banner758

CHP'Lİ ÜNVER MISIRI, BUĞDAYI, SULAMAYI, HAYVANCILIĞI KONUŞTU

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda oturumu yapılan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerine katıldı. Ülkemizde tarım sektöründe yaşanan sıkıntıları gündeme getiren Ünver, Tarım Bakanı’na Karaman ve Karamanlı çiftçilerin sorunları hakkında çeşitli sorular yöneltti.

Vekil Haberleri 20.11.2018, 14:30 20.11.2018, 14:30
CHP'Lİ ÜNVER MISIRI, BUĞDAYI, SULAMAYI, HAYVANCILIĞI KONUŞTU

TARIM BAKANI’NA 3 SORU

 

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda oturumu yapılan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde ülkemizde tarım sektöründe yaşanan sıkıntıları ve TMO'nun emanet aldığı mısırı depolardan çıkarttığını, mısır alımı yapmadığını ve mısır fiyatının 800-850 ton/TL'ye düştüğünü, Karaman'ın sulanabilecek nitelikteki arazilerinin %43'ünün sulanabildiğini, %57'sinin halen sulanmasının becerilemediğini söyleyen CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Tarım ve Orman Bakanı'na şu 3 soruyu yöneltti:

 

1- Bakanlık olarak su ihtiyacını çözemediğiniz Konya Karaman Ovası'nda çok su tüketen mısır ekilişini azaltmak adına suya daha az ihtiyaç duyan buğday, arpa ve aspir gibi bitkilere bölgeye özel destek vermeyi ve bunların yıllardır aynı kalan fiyatlarının artırılmasını sağlamayı düşünüyor musunuz?

 

2- Dört yıldır aynı kalan ve 25 TL olan anaç koyun, keçi desteğini ve yine dört yıldır aynı kalan ve 5 bin TL olan çoban desteğini artırmayı düşünüyor musunuz?

 

3- Küçükbaş hayvan popülasyonunu artırmak için kesime gönderilmeyen dişi kuzu ve oğlakları desteklemeyi düşünüyor musunuz?

 

İŞİNİZ SADECE DESTEKLEME DEĞİL

 

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda bütçesi görüşülen Tarım ve Orman Bakanlığı oturumuna katıldı. Burada yaptığı konuşmada; “1991 yılında Tarım Bakanlığında çalışmaya başlamış ve Tarım Bakanlığının meslek liselerinde okumuş ve on üç yıl da Bakanlık bünyesinde çalışmış bir kişi olarak söylüyorum ki Tarım Bakanlığının işi sadece desteklemelerden ibaret görülemez.” dedi.

 

DIŞ TİCARET FAZLASI KİME GİDİYOR?

 

Tarım Bakanlığı’nın ürün ıslahı, hayvan ıslahı, tarımsal üretimin artırılması, verimliliğin artırılması gibi konuları gündemine alması gerektiğini ifade eden Ünver; “Bakanlığın sunumunda maalesef biz bunları göremedik. Sayın Bakan sunumunda tarım-dış ticaret dengesinin 4,1 milyar dolar fazla verdiğini ifade etti. Doğrudur, ancak bu 4,1 dış ticaret fazlası kime gitti? Çiftçiye gidiyor mu, yetiştiriciye gidiyor mu, yoksa bu aradaki işte o hep bahsettiğimiz, "aracı" dediğimiz, kim olduğu da belli olmayan kesimlere mi gidiyor? Yeniden tarımsal üretime bu 4,1 milyar dolarlık dış ticaret fazlasını katabiliyor muyuz, asıl cevaplanması gereken soru bu soru.” diye konutu.

 

ÜRETİMDE ARTIŞ YOK

 

Tarımsal desteklemelerde amaca ulaşılıp ulaşılmadığı konusunda tereddütler olduğunun altını çizen CHP’li Ünver; “Desteklemeler amacına ulaşıp tarımsal üretimi artırmış mı ona bakmamız lazım.” dedi. Bakanlığın 2019 bütçe sunumunda "Bitkisel Üretim Durumu" başlığı altında iki tablo olduğuna dikkat çeken İsmail Atakan Ünver; “Bu tablolardan ana gruplar bazında bitkisel üretim tablosunda ürün grupları, tarla bitkileri üretimi, meyve ürünleri, çay ve baharat bitkileri üretimi, sebze üretimi, bu 3 ürün grubunda da 2018'deki üretim tahminimiz 2017'den daha az. Bir de, ürünler bazında bitkisel üretim tablosu var, bu tabloda da 18 ürün var; 18 üründen sadece 5 tanesinde üretim artışı var, 1 tanesi aynı kalıyor, geri kalanlarda da üretim azalıyor. Demek ki destekliyoruz ama üretimi artırmayı beceremiyoruz. Asıl burayı çözmemiz lazım, buradaki problemi görmemiz lazım.” şeklinde konuştu.

 

MISIR TÜCCARIN ELİNE BIRAKILDI

 

Konuşmasını “mısıra değinmeden geçemeyeceğim” diyerek sürdüren CHP’li Milletvekili sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Karaman, İç Anadolu Bölgesi'nde, eskiden buğday ambarı olarak bildiğimiz Konya Ovası'nın bir uzantısı ve yaygın şekilde, yıldan yıla artan şekilde mısır ekimi yapılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi, 3 Ekim’de çiftçiye ‘Mısırınızı emaneten alacağız.’ dedi, çiftçi gitti, elinde kalan, satılmayan mısırlarını Toprak Mahsulleri Ofisine bıraktı. 14 Ekim’de Toprak Mahsulleri Ofisi mısır alım fiyatı açıkladı, bunu açıkladıktan sonra da çiftçiye ‘Ofise bıraktığınız mısırı çıkarın, ya satın ya da çıkarın.’ dedi. Şimdi, tonu 950 lira olarak açıklanan fiyat şu anda tekrar 800-850 liraya düşmüş durumda. Toprak Mahsulleri Ofisi mısır alımı yapmıyor. Dışarıdan 1.200-1.300 liraya mısır alındığının konuşulduğu bir ortamda, çiftçinin mısırının 800-850 liraya satılıyor olması, tüccarın eline bırakılmış olmasını hangi vicdanlar kabul eder?”

 

Mısırda gelinen noktanın son derece kötü olduğunu ifade eden Ünver; “Mısır bu şekilde ancak sulamayı da beceremiyoruz. Karaman'ın toplam alanının yüzde 39'u tarım alanı, bu tarım alanlarının da yüzde 73'ü sulanabilecek alan fakat biz bunların ancak yüzde 43'ünü sulayabiliyoruz, yüzde 57'sini sulayamıyoruz. Yani Bakanlık olarak sulamayı da beceremiyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)