Çiftçinin destek parası elektrik şirketinin kasasına girdi!

Güneydoğu’da çiftçilere ‘müjde’ olarak açılanan mazot ve gübre desteğinin, tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borçları karşılığında özel elektrik dağıtım şirketine aktarılması tepki çekti. CHP’li Vekil Mahmut Tanal, çiftçileri zor durumda bırakan uygulamayı eleştirdi.

Vekil Haberleri 27.04.2020, 12:51 27.04.2020, 12:57
Çiftçinin destek parası elektrik şirketinin kasasına girdi!

Koronavirüs salgını nedeniyle tarımın daha da stratejik bir değer kazandığına dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, çiftçilerin elektrik ve su borcunun tarımsal desteklemeden kesilmesine tepki gösterdi.

ÇİFTÇİLER DAHA PARAYI HESAPTA GÖREMEDEN BORÇ TAHSİLATI YAPILDI!

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin, elektrik dağıtım hizmeti verdiği Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak’taki çiftçilerin kendisini arayarak dert yandığını belirten Tanal, “Çiftçiler, yetkililerin ‘müjde’ olarak duyurduğu mazot ve gübre destekleme ödemelerini, daha banka hesaplarında kontrol etme fırsatı bulamadan tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borçları bulunduğu gerekçesiyle ilgili elektrik dağıtım şirketine aktarıldığını söylediler. Çiftçiler, hesaplarındaki para tahsil edildikten sonra SMS’le, herhangi bir fatura bilgisi olmadan bilgilendiriliyor. Salgın nedeniyle zor günler geçiren çiftçilerimiz, devletten jest beklerken böyle bir durumla karşılaşmanın şaşkınlığını yaşıyor. Kırgın ve tepkililer. Almayı umdukları mazot ve gübre desteği ödemesinin akıbetini öğrenmek, dekont almak için gittikleri kamu bankasının şubesinde görevlilerle tartışan çiftçilerimizin olduğunu da biliyoruz. Günler sonra özel elektrik dağıtım şirketi çitçileri kısa mesajla bilgilendiriyor. Elektrik şirketinin çiftçiye gönderdiği mesajda, ‘30527 sayılı Tarımsal Sulamaya İlişkin Vadesi Geldiği Halde Ödenmeyen İşletme ve Bakım Ücreti veya Su Kullanım Hizmeti Bedeli İle Elektrik Borcu Bulunan Çiftçilerin Borçlarının Tarımsal Destekleme Ödemelerinden Mahsuben Alınmasına İlişkin tebliğe istinaden destekleme hesabından tahsilat yapıldığı’ belirtiliyor. Mazot ve gübre desteğinin doğrudan çiftçiye ulaşması gerekmez miydi?” dedi.

ELEKTRİK BORCUYLA BELİ BÜKÜLEN ÇİFTÇİLER TOPRAĞI EKMEKTEN VAZGEÇİYOR

Özel şirketlerin borcunun devlet tarafından tahsil edilmesini yadırgadığını dile getiren Tanal, “Bu salgın döneminde öncelikle çiftçilerin desteklenmesi gerekirken, özel şirketlerin tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik borçlarına öncelik veriliyor. Çiftçinin cebine konula destekleme parası, tekrar cebinden çıkarılarak elektrik dağıtım şirketine aktarılıyor. Bari bu kritik süreçte çiftçinin destek parasına dokunulmasaydı. Partisinin MYK toplantısında tarımın korona günlerindeki önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendi evinizin önünü bile ekin, boş yer kalmasın” diyor. Ancak tarımsal destekleme ödemelerini de yutan elektrik borçları, çiftçinin belini büküyor. Kâr ve zarar hesabı yapan çiftçiler, toprağını ekmekten vazgeçiyor. Birçok tarla boş kalıyor. Hükümetin çiftçileri zor durumda bırakan bu elektrik borcuna bir çözüm bulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)