CHP’Lİ YÜCEER AÇIKLANMAYAN ŞİDDET VERİLERİNİ SORDU

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından paylaşılan Kasım ve Aralık 2021 verilerinde kadın ve çocuklara ilişkin hiçbir veriye yer verilmemesini TBMM gündemine taşıdı. Dr. Yüceer, “Ülkemizde her gün onlarca erkek şiddeti haberi görüyor, kadın cinayeti ve cinsel istismar skandalıyla karşılaşmaktayız. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet verileri şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır” dedi.

Vekil Haberleri 20.01.2022, 09:28
CHP’Lİ YÜCEER AÇIKLANMAYAN ŞİDDET VERİLERİNİ SORDU

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından paylaşılan Kasım ve Aralık 2021 verilerinde kadın ve çocuklara ilişkin hiçbir veriye yer verilmemesini Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi veren Dr. Yüceer, kadına ve çocuğa yönelik şiddet verilerinin neden açıklanmadığını sordu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre 2021 yılında erkekler tarafından 280 kadın öldürüldüğünü hatırlatan Dr. Yüceer, “2016 yılında İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı her ay internet sitesinden asayiş ve trafik istatistikleri adı altında iki farklı alanda veri açıklamaya devam etmektedir. Açıklanan verilerde, kısa bir süre öncesine kadar ‘Aile içi şiddetle mücadele ve çocuk suçları kapsamında’ bilgilere de yer verilmekteydi. Bu kapsamda, suça sürüklenen çocuk ve şiddete maruz kalan ve sığınma evine gönderilen kadınlara ilişkin de veriler paylaşılmaktaydı. Ancak, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından paylaşılan Kasım ve Aralık 2021 verilerinde kadın ve çocuklara ilişkin hiçbir veriye yer verilmemiştir. Kadın ve çocuk verilerin neden açıklanmadığına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamıştır Ülkemizde her gün onlarca erkek şiddeti haberi görüyor, kadın cinayeti ve cinsel istismar skandalıyla karşılaşmaktayız. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet verileri şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.” dedi.

“10 AYLIK DÖNEMDEKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKİCİ”

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından açıklanan 2021 yılının Ocak ve Ekim aylarını kapsayan 10 aylık döneminde kadın ve çocuk verilerindeki yaşanan büyük artışın dikkat çekici olduğunu belirten Dr. Yüceer, “Geçen yılın Ocak ayında ‘Aile içi şiddetle mücadele’ kapsamında sadece jandarma bölgesinde şiddete maruz kalan 2 bin 840 kadına için işlem yapılmıştır. Ancak bu oran her ay artış göstermiştir. Jandarmanın kadınlara yönelik son veriyi açıkladığı 2021’in Ekim ayında işlem yapılan şiddete maruz kalan kadın sayısı 4 bin 563’e yükselmiştir. Aynı şekilde suça sürüklenen çocukların oranında da artış yaşanmıştır. 2021 yılının Ocak ayında sadece jandarma bölgesinde bin 438 çocuğun suça sürüklendiği belirlenmiş Ekim ayında ise suça sürüklenen çocuk sayısı bin 928’e yükselmiştir” diye konuştu.

CHP’li Yüceer’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

1)      Jandarma Genel Komutanlığı tarafından her ay açıklanan verilerin içinde yer alan “Aile içi şiddetle mücadele ve çocuk suçları kapsamında” bilgilere yer verilen bölüm 2021 Kasım ve Aralık aylarında neden yer almamıştır?

2)      Jandarma Genel Komutanlığı bundan sonra her ay açıkladığı verilerde “Aile içi şiddetle mücadele ve çocuk suçları kapsamında” bilgilerin olduğu bölüme yer verecek mi?

3)      Son beş yılda EGM ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kaç kadına yönelik şiddet olayı için işlem yapılmıştır? Bu işlemlerin yıllara göre dağılımı nedir?

4)      Son beş yılda EGM ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kaç suça sürüklenen çocuk olayı için işlem yapılmıştır? Bu işlemlerin yıllara göre dağılımı nedir?

5)      Kadına yönelik şiddeti önlemek için Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır?

6)      Son beş yılda öldürülen kadın sayısı kaçtır? Öldürülen kadınların sayılarının yıllar agöre dağılımı nedir?

Image URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1Click-Through URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/jump/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1
Yorumlar (0)