CHP'Lİ TANAL, SUUDİ GAZETECİYİ MECLİS'E TAŞIDI

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, İstanbul’da kendi ülkesinin başkonsolosluğunda kaybolan ve bir daha haber alınamayan Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı Meclis’e taşıdı.

Vekil Haberleri 10.10.2018, 10:36 10.10.2018, 10:36
CHP'Lİ TANAL, SUUDİ GAZETECİYİ MECLİS'E TAŞIDI

Vahim olayın Türkiye’de yaşanmasının talihsizlik olduğunu ifade eden Tanal, “Yabancı ülkeden gelmiş bir gazeteci, Türk toprakları içinde kendi ülkesinin başkonsolosluğuna giriyor ve bir daha çıkamıyor. Kaşıkçı’nın bulunamaması demek, gazetecinin can güvenliğini dahi sağlayamamış bir ülke konumuna düşmemiz demektir” dedi.

 

İstanbul’da Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna girdikten sonra bir daha haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü iddiaları gündemdeyken dünyanın gözü ise Türkiye üzerinde. Ülkeyi zan altında bırakan vahim olayı CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Meclis’e taşıdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sordu. Tanal’ın soru önergesi ise şöyle;

  1. İstanbul’da bulunan Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna yani kendi ülkesinin başkonsolosluğuna girdikten sonra bir daha haber alınamayan Cemal Kaşıkçı’nın akıbeti nedir?
  2. Cemal Kaşıkçı’yı arama çalışmaları devam ediyor mu? Devam ediyorsa hangi aşamadadır? Kendisine ait bir ize rastlandı mı?
  3. Cemal Kaşıkçı’nın kaybolduğu 2 Ekim günü, 28 Türk çalışanın konsolosluktan uzaklaştırıldığı bilgisi doğru mudur?
  4. Konsolosluğun güvenlik kameraları Kaşıkçı’nın 2 Ekim 13.14’te içeri girdiğini kaydetmiş, ancak çıkış görüntüsü kaydedilmemiştir. Konsolosluğun içinin aranması için
  5. 1961 tarihli Viyana Sözleşmesi diplomatlara, diplomatik misyonlara ve diplomatik kuryelere dokunulmazlık hakkı tanıyor. Bu nedenle, Türk emniyet unsurlarının Başkonsolosluk binasını "suç mahali" olarak tanımlayarak tam teşekküllü bir inceleme yapması ancak Suudi Arabistan hükümetinin izin vermesiyle mümkün olabilir. Türkiye konsolosluğun aranması için Suudi Arabistan’dan izin istedi mi?
  6. Türkiye konsolosluğun aranması için Suudi Arabistan’dan izin istedi mi?  Kaç kez istedi? İstedi ise izin verildi mi? Verilmedi ise neden izin verilmediği hakkında bilgi verildi mi?
  7. Başkonsolosluğun bina içindeki kameralarının çalışmamasının nedeni nedir? Kameralar 2 Ekim’den önce çalışır durumda mıydı?
  8. Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü iddiaları doğru mudur? Hatta ve hatta cesedin parçalandığı iddia edilmektedir? Bu iddiaların gerçeklik payı nedir?
  9. Söz konusu vahim olay Türkiye- Suudi Arabistan diplomatik ilişkilerini nasıl etkileyecektir?
  10. Yabancı bir basın mensubunun can güvenliği, Türkiye sınırları içinde Türkiye Cumhuriyeti Devletine ait değil midir?

Yorumlar (0)