CHP'li Yüksel Mansur Kılınç: MİT Başkanının TBMM'ye bilgi vermemesi kabul edilemez

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, MİT Başkanının Kaşıkçı cinayeti ile ilgili TBMM’ye bilgi vermemesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Vekil Haberleri 14.12.2018, 16:18 14.12.2018, 16:18
CHP'li Yüksel Mansur Kılınç: MİT Başkanının TBMM'ye bilgi vermemesi kabul edilemez

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç,  MİT Başkanının Kaşıkçı cinayeti ile ilgili TBMM’ye bilgi vermemesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonunun CHP’li üyeleri ve beraberindeki Milletvekilleriyle MİT’in kurulduğu 2. Meclis binasının önünde basın açıklaması düzenleyen Yüksel Mansur Kılınç, “MİT Başkanının TBMM yerine ABD’ye bilgi vermesi Türkiye’nin onurunu da zedeleyici bir davranıştır” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Recep Tayyip Erdoğan İstihbarat Teşkilatına dönüştürülmeye çalıştığına dikkat çekerek, “Milli İstihbarat Teşkilatı Recep Tayyip Erdoğan İstihbarat kuruluşu haline getirilmeyecektir!” dedi.

CHP’li Yüksel Mansur Kılınç’ın basın açıklamasına CHP’li Milletvekilleri İsmail Atakan Ünver, Bedri Serter, Süleyman Bülbül, Sibel Özdemir, Faruk Sarıaslan, Ali Keven, Turan Aydoğan ve Servet Ünsal da katıldı.

Yüksel Mansur Kılınç Cumhuriyetin kurumlarının yaratıldığı yer olan 2. Meclis binasında 1926 yılında MİT Başkanlığının da kurulduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin güvenlik ve istihbaratı ile ilgili kurulan MİT Başkanlığı bugün ciddi yönetim sorunlarıyla ve bu sorunların neden olduğu güvenlik ve istihbarat sıkıntılarıyla karşı karşıyadır” dedi.

Kılınç açıklamasında, Mit Başkanlığının neredeyse Recep Tayyip Erdoğan İstihbarat Kuruluşuna dönüştürülmeye çalışıldığına vurgu yaparak, “Mit Başkanının görev süresi içerisinde Ankara’da ve İstanbul’da patlamalar; 17- 25 Aralık operasyonları denen özellikle de AKP’lilerin üzerinde durduğu operasyon oldu ve 15 Temmuz hain darbe girişimi gerçekleşti. Ama Milli İstihbarat Teşkilatımız bunların hiç birinde Türkiye’yi koruyacak, TSK’ya ve en önemlisi de milletin iradesinin merkezi olan TBMM’ye bilgi vermedi” diye konuştu.

Ülkemizin yaşadığı olağanüstü durumlar ile ilgili hiçbir önlem alamayan MİT Başkanının, olaylar sonrasında da bütün çağrılara rağmen TBMM’ye bilgi vermekten sürekli kaçındığına değinen Kılınç, “En son da bildiğimiz gibi yine İstanbul’da Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda gerçekleşen katliamın MİT tarafından izlendiği, ses kayıtlarının var olduğu söylendiği halde; TBMM’de ve TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonunda konuya ilişkin bilgi verilmesi konusunda; yaptığımız tüm çağrılara rağmen, herhangi bir adım atılmadı” dedi.

Meclis’e, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonuna bilgi vermeyen MİT Başkanının ABD’de senatörlere bilgi vermesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Kılınç, Bütçe görüşmelerinde de MİT Başkanlığı ile ilgili yaptıkları açıklamalar ve sordukları soruların yanıtsız kaldığını ifade etti.

AKP Sözcüsü MİT’in sözcüsü mü?

“Bir yandan TBMM’de konuya ilişkin yaptığımız açıklamalara, sorduğumuz sorulara yanıt verilmemesi; diğer taraftan yine ilginç bir biçimde sanki MİT’in sözcüsüymüş gibi AKP’nin sözcüsünün MİT Başkanına yöneltilen soruları ya da Cumhurbaşkanına MİT Başkanı ile ilgili yöneltilen sorulara yanıt vermiş olması”nı eleştiren Yüksel Mansur Kılınç, “Türkiye’nin güvenlik ve istihbarat kuruluşlarının aynı zamanda AKP’nin arka bahçesi, ihtiyaçlarının karışlandığı bilgi ve istihbarat merkezi haline getirilişi ile ilgili süreci değerlendirdiğimizde, acaba Türkiye’nin güvenlik ve istihbarat kuruluşları yani MİT Başkanlığı Recep Tayyip Erdoğan İstihbarat Teşkilatına mı dönüştürülmeye çalışılıyor sorusu akla geliyor” dedi.

Milli İstihbarat Teşkilatı Recep Tayyip Erdoğan İstihbarat kuruluşu haline getirilmeyecektir!

CHP’li Kılınç yapılmak istenenlere karşı, “Şunu bilsinler ve unutmasınlar ki; Türkiye’nin güvenliği ve istihbaratı TBMM’de kurulmuş kuruluşlarıyla sağlanmaya devam edecektir. Türkiye’nin güvenlik ve istihbaratı Recep Tayyip Erdoğan İstihbarat  kuruluşa haline getirilemeyecektir” diye konuştu.  

Yüksel Mansur Kılınç, “MİT Başkanının TBMM yerine ABD’ye bilgi vermesi Türkiye’nin onurunu da zedeleyici bir davranıştır” dedi.

Foto altı: Soldan sağa Turan Aydoğan (İstanbul), Faruk Sarıaslan (Nevşehir), Servet Ünsal (Ankara), Bedri Serter (İzmir), Yüksel Mansur Kılınç (İstanbul), Sibel Özdemir (İstanbul), İsmail Atakan Ünver (Karaman), Süleyman Bülbül (Aydın), Ali Keven (Yozgat)

 

Yorumlar (0)