CHP'Lİ TECETTİN BAYIR:BU YASA İLE TOBB'UN İÇ YAPISI ZARAR GÖRECEK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi görüşmeleri sırasında CHP adına söz alan İzmir Milletvekili Tacettin Bayır yasa teklifini, "AKP'nin yerel seçimlere dönük bir hamlesi" olarak gördüklerini belirtti. Bayır, bu yasa ile TOBB'un içyapısının, zarar göreceğinin altını çizerek, ‘’İktidarınız boyunca birlikte yürüdüğünüz TOBB sizin gibi düşünmüyor. Bu yasa adrese teslim bir yasa teklifidir.

Vekil Haberleri 21.11.2018, 16:12 21.11.2018, 16:12
CHP'Lİ TECETTİN BAYIR:BU YASA İLE TOBB'UN İÇ YAPISI ZARAR GÖRECEK

Yasa yapılırken sayısı 20'yi bulan kamu kurumu niteliğindeki meslek gruplarının da görüşleri alınmalıydı. Esnaf ve Sanatkârlar Odası dışındaki bütün odalar bu teklife karşı. Bu teklifin amacı aday adayı olması düşünülen başkan ve başkan yardımcılarına koltuk garantisi vermektir" dedi.

Kurumların Görüşü Bile Alınmamış

AKP tarafından komisyona sunularak, seçimde aday olup kazanamayan oda ve borsa başkanlarının eski görevlerine dönebileceği teklif, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu da eklenerek mecliste görüşüldü. CHP adına söz alan Bayır, ‘’Sayısı 20’yi bulan tüm kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından sadece iki tanesi, sırf iktidar kanadından birisinin istemesi sebebiyle, söz konusu kurumların görüşü dahi alınmadan, komisyona gelebiliyor ve mecliste bu teklifi konuşabiliyoruz.  AKP’nin, yerel seçimlere yönelik bu hamlesini kim, nasıl düşündü orasını bilemem ama, konu ile ilgili kurumun ve kurumların görüşünü almadığı açıkça görülmekte. Öyle ki; TOBB Başkanı, Rifat Hisarcıklıoğlu’da bu görüşü desteklemektedir. Yani; TOBB Başkanı, özerk alanına müdahale olarak tanımladığı bu teklifin, TOBB’un içyapısının bu yasadan zarar göreceğini düşünmektedir. Madem bunu getireceksiniz, sayısı 20’yi bulan tüm kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının da görüşlerini alarak bu teklife dâhil edelim. İçlerinde karşı çıkanlar varsa, onları teklif dışı bırakalım. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonun saçı var da, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları Birliği ve diğer 15 Birliğin başı kel mi?’’ dedi.

Kurumlarda Artık Siyasi Partiler Yarışı Olacaktır

Yukarıdan talimatla bu kanun teklifinin görüşüldüğünü belirterek muhtemel tehlikelere karşı iktidarı uyaran Bayır, ‘’Önümüze konan bu tek maddenin yasalaşmasının ardından yaşanması muhtemel tehlikelere karşı iktidarı uyarıyoruz. Konu, temelde özerk olması gereken kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının anayasadan aldıkları yetki ve görevlerle birlikte düşünülmeli, seçme seçilme hakkı hukuk devleti, seçme-seçilme hakkının eşitliği, kurumların içine siyasetin günlük çıkarlarının nüfuz etmemesi üzerinden tartışılmalıdır. Bu yasa teklifi, iktidarın kendisine yakın kurumları yanına çekebilecek, söz konusu kurumların, tarafsızlığı ve bağımsızlığını kaybedilecek bir sonuca dönüşecektir. Bu yasa çıktığı takdirde, Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları seçime gittiği zaman, açıkça siyasi partiler yarışı izleyeceğiz.  Neden sadece Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu?’’ diye sordu.

Odalar ve Birlikler Siyasi Kurumların Arka Bahçesi Olamazlar

Sayısı 20’yi bulan tüm kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının da görüşlerini alarak bu teklifin içine dâhil edilmesi gerektiğini belirten Bayır, ‘’TOBB özelinde getirilen bu teklifin amacı; aday adayı olmayı düşünen başkan ve yönetim kurulu üyelerinin, siyasi ve idari koltuk garantileri vermektir. TOBB Kanununda da özünü rahatlıkla görebileceğimiz gibi, ahilikten bugüne dek meslek örgütlerini uzmanlık alanları çerçevesinde bir araya getiren oda ve borsalar, birlikler her biri ayrı kanunla yetkilendirilmiş, siyasi tartışmalardan bağışık ve kamu otoritesinden özerk, siyasi parti bağları olmamasına gayret gösterilen sivil toplum örgütlenme biçimleridir. Anayasamızda ifadesini bulduğu üzere, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üyelerinin seçimle iş başına getirdiği yönetimler yoluyla ayrı bir tüzelkişiliğe sahiptir, kimi alanlarda kamu gücü ayrıcalıklarını kullanır fakat her durumda siyasi partilerin bir arka bahçesi olmazlar, olmamalıdırlar. Hiçbir kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu, partizan kimliklerin gölgesinde yaşayamaz, partili kimliğini belli etmiş bir belediye başkanı ya da milletvekili adayı da seçilememe ya da aday gösterilmeme halinde, bu kurumların yönetim kademesinde sanki hiçbir adaylık süreci yaşamamış gibi ertesi gün makamına dönerek, görevine aynı tarafsızlıkla devam edemez’’ diyerek sözlerini bitirdi.

 

 

 

 

 

Yorumlar (0)