CHP'Lİ TANAL: STAJ VE ÇIRAKLIK SÜRELERİ EMEKLİLİKTEN SAYILSIN

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışılan sürelerin emeklilik sürelerine katılması için Kanun Teklifi verdi. Tanal, “çırak ve stajyerler de en az yanında staj gördükleri çalışanlar kadar hatta kimi zaman daha fazla çalışıyorlar. Ücretsiz işçi gözüyle bakılan stajyer ve çıraklar kimi zaman da suiistimal ediliyor. Çıraklık ve staj dönemi kayıp zaman değildir. Emekleri karşılıksız kalmamalı ve staj, çıraklık süreleri emekliliğe katılmalıdır” dedi.

Vekil Haberleri 09.11.2018, 10:47 09.11.2018, 10:47
CHP'Lİ TANAL: STAJ VE ÇIRAKLIK SÜRELERİ EMEKLİLİKTEN SAYILSIN

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, çıraklık ve staj dönemlerini, öğrenciler için kayıp zaman olmaktan çıkaran Kanun Teklifini Meclis’e sundu. Büyük bir kesimin kanunlaşmasını beklediği Kanun Teklifine ilişkin Tanal, şunları söyledi:

“Çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununun, 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar. Çırak veya stajyer olarak çalışmaya başlanılan tarih sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Bu hakların sadece kısa vadeli sigorta kolları ile sınırlı tutulması eşitsizliğe ve dolayısıyla mağduriyete neden olmaktadır. Çırak olarak çalışma veya staja başlanılan tarih uzun vadeli sigorta kolları bakımından da sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmalı, çıraklık ve staj süreleri için borçlanma hakkı verilmelidir. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yaptığımız değişiklik ile çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışılan süreler için borçlanma hakkı verilmesi amaçlanmıştır. Sigortalılık başlangıç tarihinin uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında da çırak olarak çalışmaya veya staja başlanılan tarih olarak esas alınması öngörülmekledir. Böylelikle, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesinin yanı sıra mesleki eğitimin özendirilmesine de katkı sağlanacaktır.

5510 SAYILI SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41'inci maddesinin birinci fıkrasını aşağıdaki beni ilave edilmiş ve üçüncü fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“k) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen çıraklar ile meslek liselerinde okumakta iken veya yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrencilerin çıraklık ve staj süreleri,

"Birinci fıkranın (k) bendinde geçen sürelerin borçlanılması halinde, çıraklık ve stajın başladığı tarih, sigortalılık başlangıç tarihi esas olarak alınır"

MADDE 2 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 - Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Yorumlar (0)