CHP’li Tanal'dan ‘Avukatlar Şehit Sayılsın'’ Teklifi

CHP’nin avukat kökenli vekili Mahmut Tanal, görevlerinden dolayı hayatını kaybeden avukatların hakim ve savcılar gibi “şehit” sayılması için Meclis’e kanun teklifi sundu.

Vekil Haberleri 26.06.2020, 10:43
CHP’li Tanal'dan ‘Avukatlar Şehit Sayılsın'’ Teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, görevlerinden dolayı hayatını kaybeden avukatların “şehit” sayılması amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Söz konusu teklifle, yargının üç sacayağından biri olan, görevlerini ifa ederken yaşamını yitiren savunmanın temsilcileri avukatların “görev şehidi” sayılması ve yakınlarının şehit yakınlarına tanınan haklardan yararlanması öngörülüyor.
 

AVUKATLAR HAKİM VE SAVCILARLA AYNI AMACA HİZMET EDİYOR AMA…

Kanun teklifinin gerekçesinde, Türk hukukunda “şehit” kavramını tanımlayan bir kanunun bulunmaması nedeniyle yaşanan terör eylemlerinde, saldırılarda yaralanan, engelli hale gelen, ölen veya öldürülen kimseler için idarenin açık takdir yetkisi bulunduğu, bu sebeple yaşanan terör olaylarında aynı konumda olan kişiler arasında dahi ayrım yapıldığı hatırlatıldı.
 

Söz konusu ayrımın en belirgin örneklerinden birinin de adalet sisteminin bir parçası olan hakim ve savcılarla aynı amaca hizmet etmesine, aynı baskılara maruz kalmasına ve aynı şekilde kamu görevlisi sıfatını haiz olmasına rağmen avukatların 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun dışında bırakılması olduğunun belirtildiği gerekçede, “Bu sebeple 2330 Sayılı Nakdi ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun’da mevcut olan makamlar açısından ayrımcılığın ivedilikle giderilmesi gerekmektedir” denildi.
 

Gerekçede, söz konusu teklifle eşit konumlarda bulunan hakim, savcı, avukat arasındaki ayrımın bir nebze de olsa kaldırılması, görevlerini ifa ederken maruz kaldıkları terör eylemleri nedeniyle yaralanan, engelli hale gelen, ölen veya öldürülen tüm hakim, savcı ve avukatların ilgili kanun kapsamında değerlendirilmesinin hedeflendiği vurgulandı.

Yorumlar (0)