banner754

CHP'li Yavuzyılmaz:Türkiye Cumhuriyeti Sınırları İçerisinde Rusya Federasyonuna Ait Nükleer Santral Kuruluyor!

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın 2019 yılı bütçeleri üzerinde söz aldı. Enerji politikaları ile ilgili bir konuşma gerçekleştiren CHP’li Milletvekili, Akkuyu’da yapılması planlanan Nükleer Santral üzerine yaptığı konuşmada; Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Rusya Federasyonu Enerji Bakanlığı’na bağlı Rosatom firması arasında yapılan antlaşma maddelerini Meclis Kürsüsü’nden okurken, ‘Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Rusya Federasyonu’na ait bir nükleer santral kuruyoruz’ dedi.

Vekil Haberleri 15.12.2018, 12:00 15.12.2018, 12:00
CHP'li Yavuzyılmaz:Türkiye Cumhuriyeti Sınırları İçerisinde Rusya Federasyonuna Ait Nükleer Santral Kuruluyor!

Milletvekili Yavuzyılmaz yaptığı konuşmada; “Bugün nadir toprak elementleriyle ilgili olarak size görüşlerimi bildirmek, yaptığımız araştırmalarla ilgili sonuçları aktarmak için kürsüdeyim ancak bu konuya girmeden önce; enerji politikamız hakkında, nerde olduğumuz hakkında ve bilim dünyasında, buluş dünyasında nerde olduğumuz hakkında birkaç bilgi vermek istiyorum.”

 

Sözleşme Gereği Rusya’nın Hissesi %51’den Aşağı Olamaz!

 

Konuşması sırasında Sayıştay raporu ve Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında anlaşılan Nükleer Antlaşmasının kısımlarını okuyan CHP’li milletvekili; “Ülkemizde nükleer enerji santralleri inşa edilmek isteniyor. Bakın, şu an elimde gördüğünüz bu sözleşme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında, Türkiye Cumhuriyeti'nde Akkuyu Sahası'nda Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma! Yani biz Türkiye'de ne yapıyoruz? Anlaşarak bir nükleer santral yapıyoruz. Peki, kime ait bir nükleer santral yapıyoruz? Türkiye Cumhuriyeti devletine ait bir santral mi? Hemen sözleşmenin maddelerine bakalım, diyor ki: " Bu sözleşme hükümlerini proje şirketi adında bir anonim ortaklık yürütür. Proje şirketi, Rus tarafınca yetkilendirilen şirketlerin doğrudan veya dolaylı olarak başlangıçta yüzde 100 hisse payıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti kanunları ve düzenlemeleri kapsamında anonim şirket şeklinde kurulur. Rus yetkili kuruluşlarının proje şirketindeki toplam payları hiçbir zaman yüzde 51'den az olamaz." ifadelerini kullandı.

 

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Acilen Dönülmeli!

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesinin gerekliliğine vurgu yapan Yavuzyılmaz; “Yani biz Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde Rusya Federasyonu'na ait bir nükleer santral kuruyoruz. Iğdır'a 16 kilometre mesafede Metsamor Nükleer Santrali'ni, fi tarihinden kalma bir santrali bir tuzak gibi, dinamit gibi sınırımızdaki bu santrali yine oradan kaldırtamazken, kapattıramazken ve Rusya Federasyonu da buna çanak tutarken, onlarla birlikte onlara ait bir santral kuruyoruz. Bunun için Sayıştay Raporu bakın ne diyor? Sayıştay diyor, ben demiyorum. Diyor ki: "Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ve Rusya Federasyonu Hükûmeti arasında 2010 yılında onaylanan anlaşma kapsamında Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nden alınacak elektrik enerjisinin fiyatı, güç ünitelerinin ticari işletmeye alınmasından itibaren on beş yıl boyunca 12,35 Amerikan senti/kilovatsaat olarak belirlenmiştir." 12,35 sent, on beş yıl boyunca. 2016 yılı ortalama satış fiyatıysa 16,23 Kuruş/ kilovatsaat (2,93 sent). Arada yüzde 400'lük bir fiyat farkı var, yüzde 400, dikkatinize sunuyorum. Bir an önce, Türkiye'de, alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarına yüzümüzü dönmemiz gerekiyor.” dedi.

 

 

Bakan Dönmez Dinlemedi, Yavuzyılmaz “Tutanaklardan Okursunuz” Dedi…

 

CHP’li Yavuzyılmaz yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili konuşurken; Zonguldak’ın Ereğli ve Alaplı ilçelerinde dalga enerji üreten bir prototip üretildiğini belirtti. Yavuzyılmaz prototip hakkında bilgi verirken Bakan Fatih Dönmez’in salonu dinlememesi üzerine; “Tabii, Sayın Bakan Bey, maalesef -şu anda ona hitap ediyorum ama- dinlemese de, umarım tutanaklardan bunu takip edecektir.” dedi. Yavuzyılmaz’ın cümlesi muhalefet milletvekilleri tarafından alkışlanırken, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar; “Çok meşguller, arkadaşlar orada muhabbetteler.” diyerek bakanı eleştirdi.

 

Buluş-Deney Hafızası Yaratmak Gerekiyor…

 

Eskişehir Belediyesi’nin geliştirdiği ve manyetik alana bağlı bir motor sistemiyle hareket eden Maglev trenlerinin bir benzeri olan prototip ile ilgili de konuşan Milletvekili Yavuzyılmaz, “Dünyada demir yollarında "Maglev treni" adı verilen, saatte 600 kilometre hızı aşabilen, temel çalışma prensibi mıknatıslanmaya dayanan, iletişim araçlarını da hızlandırıcı etkisi olan bir tren var. Bunun bir prototipi, maketi bundan yaklaşık üç yıl önce Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Bilim Merkezinde gerçekleştirildi. Yine, bu da geliştirilmeye açık bir projedir. Olabildiğince hazır almak yerine üretmeliyiz, buluşlar geliştirmeliyiz. Bunu yapmak için de bir buluş deney hafızası yaratmamız gerekiyor ki bir hedefe doğru giderken, icada, bir bilim insanımız çıkıp aradan bir başka icadı geliştirebilsin.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)