banner773

CHP'Lİ ÜNVER MECLİS'TE 'KARAMAN'DA UZMAN HEKİM İHTİYACI VAR' DEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gündeme alınan Sağlık Bakanlığı’nın 2019 yılı bütçesi görüşmelerine katıldı. Ünver, 100 bin kişiye düşen doktor sayısında Türkiye’nin gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğunu, Karaman’ın ise bu kategoride Türkiye ortalamasının bile altında kaldığını söyledi.

Vekil Haberleri 14.11.2018, 11:54 14.11.2018, 11:54
CHP'Lİ ÜNVER MECLİS'TE 'KARAMAN'DA UZMAN HEKİM İHTİYACI VAR' DEDİ

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada Karaman’ın hekim ve uzman hekim ihtiyacına dikkat çekti ve ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve bakanlık yetkililerine seslendi: “Bu açığımızın giderilmesini özellikle istirham ediyorum.”

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Plan ve Bütçe Komisyonu’nun çalışmaları hızla devam ederken Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver de bu görüşmeleri yakından takip ediyor. Komisyonun görüşmeleri sırasında ilgili bakan ve bakanlık çalışanlarına tespit ettiği sıkıntıları ve özellikle Karaman’ın problemlerini aktaran Ünver, önceki gün; Sağlık Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerine katıldı. Bakan Fahrettin Koca’ya, Karaman’ın hekim ve uzman hekim ihtiyacını aktardı.

 

131 BİN HEKİME İHTİYAÇ VAR

 

Ülkemizde 100 bin kişiye 186 hekim düştüğünü ifade eden CHP’li Ünver, bu rakamın OECD24 ülkeleri arasında en düşük ortalama olduğunu ifade etti. OECD24 ülkelerinde 100 bin kişiye 345 hekim düştüğünü belirten Ünver; “Bizim bu rakamları yakalamamız için 131 bin hekime ihtiyacımız var. Ben, Bakanlığa bu bütçeyle bu rakamlara ulaşmanın mümkün olduğunu düşünüyor musunuz diye sormak isterim. Tabii, bu rakamlara ulaşmanın veya ulaşamamanın yanında, mevcut olan, 100 bin kişiye düşen 186 hekim sayısının da ülkemizde eşit dağılmadığını görüyoruz. Hekimlerin yüzde 80'i 30 büyükşehirde toplanmış durumda, uzmanların da yüzde 84'ü 30 büyükşehirde toplanmış durumda” dedi.

 

HEKİM VE UZMAN HEKİM SAYIMIZ YETERSİZ

 

Konuşmasının devamında Karaman’ın Türkiye ortalaması olan ‘100 bin kişiye 186 hekim’ rakamının dahi altında kaldığına dikkat çeken Milletvekili Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “246 bin nüfuslu Karaman’da, toplam 322 hekim bulunmakta ve 100 bin kişiye 130 hekim düşmektedir. Oysa 186'ya göre orantıladığımız zaman bu rakamın 457 olması gerekir. Matematiksel olarak 125, oransal olarak da yüzde 30 gerisindeyiz Türkiye ortalamasının. Yine Karaman'da 162 olan uzman hekim sayısı Türkiye ortalamasıyla kıyaslandığında aslında 243 olmalıdır. Burada da sayısal olarak 81, oransal olarak da yüzde 33,5 gerideyiz.”

 

SAĞLIKTA DIŞA BAĞLI BİR KENTİZ

 

Uzman hekim açığının pratisyen hekim ile kapatılamayacağını belirten Ünver, Karaman’ın sağlık hizmetleri anlamında dışa bağımlı bir kent olduğunu aktardı. Bakan Fahrettin Koca ve Bakanlık yetkililerine, İlimiz Başyayla ve Ayrancı ilçelerinde uzman hekim olmadığını bildiren Ünver; “Sarıveliler ve Kâzımkarabekir’de de birer tane uzman hekim var. Ermenek'te 11 uzman hekim var. Geriye kalan uzman hekimlerimiz ise Karaman Merkez’de. Tüm bunlar değerlendirildiğinde, Karaman'ın uzman hekim ihtiyacı olduğu apaçık ortada. Bu konuda Bakanlıktan bir çalışma yapmasını, bu açığımızın giderilmesini özellikle istirham ediyorum bir hemşehriniz olarak.” diye konuştu.

 

VATANDAŞ CİDDİ KÜLFET ALTINDA

 

Karaman’ın hekim ve uzman hekim sıkıntısını dile getiren CHP Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver; “Bakanlığımız cepten çıkan sağlık harcamalarının yüzde 16'lar seviyesinde olduğunu ifade etmekte ancak şehirlerde toplanan, büyükşehirlerde toplanan uzman hekim ve yoğun sağlık hizmetlerine vatandaşların ulaşması için cepten harcanan ulaşım giderleriyle ilgili bir çalışmanız var mı, bir hesaplamanız var mı? Yani cepten çıkan sağlık giderleri konusunda doğrudan cepten çıkanlar bir yana, bir de sağlık hizmetine ulaşmak için vatandaşın harcadığı, altında olduğu ciddi bir külfet var. Bu noktada bir çalışmanız var mı?” diye sordu.

 

Son olarak, Bakanlığın sürekli yeni hastane yapmakla övündüğünü söyleyen Ünver, var olan sağlık tesislerinin alt yapılarının yeterli olup olmadığını sordu. Ünver; “Var olan sağlık tesislerinde asansörler düzgün çalışıyor mu? Ameliyathaneler yeterli mi? Özellikle bu gibi konuların da üzerinde durmanızı diliyorum.” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar (0)