CHP'Lİ TEKİN BİNGÖL: 1200'Ü AŞKIN HEKİM ATAMA BEKLİYOR

CHP’Lİ BİNGÖL: 1200’Ü AŞKIN HEKİM ATAMA BEKLİYOR, 'YERLİ VE MİLLİ' AKP İKTİDARI YERLERİNE YABANCI DOKTORLARI GETİRİYOR

Vekil Haberleri 23.10.2018, 11:06 23.10.2018, 11:06
CHP'Lİ TEKİN BİNGÖL: 1200'Ü AŞKIN HEKİM ATAMA BEKLİYOR

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

           

            Hekimlere yönelik uygulanan güvenlik soruşturmalarının sonlandırılması, hekim atamalarında yaşanan sorunların çözümü ve genç hekimler üzerinde çalışma alanındaki ve çalışma alanı dışındaki baskıların tespit edilerek, bu baskıların önüne geçilmesi hususunda Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

           

Tekin BİNGÖL

                                                                                              Ankara Milletvekili

                                                                                                                                                                                                                                       

     GEREKÇE                                                      

    Türkiye’de esleki dönüşümler ve hak kayıpları AKP iktidarı ile her geçen gün artmaktadır. En çok hak kaybı yaşayanların başında ise hekimler ve sağlık emekçileri gelmektedir. Doktorlara yönelik şiddet, performans sistemi, atanamayan doktorlar, güvenlik soruşturması gerekçesiyle işe başlayamama ya da geç başlama gibi sorunlar sağlık emekçilerinin çalışma koşullarını dönüştürmüş ve güvencesiz hale getirmiştir.

            16 yıllık AKP iktidarı ile sağlık sistemi birçok dönüşümden geçmiş, iktidarın yaptığı “sağlıkta reform” gibi iddialı açıklamalar ise sağlık sisteminde yaşanan çöküşün ve doktorların yaşadıkları zorluklar ile hak ihlallerinin üstünü kapatmaya yetmemiştir.

            Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan 676 Sayılı KHK ve Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği doğrultusunda, işe girecek ve ataması yapılacak olan hekimlere yönelik güvenlik soruşturması uygulanmaktadır. Şu an Türkiye’de 1200’ü aşkın hekim güvenlik soruşturmasının sonuçlanmasını beklemekte ve 400’ü aşkın hekim de güvenlik soruşturması sonuçlarına göre “atama şartlarını taşımadığı gerekçesiyle” görevine başlatılmamaktadır. 2 ay içerisinde sonuçlanması beklenen atamaların süresi adeta “keyfiyetle” uzatılmaktadır.

            Güvenlik soruşturmaları sebebiyle mesleğe başlayamayan hekimler kamudaki mecburi hizmetlerini tamamlayamadıkları için özel bir kuruluşta da çalışma haklarını kaybetmektedirler. Mezuniyet sonrasında hangi gerekçeyle ve hangi kritere bağlı olarak yapıldığı belli olmayan nedenlerle atamalar gerçekleştirilmemektedir. Açıktır ki, zorlu bir eğitim sürecinden sonra mezun olan, ailelerinin ve kendilerinin fedakarlıkları ile okuyan hekimlerimiz geleceksiz ve güvencesiz bırakılmaktadırlar.

            Güvenlik soruşturmaları olumlu sonuçlanmayan hekimlerin haklarında açılan bir soruşturma veya dava olmamasına rağmen, yasal olan kuruluş ve etkinliklere katılarak demokratik haklarını kullanmaları soruşturmalarda “suç” olarak kabul edilmektedir. Bu durum hekimlerin haklarını arama yollarını da tıkamaktadır.

            Güvenlik soruşturması henüz sonuçlanmayan doktorlar tebligatlarını bekledikleri süre içinde market kasiyerliği, inşaat işçiliği ve eczane çıraklığı gibi asgari ücretli işlere başvurmaktadır. Mesleğe başlamak için mecburi hizmet şartı muafiyet belgesini alamayan yüzlerce hekim herhangi bir güvenceleri olmadan kaçak şekilde çalışmaktadır. Güvenlik soruşturmaları ile hekimlerin atanmasının önüne geçen ve OHAL’in kalıntılarını bile muhalifleri susturma, sindirme aracı haline getiren AKP, hem doktorların çalışma hakkına hem de halkın en temel hakkı olan sağlığa ulaşma hakkına engel teşkil etmektedir.

            Somut olmayan gerekçelerle atanamayan hekimlerin yerine, herhangi bir soruşturmaya gerek duymadan yabancı hekimler atanmaktadır. Her konuda “yerli ve milli” olduğunu iddia eden AKP iktidarı burada da kendi emekçilerinin haklarını görmezden gelmektedir.

            AKP iktidarı, 16 yıl boyunca toplumu yurttaşlık temelinden müşteri temeline sürüklemiş, sağlık gibi temel bir hakkı dahi piyasalaştırmış, türlü baskı mekanizmaları ile muhalifleri susturmaya çalışırken en büyük zararı yine emeğe ve emekçiye vermiştir.  AKP eliyle hekimler ucuz işgücü konumuna itilmiş, özellikle genç hekimler üzerinde ötekileştiren, ayrıştıran ve hem sosyal hem psikolojik açıdan tahribatı büyük olan zararlar verilmiştir. Hastaneleri şirket, hastaları ise müşteri haline getiren yanlış sağlık politikaları ile hekimler de güvencesizlik kıskacına itilmiştir.

            Halkın sağlık hakkı ve hekimlerin en temel haklarından biri olan çalışma hakkının önündeki engellerin kaldırılması, atamaların bir an önce yapılarak hekimlerin yaşadığı bu haksızlıkların ve tüm bunların yarattığı vahim sonuçların önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

 

Yorumlar (0)