banner773

CHP’li Tekin: Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi bir IMF projesidir

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, iktidarın yeniden düzenlemek istediği Kıdem Tazminatı ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Vekil Haberleri 18.06.2020, 10:21
CHP’li Tekin: Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi bir IMF projesidir

Tekin, IMF için ‘Türkiye’ye giremez’ diyenler şimdilerde, IMFne isterse yapmaya hazırlar. 17 Yıl önce ‘Kıdem Tazminatı Yasası'nı değiştirmeniz lazım’ diyen IMF’nin talimatını 17 yıl sonra uygulamaya almak istiyorlar.” ifadelerini kullandı.

CHP’li Gürsel Tekin, “Tamamlayıcı Emeklilik” adı altında Kıdem Tazminatı Fonu ile birleştirilen zorunlu bireysel emeklilik sisteminin yeniversiyonunuişçiye dayatmak istiyorlar. Bilindiği üzere zamanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bu yasayı veto etmişti. Şimdi bu vesileyle bir taşla iki kuş vurmak istiyorlar. Parasız kalan iktidar, bir yandan işçinin birikimine el koyarken diğer taraftan da IMF ye göz kırpıyorlar.

CHP olarak bu sisteme karşı olduklarını vurgulayan Tekin, “mevcut sistemde sorun var bunun farkındayız. Yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu da aşikâr. Ama böyle değil. Kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırarak amacı dışında kullanımının önünü açacak her türlü girişime karşıyız. Kıdem tazminatı iş güvencesinin bir dayanağıdır. Salgını fırsata çevirip işçinin kıdem tazminatına el koymaya çalışmak ayıptır günahtır. Daha öncede İşçilerin kıdem tazminatlarını gasp etmek için girişimde bulunmuşlardı ama kararlı olan işçi kardeşlerimiz buna izin vermemiş,şimdi de vermeyecektir.

İşçilerin kıdem tazminatının fona dönüştürülmesine neden karşıyız?

Şimdiki sistemde işveren kıdem tazminatını brüt maaş üzerinden aylık yüzde 8.3 civarı bir ödeme yapıyor. Düşünülen sistemde ise bunun yüzde 3'ünü çalışan yüzde 5.33'ünü işveren ödeyecek. Yani işçiye ilk kazık buradan atılmış olacak. İşçi, 60 yaşına geldiğinde ancak kıdem tazminatının yüzde 25’ini alabilecek. Geri kalanını ise gıdım gıdım emekli maaşı olarak alabilecek.

Mevcut sistemde uzun yıllar çalışmış bir işçi hayalini kurduğu 2. el bir arabayı alabilme imkânı varken şimdi hiçbir yaraya merhem olmayacak birikiminin sadece %25 ini alabilecek. O da 60 yaşına kadar yaşayabilirse.

İktidar, daha önce yarattığı suni gündemler ve Ayasofya meselesinde olduğu gibi şimdi de işçilerin kıdem tazminatlarını bireysel emeklilik fonuna devretme tartışması açarak gündemi değiştirmek istiyor. Bilinsin ki bu mesele sadece işçinin meselesi değil, CHP’nin de meselesidir.” Cumhuriyet Halk Partisi ve işçi sınıfı bu ucube sistemeasla izin vermeyecektir." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)