CHP'Lİ VELİ AĞBABA: ODA VE BORSALARI DA ARKA BAHÇELERİ YAPMAK İSTİYORLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKP’nin oda ve borsa başkanlarıyla ilgili meclise sunduğu kanun teklifiyle yeni arka bahçeler yaratmak istediğini belirtti.

Vekil Haberleri 14.11.2018, 14:00 14.11.2018, 14:00
CHP'Lİ VELİ AĞBABA: ODA VE BORSALARI DA ARKA BAHÇELERİ YAPMAK İSTİYORLAR

AKP, tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kanununda değişiklik için Meclis'e teklif verildi. Teklife göre birlik başkanları, birlik yönetim kurulu üyeleriyle oda ve borsa yönetim kurulu başkan ve üyeleri genel ya da yerel seçimlerde aday olup listeye giremez ya da seçilemezse eski görevlerine geri dönebilecek.
CHP İşçi Sendikaları-Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşları’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKP’nin oda ve borsalar ile ilgili meclis genel kuruluna sunduğu kanun teklifine sert tepki gösterdi. 

YASA SİYASETTEN UZAK TUTUYOR, AKP SİYASETİN İÇİNE SOKUYOR

5174 Sayılı ‘Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İle Odalar ve Borsalar Kanunu’na göre  “Milletvekili veya belediye başkanı olarak seçilenlerin oda, borsa ve birlik organlarındaki görevlerinin kendiliğinden sona ereceğini, yine aynı  kanuna göre “Oda, Borsa ve Birlik organlarının seçimlerinde siyasi partiler, sendikalar ve sendika üst kuruluşları aday gösteremezler ve belirli adayların leh ve aleyhlerinde faaliyette bulunamazlar ve propaganda yapamazlar. Bu hükme aykırı davrananlar altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır” ifadelerinin yer aldığını belirten Ağbaba, “Yasa açıkça oda ve borsaların siyasetten uzak kalmasını emretmiştir. Hem siyasetçilerin oda ve borsaların işine karışmasını yasaklamış hem de oda ve borsa başkan ve yöneticilerinin siyaset yapmasını yasaklamıştır. Ancak AKP, Üniversiteler, adliyeler, milli eğitim, sağlık gibi alanlarda olduğu gibi odalar ve borsaları da kendi arka bahçesi haline getirmek istiyor. Tarafsız bir şekilde sanayicilere, işadamlarına, üreticilere hizmet vermesi gereken odalar ve borsaları siyasetin tam içine çekmek kabul edilemez” dedi.

SİYASİLEŞMİŞ MESLEK DERNEĞİ OLURLAR 

Herhangi bir partiden aday olup kazanamayınca tekrar eski görevine dönen başkan ve yönetim kurulu üyelerinin tarafsız bir şekilde görev yapamayacaklarını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Yerel seçimler öncesi bu teklif neden gündeme geldi? Kim için bu düzenleme yapılmak isteniyor yakında ortaya çıkar. Bu teklif yasalaşırsa, hayatın her alanına hakim olan ayrışma, odalar ve borsalara da nüfuz edecektir. Odalar ve borsalar, siyasi partilerin bir organı gibi davranacak, siyasileşmiş meslek derneği olarak faaliyet gösterecektir.Teklif derhal geri çekilmeli, odalar ve borsalar üzerindeki kara emellerden vazgeçilmelidir” dedi.

Yorumlar (0)