CHP’Lİ YEŞİL:“İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARI 2 MİLYON KİŞİYE YAKLAŞTI!”

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil basın açıklaması yaparak, ekonomideki daralmaya dikkat çekti. Yeşil, ekonomideki daralma ve talep gerilemesine paralel olarak imalat sanayisindeki kapasite kullanımının düştüğünü söyledi.

Vekil Haberleri 25.02.2020, 12:47
CHP’Lİ YEŞİL:“İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARI 2 MİLYON KİŞİYE YAKLAŞTI!”

Kapasite Kullanım Oranı %77 den 75.5’e Düştü
Yeşil; “Türkiye’nin gerek iç piyasasında gerekse ihracatında önemli yer tutan imalat sanayiindeki durgunluk devam ediyor. Bir önceki ay yüzde 77 olan Kapasite Kullanım Oranı (KKO), ocakta yüzde 75,5'e geriledi. Bu da iç talebin düşmesi ve ihracattaki yavaşlamaya paralel olarak imalat sanayiinin de yükselen maliyetler karşısında stoklu çalışmaktansa üretimi kısma yolunu seçtiğini, yani kapasite kullanımını düşürdüğünü gösteriyor. KKO’nun gerilemesi aynı zamanda üretimin düşmesinin ve satışların azalmanın da somut işaretlerindendir." açıklamasında bulundu. İstihdam Eriyor:
TÜİK’ in açıkladığı işsizlik verilerine göre, sanayideki istihdamın gerilediğine dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil: “TÜİK in İşsizlik verilerine göre, Tarım sektöründe çalışan sayısı 270 bin, sanayi sektöründe 30 bin, inşaat sektöründe ise 305 bin kişi azaldı. Hizmet sektöründe çalışanlarda ise 78 bin kişilik artış gerçekleşti.
Hizmet sektöründeki istihdam artışı özellikle “özel güvenlik şirketlerinin” eleman alımlarından kaynaklanıyor. Sanayide istihdam artmayınca gençlerimiz daha nitelikli mesleki teknik eğitim gerektiren bu sektör yerine özel güvenlik şirketlerinde iş aramaya yöneliyor. Nitekim toplam istihdam içinde hizmet sektörünün payı yüzde 56,3’e çıkarken sanayinin payı 0,5 puan gerileyerek yüzde 20’ye indi” dedi.

İşsizlik maaşı başvuruları 2 milyon kişiye yaklaştı!
İŞKUR’un rakamlarına göre, Aralık ayında işe yerleştirilenlerin sayısında geçen yıla kıyasla yüzde 29,5 düşüş gerçekleştiğini ifade eden CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil: “İşsizlik maaşı başvuruları 2 milyon kişiye yaklaştı. İşsizlik maaşı ödemeleri yüzde 71 arttı. İşsizlik Sigortası Fonu’nun (İSF) gelir-gider dengesindeki bozulma derinleşiyor! AKP iktidarı Ekonomiyi yönetemiyor, üretimi teşvik edici acil önlemler alınmalıdır.” yorumunda bulundu.

Yorumlar (0)