CHP'li Yıldırım Kaya:Türkiye'de Eğitimde Kadın-Erkek Eşitsizliği Tescillendi

Dünya Ekonomik Forumunun “Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2018 Raporu” 18 Aralık Salı günü açıklandı.

Vekil Haberleri 18.12.2018, 14:41 18.12.2018, 14:41
CHP'li Yıldırım Kaya:Türkiye'de Eğitimde Kadın-Erkek Eşitsizliği Tescillendi

Rapora göre Türkiye cinsiyet eşitsizliğinde 149 ülke içinde 130. sırada yer alarak kadın-erkek eşitliğinin en kötü olduğu ülkelerin arasında yer aldı. 2006 yılında Türkiye 105. sıradaydı. 12 yılda 25 sıra geriledik.

Kadın ve erkeklerin eğitimden eşit koşullarda faydalanması konusunda ise Türkiye 92. Sıradan 14 sıra gerileyerek 106. Sıraya düştü.

Lise eğitiminden eşit faydalanma sıralamasında 115. Sırada  yer alan Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Etiyopya, Katar gibi ülkelerin gerisinde.

Tüm dünyada kadınların eğitimden eşit faydalanması için tüm devletler ve UNICEF gibi uluslararası sivil toplum kuruluşları aradaki eşitsizliği giderirken, Türkiye’nin bu konuda gerilemesi, iktidarın kadınlara bakış açısının bir sonucudur.

-Kız çocuklarının okutulması milli bir meseledir, siyaset üstü ele alınmalıdır, eğitime erişemeyen kız çocukları konusunun bir araya gelinerek ele alınması gerekir.

-Eğitimde dinselleşme ve 4+4+4 sistemi kız çocuklarını eğitimden daha fazla koparıyor.

-Eğitimde eşitliği sağlayamazsak, ne istihdamda ne aile içi ilişkilerde kadın-erkek eşitliğini sağlayamayız.

-Kadınların en temel haklarından dahi yoksun olduğu İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerden bile daha geride olmamız üzerine düşünülmesi ve çözüm bulunması gereken önemli bir sorundur.

 

 

Yorumlar (0)