır işlerde çalıştırılıyor. Bakanlık yeterli denetim yapmayarak buna ortak oluyor” dedi

ÇOCUK YOKSULLUĞU EN ÖNEMLİ ETKEN

Çocuk işçiliğinin artışında en önemli etkenin çocuk yoksulluk oranının yüksekliği olduğunu vurgulayan Yüceer, “Çocukların erken yaşlarda çalışmak zorunda kalmaları çocuk işçiliği sorununu Türkiye'nin en önemli toplumsal sorunlardan biri haline getirmiştir.  Çocuklarımızın geleceği çalınmaktadır ve Devlet ne yazık ki buna seyirci kalmaktadır. Buna seyirci kalan bir devletin devlet olma görevini yerine getirdiğini söylemek imkânsızdır” dedi.

Yorumlar (0)