CHP'li Yüceer: Kadınların Yıllar Boyu Uğraşarak Elde Ettikleri Haklar Erozyona Uğratıldı

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne ilişkin bir yazılı açıklama yaptı. Yüceer, açıklamasında “Kadına yönelik şiddetle mücadele, Ülkemizin altında imzası olan uluslararası sözleşmeler ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla devletin öncelikli, ertelenemeyecek sorumluluklarından birisi olarak tanımlanmıştır.” dedi.

Vekil Haberleri 24.11.2018, 10:05 24.11.2018, 10:05
CHP'li Yüceer: Kadınların Yıllar Boyu Uğraşarak Elde Ettikleri Haklar Erozyona Uğratıldı

Devletin sahip olduğu zorunluluklar arasında kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek için yasa yapmayı, bu yasaların uygulanmasını sağlayıp denetlemeyi, kadınların yaşam haklarını korumayı ve caydırıcı önlemler almayı gösteren Yüceer, yapılan yasaların ve imzalanan sözleşmelerin açık hükümlerine rağmen ayak sürümenin ve kadınların maruz bırakıldığı şiddete seyirci kalındığını belirtti.

DEVLET ELİYLE AYRIMCILIK KÖRÜKLENİYOR

Açıklamasının devamında Yüceer, “Devlet eliyle ayrımcılık körüklenmekte, şiddet geleneksel önyargılarla, cinsiyet ayrımcı politikalarla ve yasalar eliyle meşrulaştırılmaktadır. Kadınların yıllar boyu uğraşarak elde ettikleri haklar erozyona uğratılmakta, günden güne ellerinden alınmaktadır.” dedi.

İKTİDARIN SAĞLIKSIZ YAKLAŞIMI, ŞİDDETİ DESTEKLİYOR

Türkiye’nin ilk taraf ülke olduğu ve iktidarın bununla övündüğü İstanbul Sözleşmesi’nin şartlarının yerine getirilmediğini vurgulayan Yüceer, kadına yönelik şiddetin kaynağı olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin görmezden gelindiğini ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin yok sayıldığını belirtti. CHP’li milletvekili, bu sorunlara çözüm olarak toplumsal cinsiyet temelli rollerin, ön yargıların ve gelenek göreneklerin dönüştürülmesi gerektiğini söylerken, iktidarın aksine bir tutum takınarak kadınlara yönelik şiddetin beslenmesine neden olduğunu açıkladı.

İKTİDAR GÖREVE: ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERİ UYGULAYIN

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, açıklamasının devamında bütün bu olanların kadına şiddetin hız kesmeden devam etmesine neden olduğunu belirtirken, devletin temel görevinin altında imzası bulunan uluslararası sözleşmelerin gereklerinin yerine getirilmesi ve somut adımlar atılması olduğunu söyleyerek iktidarı göreve çağırdı. Son olarak Yüceer, “Kadının cinsel, fiziksel, psikolojik bütünlüğünün dokunulmaz olduğunu; kadının insan haklarının temel insan hakkı olduğunu hatırlatıyor, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü`nün tüm dünyada kadınların maruz bırakıldıkları şiddetin ortadan kalkması için bir başlangıç noktası olmasını temenni ediyorum.” dedi.

 

Yorumlar (0)