CHP’Lİ TANAL’DAN ADALET HİZMETLERİ SINIFI TEKLİFİ

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, Adalet Hizmetleri Sınıfı oluşturularak, adliye çalışanlarının özlük ve mali yönden mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Meclis’e kanun teklifi sundu.

Vekil Haberleri 27.12.2022, 13:51
CHP’Lİ TANAL’DAN ADALET HİZMETLERİ SINIFI TEKLİFİ

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. maddesinde düzenleme yapılarak, Adalet Hizmetleri Sınıfı oluşturulması amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.
 

CHP’nin hukukçu vekili Tanal’ın imzasını taşıyan teklifi ile halihazırda Devlet Memurları Kanunu kapsamında “Genel İdare Hizmetleri Sınıfı”nda görev yapmaları hasebiyle özlük ve mali yönden birçok haktan mahrum kalan personellerin mağduriyetinin giderilmesi hedefleniyor.

“GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI” MAĞDURİYETE YOL AÇIYOR

 

Tanal’ın hazırladığı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, “Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak; Adalet Bakanlığı merkez teşkilatında çalışan, adliye hizmeti veren personellerin, Adli ve İdari Yargıda yer alan adliye personellerinin, Adalet Akademisi’nde adalet hizmeti veren görevlilerin, İcra Müdürlüklerinde adalet hizmeti veren personellerin, Hakimler ve Savcılar Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu’nda adalet hizmeti sunan personellerin, Devlet Memurları Kanunu’nun 36. maddesi kapsamında ‘Genel İdare Hizmetleri’ sınıfına dahil olarak birçok özlük hakkından mahrum kaldığı” belirtildi. Gerekçede, adalet hizmeti veren bu personellerin, adalet hizmeti tazminatı alamadığı, özlük ve mali haklar bakımından yetersiz konumda bulunduğu kaydedildi.
 

Adalet Bakanlığı çalışanlarının görevinin önem ve niteliğine dikkat çekilen gerekçede, “Dolayısıyla görevlilerin çalışma şartlarının ve mali ve özlük haklarının iyileştirilerek mesleki güvenceleri sağlanmalıdır” denildi.

ADALET HİZMETLERİ SINIFI’YLA EŞİTLİK SAĞLANACAK

 

Anayasanın “Çalışma Hakkı ve Ödevi” başlıklı 49. maddesi uyarınca devletin, sosyal devlet olmanın bir gereği olarak vatandaşlarının önündeki ekonomik engelleri kaldırmak, çalışanlarına ekonomik refah ortamını sunmak zorunda olduğunun belirtildiği gerekçede, anayasanın ilgili hükmüne uyulmasıyla kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde verimlilik artacağına, kamu yararının sağlanacağına vurgu yapıldı.
 

“Adalet hizmeti veren söz konusu meslek grupları, ne yazık ki adalet hizmetleri tazminatı alamamaktadır” ifadesine yer verilen gerekçede, bu durumun sosyal eşitliğin sağlanmasını engellediği, söz konusu personellerin emeğinin karşılığını alamamalarına yol açtığı dile getirildi.
 

Eşitlik ilkesinin düzenlendiği Anayasanın 10. maddesi ile Anayasanın “Ücrette Adalet Sağlanması” başlıklı 55. maddesinin hatırlatıldığı gerekçede, mezkûr meslek gruplarına adalet hizmetleri tazminatı verilerek eşitlik sağlanması gerektiğinin altı çizildi.
 

Gerekçede, söz konusu kanun teklifiyle adalet hizmeti veren ve toplumun önemli bir kısmını oluşturan personellerin Adalet Hizmetleri Sınıfı’na dahil edilerek, mali ve özlük hakları bakımından sosyal eşitliğin sağlanmasının amaçlandığı kaydedildi.

Yorumlar (0)