CHP’li Vekil Gürer: “1 Mayıs İşçinin, Emekçinin Yaşadığı Sorunlarında Gündeme Getirildiği Gündür”

CHP Niğde Milletvekili ve CHP Emek Büroları Merkez Yöneticisi Ömer Fethi Gürer, “1 Mayıs, işçinin emekçinin dayanışma günü olarak çok anlamlı olmasının yanında, işçinin yaşadığı ve çözüm üretilmeyen sorunlarında gündeme getirildiği gündür" dedi.

Vekil Haberleri 30.04.2019, 10:36
CHP’li Vekil Gürer: “1 Mayıs İşçinin, Emekçinin Yaşadığı Sorunlarında Gündeme Getirildiği Gündür”

CHP Niğde Milletvekili ve CHP Emek Büroları Merkez Yöneticisi Ömer Fethi Gürer, “1 Mayıs, işçinin emekçinin dayanışma günü olarak çok anlamlı olmasının yanında, işçinin yaşadığı  ve çözüm üretilmeyen sorunlarında  gündeme getirildiği gündür" dedi. 

 

Gürer, AKP iktidarlarının işçilerin emekçilerin  sorunlarına karşı duyarsız olduğunu belirterek, "AKP iktidarı sürekli işçi haklarını budamak için fırsat kollar bir görüntü ve yaklaşım içinde" dedi.

 

Tüm işçi ve emekçinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününde verecekleri  mesajı iktidarın iyi okuması gerektiğini söyleyen Gürer, "İşsizlikten işçi güvencesine, çalışma sürelerinden  geçinebilecek ücrete değin çok yönlü ağırlaşan sorunların yarattığı şartlarda çalışma yaşamı  devam ediyor" dedi.

 

KIDEM TAZMİNATI

 

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramının işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlandığını, 1 Mayıs’ın birlik dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olduğunu anımsatan Gürer, “Kıdem tazminatının fona devri yönünde oluşturmak istenen, kamuoyuna karşı işçilerin birlik içinde "kıdem tazminatıma dokunma" diyeceği bir gün olarak tarihe geçecek" dedi.

 

Kıdem tazminatının fona devri halinde işçilerin kazanılmış haklarının ellerinden alınacağını, askerlik, evlilik sonrası bir yıl içinde işten ayrılma, haklı fesih ve belirli süre çalışıp kıdem alan işçilerin bu haklarından mahrum olacaklarının da altını çizen Gürer, “Kıdem tazminatına erişimin zorlaştırılmasından öte, kıdem tazminatını işçinin nasıl tüketeceğine kadar  iktidar yön vermek düşüncesinde davranış sergiliyor. Taslak, tüm kesimler sendikalar başta olmak üzere tartışılmadan  ele alınmamalı. Aksi takdirde  iş barışını olumsuz etkiler. Sorunlu ekonomiyi daha da sorunlu hale getirir. Yapılacaksa,  işçi alacaklarının ödemelerde ilk sırada  olacağı bir düzenleme sağlansın. Bu konuda verdiğimiz kanun ele alınsın "dedi. 

 

ÇOCUK İŞÇİ ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin olumsuz uygulamalarla dünyada ilk sıralarda yer almasının düşündürücü olduğunu belirterek, “İş cinayetlerinde dünya üçüncüsü Avrupa birincisiyiz, İşçilerin sendikalaşma ve dilediği sendikaya üye olmasının da  önünde engellerle anılıyoruz. Stajyer ve Çırakların işe başladığı gün Yaşlılık Sigortası yapmayan bir ülke durumundayız. SGK öncesi doğum yapan kadınların sigorta borçlanma talepleri dahi karşılanmadı, Mesai süreleri ile ilgili düzenlemelere uyum giderek azalıyor, İş güvenliği ile ilgili düzenlemeler sürekli öteleniyor. Kaçak çalışmaların önü kesilmiyor. Esnek çalışma, güvencesiz çalışmanın yolu açılıyor. Çocuk işçi sayısı artıyor. Üniversiteler  iş bulamıyor, bulanlar hak ettikleri kadrolarda çalıştırılmıyor. Geniş tanımlı işsizlik  8 milyona ulaşmış durumda. Ücretler yetersiz, iş koşulları çoğu yerde denetimsiz ve işçilerin sağlığını etkiyecek durumda, meslek hastalıklarını ne yazık ki  farkında olmadan yaşama devam  eden çalışanlar var. Çalışma yaşamında sorunlar sürekli katlanıyor" dedi.

 

BAKANDA  YOK

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İşçilerin, emekçilerin,  memurların sorunlarını bakana yazılı olarak ilettiklerini ama bakandan yanıt gelmediğini belirterek, “İnsanların sorunlarına Bakan var mı? Oda ayrıca sorgulanması gereken bir konu? Çalışma yaşamı ile ilgili kim karar veriyor? Cumhurbaşkanı KİT’lere kadro verdik diyor, kim kadro aldı bilinmiyor. Kamuda  taşeron çalıştırma sistemi devam ediyor. Eşit işe eşit kadro ve ücret verilmedi. Karayolları, DDY, PTT gibi kuruluşlar, Toplum Yararı Projesinde çalışanlar, Mevsimlik, geçici, kampanya işçileri kadro bekliyor. Sağlık Bakanlığında Hastane Bilgi işlemciler, Teknikerler, Görüntüleme Merkezi Çalışanları, yemekhane, sosyal tesis çalışanları, kamuda kiralık araç şoförleri, rehabilitasyon öğretmenleri, Belediye İktisadi teşekküllerine aktarılan taşeronlar, İller Bankası, Orman, Milli Park çalışanları, Kamu Banka çalışanları  ve daha farklı kurumlarda görev yapan on binlerce çalışan özlük hakları ile ilgili düzenleme bekliyor" dedi. 

 

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR VE EMEKLİLER

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde çalışanların durumunu en önemli etkiyen düzenlemelerden birinin de emeklilikte yaşa takılanların durumu olduğunu ifade ederek, "1999 yılında çıkarılıp geriye doğru işletilen, 2008 yılında yapılan düzenleme ile  65 yaşına kadar taşınan ve Aylık Hesaplama Oranında yapılan uygulamalarla  emekli maaşlarının düşmesinden de doğrudan etkilenen kesimin sorunlarını AKP iktidarı görmezden gelmektedir. Çıkardığı yasalar, KHK lar çalışanların lehine olmamaktadır. Verdiğim kanun teklifleri TBMM gündemine gelmezken, EYT ile ilgili kanun teklifimiz  Mecliste AKP eliyle ret edildi.  EYT sorununun çözümü için gayret edeceğiz. 1 Mayısta alanlarda binlerce EYT’li hakkını talep etmeyi sürdürecektir" dedi.

 

Gürer, emekliler için intibak yasasının da çok büyük önem arz ettiğini anımsatıp, "Asgari ücret altında aylık alan emeklinin en düşük ücreti en azından  asgari ücrete eşitlenmelidir. Asgari ücret, ekonomik kriz dikkate alarak işçileri açlığa ve yoksulluğa mahkûm eden bir ücret olmaktan çıkarılmalı ve işçinin emeklinin geçimini sağlayacağı bir maaş uygulaması yaratılmalıdır” dedi.

 

Kaçak işçilik ve yabancı işçilik gibi sorunlarında giderek derinleştiğini ifade eden Gürer, işsizlik fonuna geçici işçilerden kesinti yapıldığı halde, işçilere işsiz kaldığında hak ettikleri verilmezken, işverene işszilik fonundan daha fazla destek sağlanmaktadır. İşsizlik fonu amacına uygun kullanılmalıdır" dedi.

 

Yorumlar (0)