CHP'li Taşcıer: 5 Aralık Türkiye Cumhuriyeti'nin medeniyet ışığında yürüyeceğinin ilanıdır!

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Gamze Taşcıer, Türkiye'de kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 86'ncı yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı.

Vekil Haberleri 04.12.2020, 12:52 04.12.2020, 12:56
CHP'li Taşcıer: 5 Aralık Türkiye Cumhuriyeti'nin medeniyet ışığında yürüyeceğinin ilanıdır!

Çağdaş demokrasilerin temel değerinin eşit yurttaşlık ilkesi olduğunu belirten Taşcıer, “Kadın ile erkeğin hayatın her alanına eşit ve özgür katılımı, modern toplumların en temel değerlerinden biridir. Cumhuriyet devrimi ile birlikte medeni dünyanın bir parçası haline gelen Türkiye’de, 5 Aralık günü kadın hakları için çok önemli bir yere sahiptir. Kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuşması, uzun soluklu bir mücadelenin sonucunda gelen ve dünyanın en büyük devrimcilerinden biri olan Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünyaya örnek olduğu gurur günümüzdür. Çoğu Avrupa ülkesinden de önce kavuştuğumuz siyasi haklar dünyaya öncülük ettiği kadar, Türkiye Cumhuriyeti’nin medeniyet ışığında durmaksızın yürüyeceğinin de ilanı olmuştur.” ifadelerini kullandı.

“DEMOKRASİ YOLUNDAKİ EN ÖNEMLİ ADIMLARDAN BİRİ”

5 Aralık gününün yalnızca kadın hakları için değil, demokrasimiz için de büyük önem taşıdığını belirten Taşcıer, “Kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuşması yalnızca kadınların değil, demokrasimizin tümden bir kazanımı anlamına gelmektedir. Gerçek anlamda demokrasi, cinsiyet ayırmaksızın, insanın eşit bireyler olarak seçtiği, seçilebildiği ve demokratik hayata hiçbir engel olmaksızın katılabildiği bir sistemdir. Dolayısıyla 5 Aralık, Cumhuriyet devrimiyle birlikte, demokrasinin gelişimi yolunda atılan en önemli adımlardan biridir.” ifadelerini kullandı.

“İKİNCİ YÜZYILDA KAZANIMLARIMIZA YENİLERİNİ EKLEYECEĞİZ”

1935 yılında 17 kadın milletvekilinin TBMM’de yer aldığını, bu sayının Türkiye’yi kadın temsiliyeti anlamında dünyada ikinci sıraya yerleştirdiğini ancak bugün 124. sırada olduğumuzu hatırlatan Taşcıer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’nin önemine vurgu yaparak, “Bugün kadınların kazanılmış haklarına yönelik topyekün bir saldırı var. Siyasi haklarımızdan da öte, İstanbul Sözleşmesi üzerinden yapılan saldırılarla doğrudan doğruya yaşam hakkımızın tartışıldığı bir dönem içerisindeyiz. Böyle bir süreçte hem var olan haklarımızı korumak için, hem de yenilerini elde ederek toplumsal cinsiyet eşitliğinin tam anlamıyla sağlanacağı bir Türkiye hayaliyle mücadele ediyoruz. Bu anlamda İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi, Türkiye’yi kuran ve kurtaran parti olarak bizlere büyük sorumluluk yüklüyor. Cumhuriyet devrimlerini sürdürme sorumluluğu olan bizler, ikinci yüzyılda kadın-erkek fırsat eşitliğini sağlayacağız. Kazanımlarımıza yenilerini ekleyecek, seçim yasası değişikliği ile cinsiyet kotasını getirecek, kadınların Parlamento’da temsilini güvence altına alacağız.” ifadelerini kullandı.

Image URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1Click-Through URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/jump/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1
Yorumlar (0)