CHP'Lİ VECDİ GÜNDOĞDU:İĞNEADA NÜKLEER SANTRAL İSTEMİYOR

"KIRKLARELİNİN GÖZ BEBEĞİ, YEŞİLLE MAVİNİN KUCAKLAŞTIĞI İĞNEADA NÜKLEER SANTRAL İSTEMİYOR" TBMM ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Vekil Haberleri 07.11.2018, 11:16 07.11.2018, 11:16
CHP'Lİ VECDİ GÜNDOĞDU:İĞNEADA NÜKLEER SANTRAL İSTEMİYOR

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Çevre duyarlılığından yoksun, plansız ve çarpık sanayileşme sonucu Kırklareli İlimizin; ormanları, bitki örtüsü, havası, suyu, toprağı ve bölgede yaşayan yöre halkı ciddi tehdit altındadır.  

Kırklareli ili, Demirköy ilçesi, İğneada Beldesinde yapılması planlanan Nükleer Enerji Santrali’nin Kırklareli ve Trakya Bölgesine vereceği zararların belirlenmesi, sağlıklı ve dengeli bir çevre için gereken yasal tedbirlerin alınması amacıyla Anayasanın 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz

Saygılarımızla

                                                                                              Vecdi Gündoğdu

                                                                                              Kırklareli Milletvekili

                                                                                              Çevre Komisyonu Üyesi

 

 

                                                                                                                        GEREKÇE

21.yüzyılda ülkemizin karşı karşıya kaldığı en önemli sorunların başında; soluduğumuz havaya, içtiğimiz suya ve beslendiğimiz toprağımıza karşı yapılan ve yapılması planlanan saldırılar gelmektedir.

Çevre duyarlılığını ekonomik rant uğruna görmezden gelen çarpık sanayileşme anlayışı Kırklareli ile birlikte tüm Trakya bölgemizin sahip olduğu doğal ve kültürel zenginliklerini tehdit etmektedir.

Kırklareli ilimiz; dağ, deniz, göl, mağara, kumul, orman ve dere ekosistemine ilave olarak dünyada eşi benzeri olmayan longozları bünyesinde barındıran eşsiz bir coğrafyaya sahiptir.

 Eşsiz doğal zenginliklere sahip bölgemizde bir yandan biyolojik çeşitliliği korumak için uluslararası sözleşmeler imzalanıp milyonlarca dolarlık harcama yapılırken, bir yandan da; çimento ve kömür limanı, taş ve maden ocakları, termik santral bunlarda yetmezmiş gibi bir de nükleer santral kurulması planlanmaktadır.

Gelişmiş batı ülkelerinin kendi ülkelerinde yeni bir Nükleer Enerji Santral kurulmasına izin vermediği, eski santrallerin çevreye zarar vermeden nasıl tasfiye edileceği tartışıldığı günümüzde, olası bir kaza durumunda 15-20 milyon insanımızı etkileyecek eşsiz coğrafyaya sahip Kırklareli bölgemizde Nükleer Santral planlanması akıl ve bilimle bağdaşmamaktadır. 

Nükleer Enerji Santral kazaları ve atık kaynaklı radyasyon; gözlemlenemez ve etkisi geç anlaşıldığı için bilimin ve risk gurubundaki insanların yeterince bilmediği,  Dünya çapında felaketlere neden olan, sonuçları öldürücü, gelecek kuşaklar için tehlikeli risklerdir.

Bunun örneği Çernobil kazası ile yaşanmış santralin olduğu bölgeden yüzlerce hatta binlerce kilometredeki uzak bölgeler, ülkemizde başta Karadeniz ve Trakya bölgemiz ile Kırklareli ilimiz olmak üzere milyonlarca insan etkilenmiş, kazanın sonuçları yıllar geçmesine rağmen hala tam olarak tespit edilememiştir. 

Bölgemizde kurulması planlanan Nükleer Santral ile bölgedeki ekosisteme geri dönüşsüz zararlar verilecek, Trakya’nın ve İstanbul’un yaşam pınarı Istranca Dağları, suları, havası, toprağı, bitki örtüsü, kuşu, kurdu, börtü, böceği, Dünya’da sayılı subasar ormanları, endemik türleri, kültürel çevremiz, antik mirasımız tehdit altına girecektir.

İğneada’da yapılması planlanan nükleer santralde bir kaza olması durumunda İstanbul’un yanı sıra, Trakya’nın tamamı ile Kuzey Ege’nin büyük tehdit altında kalacak, Marmara, Batı Karadeniz, Kıyı Ege ve Kıyı Akdeniz de oluşacak radyasyon bulutundan etkilenecektir.

Kırklareli bölgemizde çevre duyarlılığından yoksun, plansız ve çarpık sanayileşme anlayışının ve uygulamalarının bu şekilde devam etmesi durumunda Kırklareli ve Trakya bölgemiz yıllar içerisinde yaşanılamayan, üretilemeyen bir bölge konumuna gelecektir.

Bu doğrultuda; Kırklareli ili, Demirköy ilçesi, İğneada beldesinde yapılması planlanan Nükleer Enerji Santrali’nin Kırklareli ve Trakya Bölgesine vereceği zararların belirlenmesi, bölgede yaşanan çevresel sorunların ivedilikle çözülmesi ve yaşanır ve üretilen bir çevre için gereken yasal tedbirlerin alınması amacıyla bir Meclis Araştırmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

Yorumlar (0)