CHP'li Ulaş Karasu:24 haziran seçimlerinden önce devlet bankalarında 0.98 iken şimdi %2'nin üzerindedir

Ülkemizde inşaat sektörü yaklaşık 2 milyon insanın çalıştığı tedarikçi firmalar ile 4 milyon insanın istihdam edildiği bir sektördür. Tüm Avrupa da bulunan müteahhit sayısının on katı ülkemizde bulunuyor. Yaklaşık 430 bin müteahhit firmamız mevcuttur. Ekonominin lokomotifi olan bu sektör ekonomik kriz ile birlikte adeta çökme noktasına gelmiştir.

Vekil Haberleri 22.11.2018, 15:00 22.11.2018, 15:00
CHP'li Ulaş Karasu:24 haziran seçimlerinden önce devlet bankalarında 0.98 iken şimdi %2'nin üzerindedir

2016 Ocak ayında 1150 TL’lerde olan demir fiyatları eylül ayında 4300 TL’yi görmüştür, şuan da 3300’lerde işlem görmektedir. 3 yıllık artış %300 bandında diğer kalemlerdeki  4 ay içerisindeki artış ise  %30-50 bandındadır. Konut faiz oranları 24 haziran seçimlerinden önce devlet bankalarında 0.98 iken şimdi %2’nin üzerindedir.

Konkordato ilan eden firmaların %70’i inşaat firmalarıdır. Sektörde kriz her geçen gün artmaktadır. TUİK verilerine göre ilk 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre %41’lik, daire sayısında %58.6’lık azalma mevcuttur. İnşaat firmalarının %20’sinin iflas ettiği belirtilmektedir. Böyle gitmesi durumunda bu sayının %50’leri bulabileceği ifade ediliyor.  Bankalar inşaat firmalarını kara listeye almış durumdadır, ticari kredi vermiyorlar. Mevcut limitlerinin kullanımında bile sorun yaşatmaya devam ediyorlar. Bir inşaat firması battığında yanında en az 5 taşeron firmayı da batırmaktadır. Devlete taahhüt işi yapan firmalar hakedişlerini alamıyor ya da gecikmeli ve kısmi alıyorlar. Ülkenin dört bir yanında her gün müteahhitlerin intihar ettiği haberleri geliyor bunlar ülkemizin gerçekleri, alın teri ile iş yapan firmalarımızın durumudur. Bunlar hakkında bakanlığınızın herhangi bir çalışması mevcut mudur?  Birde yandaş firmalar var bakın onlara nasıl kıyaklar yapılıyor. Genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve İstanbul Milletvekilimiz Gürsel Tekin’in gündeme taşıdığı Toplu Konut İdaresi uzmanları tarafından İstanbul’da hazırlanan rapor gerçeği gözler önüne sermektedir. 76 örnek proje değerlendiriliyor bu 76 projede tam 12 milyon 400 metre kare fazladan inşaat yapıldığı tespit edilmiştir. Örneğin Torun Center 3 emsal bulunan bir alanda inşaat yapıyor TOKİ yeni bir imar değişikliği ile emsali 2.5’e düşürüyor sonra proje 7.27 emsal ile yapılmıştır. 87 bin 500 metre kare inşaat hakkı bulunurken 342 bin metre kare inşaat yapılmıştır. Zamandan dolayı tüm örnekleri vermiyorum. Buna benzer 76 projede sağlanan rant 240 milyar liradır. Bu dünya tarihinin gördüğü en büyük imar yolsuzluğudur. Bu yandaşa çekilen peşkeştir. Bu yandaşı zengin edip sonra paylaşmaktır. Bu para ile 3 tane GAP yapılabilmektedir. Bu para ile 150 yataklı tam 5.900 hastane yapılmaktadır. Bu anlayış 1.600 TL asgari ücret ile açlığa mahkum edilen milyonlarca vatandaşın oyunu alıp sarayda yaşamanın sonucudur.
 

Bir başka konuda çevre ile ilgili;

Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı 100 günlük eylem planı içerisinde müjdelenen Divriği içme suyu projesi Mursal barajından sağlanmıştır. Su havzalarına 2.000 m’den daha yakın bölgelerde maden aranamaz şuan Mursal barajının 500 m çevresinde altın madeni aranmaktadır. Bizzat sayın Cumhurbaşkanı’nın talimatı ile yapılan ve 100 günlük eylem planı içerisinde yer alan su projesinin etrafında altın madeni aranıp, sondaj yapıldığından sayın Cumhurbaşkanı’nın haberi var mıdır? Bu konu ile ilgili 10.09.2018 tarihinde sorduğumuz soru önergesine henüz cevap gelmemiştir. Sizden cevap bekliyoruz.

Sivas’ta bulunan eski sanayi sitesi bundan tam yedi yıl önce yıkılmaya başlandı, zor şartlarda geçinen esnaf kışın ortasında dışarı atıldı. Kentsel dönüşüm yapılacağı belirtilen alanda yedi yıl geçmesine rağmen çivi çakılmış değildir.

Buradaki projeye ne zaman başlanılacak ve ne zaman bitirilecektir?

 

 

 

 

Yorumlar (0)