banner773

CHP'Lİ YÜCEER YAĞLI TOHUM ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI MECLİSE TAŞIDI

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, yağlı tohum üreticilerinin sorunlarını meclise taşıdı. Yüceer, TBMM’ye verdiği meclis araştırma önergesinde üreticilerin sıkıntılarını ve üretimde yaşanan verim düşüklüğünü gündeme getirdi.

Vekil Haberleri 19.12.2018, 10:41 19.12.2018, 10:41
CHP'Lİ YÜCEER YAĞLI TOHUM ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI MECLİSE TAŞIDI

 

YÜCEER TARIM KANUNUNU HATIRLATTI

TBMM başkanlığına verdiği araştırma önergesinde Yüceer;  ay çiçeği tarımında kullanılan tohumlukların yağlık çeşit olmaması nedeniyle yağ veriminin düşük olduğunu, doğru tohum kullanımı ve sulama çalışmaları ile verimin artırılabileceğinin altını çizerken, verilen desteklerin de yetersiz olduğunu ifade etti.

Önergesinde Yüceer, Tarım Kanununun 21’inci maddesinde yazılı olan Tarımsal destekleme programlarının finansmanı için bütçeden ayrılacak kaynağın gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamayacağını hatırlattı. Yüceer, bu maddeye rağmen, son 12 yılda desteklemeler için harcanması gereken 170 milyar tl’nin harcanmadığını, verilen desteklerin sadece 117 milyar tl olduğunu söyledi. Önergesinde mazot ve gübre desteklerini de gündeme getiren Yüceer, 2018 yılında Ay çiçeği üreticisine dekar başına 19 tl mazot ve 4 tl gübre olmak üzere 23tl’lik destekleme ödemesi yapıldığını, günümüz piyasa şartlarında mazot ve gübre fiyatlarının yüzde yüze yakın oranda arttığını bu desteklemelerin yetersiz olduğunu belirtti.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in verdiği araştırma önergesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı yağlık ayçiçeği prim desteklemesini 3 yıldır arttırmadığı dikkatleri çekti. 2018 yılında kg başına 40 kuruş olarak belirlenen desteklemenin 2016 yılı ile aynı olduğunu ve bu tarihten beri herhangi bir artış olmadığını Yüceer belirtti.

 

BİRLİKLER ALIM YAPMIYOR

Yüceer meclis başkanlığına sunduğu araştırma önergesinde üreticiler için önemli bir kurum olan birliklerin alım yapmadığını da belirtti. Birliklerin alımlarını azaltmasının, kendini güvende hissetmeyen, çiftçilerin geçimlerini idame ettirmelerini daha da güçleştirdiğini ifade etti. 2002 yılında üretilen toplam ayçiçeğinin yüzde 48’inin alımının birlikler tarafından yapıldığını, bu oranın 2017-18 döneminde yüzde 21’e düştüğünü ve buna sebep olan etkenlerin araştırılmasını istedi.

 

UZUN VADELİ PLANLAR VE ARGE ŞART

 Önergesinde ayrıca çiftçilerin iklim değişikliğinden zarar görmeye başladığını ve bu durumun üretimi olumsuz etkilediğini belirten Yüceer, Ülkemizin Dünyada ay çiçeği tohumu ithalatında ilk sırada yer aldığını, tohumluklar ile ilgili ARGE çalışmaları yapılarak kaynaklarımızı daha etkin kullanabileceğimizi ifade etti.

Yorumlar (0)